13/6/14

Στα Ηνωμένα Έθνη ο Πάτροκλος

Και ο Ανδρεουλάκος στην Κατεχάκη με νομοθετικά χρέη ..!

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε  διήμερο διαπεριφερειακό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και αφορούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που άπτονται της μη νόμιμης μετανάστευσης και λαθραίας διακίνησης μεταναστών μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., φιλοξενήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και επικεντρώθηκε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου που ξεκινά από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διέρχεται από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατευθύνεται προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, με σχετική ομιλία του άνοιξε τις εργασίες του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των τομέων της ποινικής Δικαιοσύνης και της μετανάστευσης από την Αστυνομία, στελέχη με καθήκοντα φύλαξης των συνόρων, στελέχη μεταναστευτικών και τελωνειακών Αρχών, καθώς και εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί σύνδεσμοι από χώρες διέλευσης των Δυτικών Βαλκανίων.
Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι χωρών προέλευσης που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μεταναστευτική οδό, εκπρόσωποι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως χωρών προορισμού) και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών.
Το ζήτημα της μετανάστευσης ως διασυνοριακό τοποθετείται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαπεριφερειακής συνεργασίας και εξέλιξης των σχετικών πολιτικών. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με αυτήν (όπως η λαθραία διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων), με παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, παραμένει βασική προτεραιότητα της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ποινικής δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το διαπεριφερειακό σεμινάριο ήταν η τελευταία δράση του προγράμματος των ΔΟΜ/ΟΑΣΕ/UNODC με τίτλο«Κατανοώντας καλύτερα τη σχέση μη νόμιμης μετανάστευσης και διεθνικών εγκλημάτων με αντίκτυπο στους μη νόμιμους μετανάστες», που είχε ως στόχο να κατανοηθεί καλύτερα η αλληλεπίδραση ανθρώπινης κινητικότητας και παράνομων ενεργειών διεθνικού χαρακτήρα, οι οποίες δύναται να έχουν αντίκτυπο σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών, και πιο συγκεκριμένα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.
Στόχος επίσης του σεμιναρίου ήταν να διευκολύνει τη δικτύωση και την άτυπη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορέων της ποινικής δικαιοσύνης και της μετανάστευσης και να προσδιορίσει τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, με σκοπό αφενός την καταπολέμηση της εμπλοκής του οργανωμένου εγκλήματος στη μη νόμιμη μετανάστευση και αφετέρου την καλύτερη προστασία των μεταναστών.
Στο τέλος του σεμιναρίου, διατυπώθηκε σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων για την ανάληψη περαιτέρω δράσης, που θα χρησιμεύσει ως βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής συμμετοχής εταίρων σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί η συντονισμένη αντίδραση των κρατών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.