5/7/14

Τα μυστικά μιας περίεργης Οργάνωσης

 

Τα μυστικά της οργάνωσης που χτύπησε τα γραφεία του ΠαΣοΚ
Αστυνομικοί ενώ έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χ. Τρικούπη, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.
 
«Πρόκειται για το έργο 2-3 αντιεξουσιαστών με μικρό επιχειρησιακό βεληνεκές που έκαναν ωστόσο μια ενέργεια μεγάλου ρίσκου με την επίθεση στα γραφεία του ΠαΣοΚ στις 25 Μαΐου. Αρχικά μας είχε δοθεί η εντύπωση ότι είναι έργο του 44χρονου καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη αλλά ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις μας έκαναν να επανεξετάσουμε αυτό το σενάριο. Χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε οτιδήποτε και την προσπάθεια δημιουργίας ενός "εικονικού μετώπου οργανώσεων". Δεν περνάμε καθόλου απαρατήρητο ότι η οργάνωση αυτή έχει την ίδια λέξη στο όνομά της με την οργάνωση Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας - ΟΠΛΑ η οποία με μία επίσης μικρής έκτασης προκήρυξη και με ίδιες αναφορές είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2009. Στο κείμενό τους δεν αναφέρουν οτιδήποτε για την προεργασία της επίθεσης στο ΠαΣοΚ, ούτε για το γεγονός ότι μάλλον μπλόκαρε το όπλο τους κι έριξαν μόνο δύο σφαίρες, ούτε για τον τρόπο διαφυγής τους. Επιπλέον ούτε γράφουν οτιδήποτε για την δημιουργία της οργάνωσής τους, ούτε για μελλοντικές ενέργειές τους, ούτε για το σχέδιό τους. Αρκούνται μόνο να αναφερθούν στο θέμα της δημιουργίας των φυλακών υψίστης ασφαλείας που είναι μόνιμη επωδός ένοπλων ομάδων, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ούτε διευκρινίζουν γιατί κτύπησαν την ημέρα των ευρωεκλογών, ούτε υπάρχει εξήγηση γιατί καθυστέρησαν περίπου 37 ημέρες να στείλουν ένα υποτυπώδες κείμενο για να εξηγήσουν την επίθεση. Επιπλέον επιχειρούν να αναλύσουν τις επιλογές του ΠαΣοΚ τη δεκαετία του '80 κάτι που μπορεί να μας προσδιορίσει περισσότερο τον συντάκτη της προκήρυξης…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς το vima. gr ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με το μικρό κείμενο της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς στην πίσω πλευρά των γραφείων του ΠαΣοΚ, το ξημέρωμα των Ευρωεκλογών. Στην προκήρυξή της η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση προαναγγέλλει νέες επιθέσεις -χωρίς σαφείς στοχεύσεις- αναφέροντας ότι «οι σφαίρες που καρφώσαμε στα γραφεία του ΠαΣοΚ ήταν μια πρόγευση για τους εξουσιαστές. Όλοι οι λογαριασμοί της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης θα πληρωθούν».

Σε άλλο σημείο της προκήρυξης σημειώνεται ότι «η απελευθέρωση από την κυριαρχία των διεθνών καπιταλιστικών μηχανισμών θα είναι το αποτέλεσμα της κοινωνικής επανάστασης. Οι μετανάστες κι οι ντόπιοι εργαζόμενοι και άνεργοι να πάρουμε την παραγωγική βάση στα χέρια μας. Να αυτονομήσουμε τη κοινωνική ζωή ενάντια στις καπιταλιστικές σχέσεις και το κράτος. Γι' αυτή την πραγματική κοινωνική ανατροπή είναι απαραίτητη η αγωνιστική πρωτοβουλία, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς και όλων των ταξικά καταπιεσμένων στις γειτονιές και στην ύπαιθρο. Με αγώνες κι εξεγέρσεις σπάει ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης».

Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι παρόμοιες αφοριστικές αναφορές υπάρχουν και στην προκήρυξη της ΟΠΛΑ, το 2009, όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνονταν «οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται από τη συνακόλουθη της καπιταλιστικής κρίσης, όξυνση της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, επιβάλλουν επιτακτικά την οργάνωση δομών μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας για την αντιμετώπισή της».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στέκονται περισσότερο σε όσα δεν μνημονεύονται στο κείμενο της οργάνωσης και ανάμεσα σε αυτά τους εντυπωσιάζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη, σε κρατούμενα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς ή σε άλλους αντιεξουσιαστές που είναι κρατούμενοι στις φυλακές.