8/5/14

Η γυναίκα που έκλεισε το Βαρώνο στη φυλακή

Το πλοίο του ΑΦΡΙΚΑ 1 με τους 5,5 τόνους κοκαΐνης
Η Μαρία Πόγκα ήταν η βασική μάρτυρας κατηγορίας του ΣΔΟΕ στην πολύκροτη υπόθεση του ναρκωβαρώνου Αγγελόπουλου


Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ένας έλληνας εφοπλιστής με αρκετά χρέη καταφέρνει να αποκτήσει επαφή με τον νονό των κολομβιανών καρτέλ κοκαΐνης, τον Εσκομπάρ. Ο Εσκομπάρ μετέφερε στην Αμερική κοκαΐνη χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και στην Ευρώπη πλοία που μετέφεραν μικρές ποσότητες. Οταν ο Ελληνας γνώρισε τον Εσκομπάρ, το καρτέλ είχε δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα από την DEA. Ο εφοπλιστής προσέφερε στον Εσκομπάρ τη λύση: θα μετέφερε στην Ευρώπη κοκαΐνη με τα πλοία του και μάλιστα σε ποσότητες που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία. H συμφωνία κλείστηκε και το κύκλωμα στήθηκε. Στην Ευρώπη περνούσαν πλέον τόνοι κοκαΐνης. Οταν ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε, ο Μάγια Γκόμεζ ετέθη επικεφαλής του καρτέλ. Κάποια στιγμή όμως ο έλληνας εφοπλιστής αποδείχθηκε απέναντι στο καρτέλ το ίδιο κακοπληρωτής όσο και απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο και πλήρωσε με ό,τι είχε: με τη ζωή του. Ο Γκόμεζ όμως είχε βρει τη ρότα για την Ευρώπη. Παλιοί έλληνες και ισπανοί λαθρέμποροι τσιγάρων περνούσαν στην υπηρεσία του. Αφού διακινδύνευαν τη ζωή τους, γιατί να μην έπαιρναν περισσότερα;
Στις 26 Οκτωβρίου 1989 οι ισπανοί τελωνειακοί ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές ότι ύστερα από μια φονική καταδίωξη συνελήφθη το πλήρωμα του πλοίου «Βουκέφαλος» που μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Ανάμεσά τους είναι και ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. H υπόθεση αυτή μοιάζει με το τέλος μιας παράνομης καριέρας για τον Αγγελόπουλο. Το 1989 όμως το παράρτημα της DEA στις Βρυξέλλες ενημερώνει τις ελληνικές αρχές ότι κάποιος Αγγελόπουλος γνωστός ως «fat guy» («χοντρός») ξεφορτώνει με ρυμουλκά κοκαΐνη στην Αμβέρσα. Το 2001, μετά τις επιτυχίες των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών στη δίωξη του ευρωπαϊκού καρτέλ της κοκαΐνης, ο Αγγελόπουλος είναι ο μόνος κυρίαρχος. Το 2002 το παράρτημα της DEA στην Αθήνα ενημερώνει τις ελληνικές αρχές ότι ο Αγγελόπουλος ξεφόρτωσε 5,5 τόνους κοκαΐνης σε μια αποθήκη στο Λιτόχωρο. H αποθήκη τίθεται υπό παρακολούθηση αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υπάρχουν μόνο κάποιες μαρτυρίες κατοίκων ότι ένα βράδυ τρακτέρ τραβούσαν στην παραλία Λιτοχώρου μεγάλα κιβώτια που ξεφόρτωναν από κάποιο ψαράδικο.
* H «κοινωνική προσφορά»
Ο Αγγελόπουλος πλέον βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την έρευνα των περιουσιακών στοιχείων του είναι οι πρώτοι που εντυπωσιάζονται. Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο «χοντρός» της DEA, κάνει χοντρές δουλειές για να νομιμοποιεί, όπως υποστηρίζουν οι διώκτες του, τα έσοδα από τα ναρκωτικά. Τέσσερις εταιρείες με αλιευτικά σκάφη, οι Αργώ A, Αργώ B, Αργώ Γ και Αργώ Σ, είναι επισήμως η επιχειρηματική δραστηριότητά του. H μία από αυτές τις εταιρείες μόνο σχετίζεται με το εμπόριο κοκαΐνης. Μέσα από την εταιρεία Θαλάσσιος Τουρισμός Περιηγήσεις Αιγαίου ο Αγγελόπουλος αγοράζει το υπερσύγχρονο σκάφος «Χίμαιρα». Δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Πιερίας, ο Πιερικός και ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων, θεωρούν τον Αγγελόπουλο σωτήρα αφού ρίχνει χρήματα «για να πάει μπροστά η ομάδα». Το ίδιο κάνουν και οι συγγενείς. Ο κύριος A-A ανοίγει επιχειρήσεις σε συγγενείς: από φούρνους ως μάντρες αυτοκινήτων. H κοινωνική εικόνα του είναι άριστη. Πολύ δε περισσότερο η οικονομική. H εταιρεία ρούχων Tatoo και η χρηματιστηριακή Honor συγκαταλέγονται στις δραστηριότητές του.
Το «ναυάγιο» του «Αφρικα»
Τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2003 αγγλικές και ολλανδικές αρχές έκαναν έρευνες στα αλιευτικά «Χέλιξ» και «Τρίτων» του Αγγελόπουλου. Δεν βρήκαν ναρκωτικά αλλά κρύπτες. Το καρτέλ δεν ανέστειλε τις δραστηριότητές του, παρ' ότι ήταν φανερό πως βρισκόταν σε κλοιό. Ετσι το «Αφρικα 1» φόρτωσε στον Ατλαντικό 5,5 τόνους κοκαΐνης και έπεσε στα χέρια των ελληνικών και των ισπανικών αρχών ανοιχτά του Γιβραλτάρ. H ποσότητα των ναρκωτικών που μετέφερε ήταν εντυπωσιακή. Το πιο εντυπωσιακό όμως - λένε οι αξιωματικοί του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. - είναι το στήσιμο των επιχειρήσεων ξεπλύματος χρήματος. Πάνω από 100 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα πουλούσαν στον Αγγελόπουλο κερδοφόρα δελτία σε τιμές ως και διπλάσιες από το κέρδος. Ο Αγγελόπουλος έπαιρνε βεβαιώσεις από τον ΟΠΑΠ για τα κέρδη και έτσι δικαιολογούσε τα εισοδήματα από την κοκαΐνη. Και οι υπάλληλοι της B' Εφορίας Κατερίνης που έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους σε μικροεπαγγελματίες αποδέχονταν απλώς ότι στην περιοχή τους έχει γεννηθεί ο άνθρωπος που - ενάντια σε κάθε στατιστική - κέρδισε μερικές δεκάδες χιλιάδες λαχεία... 
ΕΡΕΥΝΕΣ Οι συνεργοί του Αγγελόπουλου
Οι έρευνες μέχρι στιγμής οδηγούν σε δεκάδες, εκούσιους ή ακούσιους, συνεργούς του Αγγελόπουλου. Την ημέρα που πιάστηκε το φορτίο με την κοκαΐνη κάποιος συγγενής του Αγγελόπουλου μαζί με μια γυναίκα σερβικής καταγωγής έκαναν ανάληψη 1 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του. Ανθρωποι που έδωσαν στον Αγγελόπουλο ναυτικά φυλλάδια, διαβατήρια ή έκαναν δήλωση απώλειας ταυτοτήτων που βρέθηκαν στην κατοχή του κυκλώματος πηγαινοέρχονται στις ανακριτικές αρχές. Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος παραμένει ασύλληπτος. H καθυστέρηση στη σύλληψή του οφείλεται στην καθυστέρηση που υπάρχει στο να μετατραπεί το ένταλμα σύλληψής του σε διεθνές. Οι αξιωματικοί του ΣΔΟΕ, της ΕΛ.ΑΣ. και της Δίωξης Ναρκωτικών του υπουργείου Ναυτιλίας που κατάφεραν να φτάσουν ως το ωμέγα την επιχείρηση «Αλφα Αλφα» επιμένουν ότι το θέμα δεν είναι το καρτέλ της κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε αλλά η οικονομική αυτοκρατορία του που στηρίζεται σε μια καθαρή κρατική υποκρισία: «Το κράτος θέλει να φαίνονται όλα νόμιμα, ακόμη και όταν προέρχονται από παρανομίες. Οι έμποροι ναρκωτικών αυτή την αρχή τη σέβονται. Μπορούν να κάνουν τα πιο παράλογα πράγματα,αρκεί να βρουν νομική επίφαση. Και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ασε που πολλές φορές, όπως στην περίπτωση Αγγελόπουλου, κάθονται και στο ίδιο τραπέζι».