26/7/14

Eξαφάνιση

 


 
Εφιστούμε την προσοχή σας για ακόμη μία φορά στην υπόθεση του χαμένου σλάβικου αγοριού, και τις πληροφορίες που δύσκολα μέχρι τώρα μαζέψαμε για δημοσίευση, σε περίπτωση που κάποιος αναγνωρίσει το παιδί του. Οι αρχές, φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήδη έχουν κινητοποιηθεί για την παρούσα υπόθεση.
Στις 9 Ιουλίου 2014, μια τουρίστρια ρώσικης υπηκοότητας εν' ονόματι Νατάλια Φιλίπποβα, εντόπισε στο Ναύπλιο ένα αγόρι πιθανότατα ευρωπαϊκής καταγωγής κοιμισμένο στην αγκαλιά μιας τσιγγάνας, πιθανότατα ζητιάνας. Το μόνο που εικάζεται πως συνέβει είναι η λήψη μιας φωτογραφίας του παιδιού για λεφτά. Ο ιδιοκτήτης γειτονικού καταστήματος κάτι είπε στη τσιγγάνα και τριάντα λεπτά αργότερα αυτή είχε εξαφανιστεί. Οι έρευνες για την εύρεσή της την επόμενη μέρα ήτανε άκαρπες. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν πως τίποτα δε μπορεί να γίνει στην προκειμένη περίπτωση παρά να διώξουν τη τσιγγάνα από την τουριστική ζώνη.
Η τσιγγάνα είναι εύσωμη, ηλικίας περίπου 60 χρονών εκτιμάται. Οι ντόπιοι επίσης ανέφεραν πως η άφιξη του παιδιού στην Ελλάδα πρέπει να ήτανε πρόσφατη καθώς ήτανε καλοθρεμένο και χωρίς μαύρισμα από τον ήλιο, γεγονός το οποίο επίσης παραπέμπει στην μη ελληνική καταγωγή του παιδιού. Το παιδί εκείνη τη μέρα ήτανε καλοντυμένο και καθαρό, με ροδαλά μάγουλα και καλό βάρος. Η τσιγγάνα αυτή δεν είχε θεαθεί ποτέ πριν με το παιδί αυτό, οπότε πιθανότατα το παιδί πρέπει να αποκτήθηκε ή “αγοράστηκε” πρόσφατα. Είναι επίσης πιθανό να είχε κλαπεί από τους γονείς του, και να το ψάχνουνε τώρα.
Έγινε επίσημη κατάθεση στις αστυνομικές αρχές του Ναυπλίου, χωρίς καμία επιβεβαίωση μέχρι τώρα ότι θα γίνει κάτι.
Η ίδια δήλωση/κατάθεση στάλθηκε και στο Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Αναπάντεχα λαμβάνουμε μια αναφορά από μια γυναίκα ρώσικης υπηκοότητας ότι το παιδί αυτό μοιάζει με το γιό της, τον οποίο έχασε πριν 5 μήνες δυστυχώς.
Με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου της Ρωσίας, προσπαθούμε να πείσουμε τις Ελληνικές αρχές να κάνουν ότι είναι δυνατό για την εύρεση του αγοριού και της τσιγγάνας. Δυστυχώς, χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας, το παιδί είναι καταδικασμένο. Για να λέμε την αλήθεια, στην παρούσα φάση το παιδί δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης: αν δε βρεθεί εντός του χρόνου, πιθανότατα θα απεβιώσει από υπερδοσολογία ναρκωτικών ή μορφίνης κλπ. Όπως και να 'χει είναι τόσο άδικο να χρησιμοποιούνται παιδιά για ζητιάνεμα στους δρόμους. Όλοι μας χρειάζεται να κάνουμε το καλύτερο για να παρέχουμε στη μελοντική γενιά τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες για ζωή, άνευ εθνικότητας, καταγωγής και οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.
Σας παρακαλούμε θερμά, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Θα μπορούσατε να επιβεβαιώσετε ότι η αστυνομία έχει ήδη κάποια στοιχεία για την υπόθεση; Προς το παρόν εμείς δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση ότι θα γίνει κάτι. Ή μήπως μπορείτε εσείς να μας συμβουλέψετε για το τι επιπλέον χρειάζεται από στοιχεία και πληροφορίες, για να ξεκινήσουν την έρευνα. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά εκ' των προτέρων!