10/5/14

Στα νησιά με μπουφάν εκστρατείας

 

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και συζητήσεις με στελέχη των τοπικών Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις νήσους Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Κάσος και Σαντορίνη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας και της αντιπυρικής προστασίας, είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Δωδεκάνησα, την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου (σχετικό οπτικοακουστικό υλικό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους συσκέψεις με τους Διοικητές των αστυνομικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Στην Αστυπάλαια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Σταθμό, ενώ συναντήθηκε και με εθελοντές πυροσβέστες του νησιού, παρουσία της Αντιδημάρχου, κας Μαρίας Καμπούρη.
« Το έχουμε πει, ισχύει για όλη την Ελλάδα. Μόνο με επαγγελματίες Πυροσβέστες δεν μπορεί να γίνει δουλειά, δεν φτάνει» ανέφερε ο Υπουργός κατά τη συνάντησή του με την εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας στην Αστυπάλαια, παρουσία της Αντιδημάρχου Αστυπάλαιας κ. Μαρίας Καμπούρη, η οποία καλωσόρισε τον κ. Δένδια στο νησί εκ μέρους του Δημάρχου Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτη Κονταράτου (που απουσίαζε λόγω επίσκεψής του στην Αθήνα) και αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας μετέβη στην Κάρπαθο, όπου επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, παρουσία του Διευθυντή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, Ταξίαρχου Αντώνιου Βλαχάκη και του Αστυνομικού Διευθυντή Τάξης Δωδεκανήσου, Ταξίαρχου Φώτιου Νικολόπουλου.
Μιλώντας στο προσωπικό που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου, ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σας είμαι υπόχρεος για τη δουλειά που κάνετε. Πρέπει να σας πω ότι πέρυσι για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν η καλύτερη σεζόν, από οποτεδήποτε. Με λιγότερους ανθρώπους, με λιγότερα λεφτά με λιγότερα όλα, καταφέρατε και μειώσατε τις ζημιές από τις πυρκαγιές, παρότι οι πυρκαγιές ήταν πάρα πολλές, στο μισό. Αυτό είναι εξαιρετικό. Το κακό είναι ότι το μέτρημα φέτος ξεκινάει από έναν πήχη που είναι στον ουρανό. Και με όλα τα μέσα να είναι ένα χρόνο πιο γερασμένα, ιδίως τα αεροπορικά, γιατί στα οχήματα σιγά-σιγά τα πράγματα γίνονται βελτιώνονται.
Κάναμε μία τεράστια παραγγελία από 265 οχήματα, καταφέραμε και τρέξαμε τους διαγωνισμούς. Ξέρω επίσης ότι για ελαστικά και στολές, ό,τι είναι στο Υπουργείο Εμπορίου κολλάει. Μπορώ να βοηθήσω σε ό,τι εξαρτάται από το χέρι μου. Ό,τι είναι στο δικό μας Υπουργείο. Ό,τι είναι σε άλλα Υπουργεία, για λόγους νομοθεσίας, λυπάμαι, δεν εξαρτάται μόνον από εμένα.
Εν πάση περιπτώσει όμως, είμαι σίγουρος ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε και με την αναδιάρθρωση που έχει γίνει και με τον τρόπο που έχουμε φτιάξει και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα - όπως παραδείγματος χάρη με τα ελικόπτερα που δεν πετάγανε πριν γιατί δεν είχε διαθέσει 70.000 ευρώ το ελληνικό κράτος για τα διπλώματα των πιλότων - μπορούμε να είμαστε εξαιρετικά καλά και φέτος. Βασιζόμαστε επάνω σας, ελπίζω να έρθω ξανά, για καλό, όχι για πυρκαγιά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι κάνατε το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν εξαιρετική χρονιά».
Ο Υπουργός ενημερώθηκε επίσης για τα πυροφυλάκια που υπάρχουν στο νησί και για την ανάπτυξη του εθελοντισμού.
Η επίσκεψη του κ. Υπουργού σε νησιά της Δωδεκανήσου ολοκληρώθηκε με την Κάσο, όπου επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Σταθμό και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Ερωτόκριτο και με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Κουριαντάκη.
Ο Υπουργός συζήτησε με κατοίκους και με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ενδεχόμενο ίδρυσης μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί, ενώ ο Δήμαρχος Κάσου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι από τις καταστροφικές πλημμύρες που συνέβησαν τρεις φορές μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Ο κ. Ερωτόκριτος κατέληξε, συνομιλώντας με τον κ. Δένδια: «Τέτοιες επισκέψεις τονώνουν το ηθικό των ακριτών. Εσείς τα ξέρετε γιατί είστε νησιώτης και τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών τα γνωρίζετε καλύτερα».
Τελευταίος προορισμός των επισκέψεων του κ. Υπουργού ήταν η Σαντορίνη, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο για την κατάσταση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας στο νησί. Ο Δήμαρχος Θήρας έθεσε στον κ. Υπουργό το ζήτημα της ενίσχυσης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος όπως και γενικότερα ζητήματα αστυνόμευσης ενόψει της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Θήρας ανέπτυξε στον κ. Υπουργό γενικότερα προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους του νησιού, τα οποία ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Κυβέρνηση.