8/8/14

Εμφύλιος στην ΕΥΠ

 

Άλλαξε απόφαση ο Β. Κικίλιας για την αξιολόγηση
Νέος «εμφύλιος» στην ΕΥΠ για την αξιολόγηση των πρακτόρων της
 
Σε ενδοκυβερνητική «σύγκρουση» αλλά και εσωτερικό πόλεμο στη λεωφόρο Κατεχάκη φαίνεται να καταλήγει η υπόθεση εξαίρεσης ή μη των 1.300 υπαλλήλων της ΕΥΠ από το σύστημα αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα. Με αιφνιδιαστική κίνησή του το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας ζήτησε να αφαιρεθεί από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η εξαίρεση από την αξιολόγηση των στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, την οποία φαίνεται να είχε ζητήσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Μια απόφαση που φέρεται να προκαλεί τη δυσφορία στελεχών του ΠαΣοΚ που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κ. Κικίλια για «άρση της εξαίρεσης των υπαλλήλων της ΕΥΠ» ελήφθη έπειτα από χθεσινή επικοινωνία του με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Θόδωρο Δραβίλα, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του αλλά και την… άγνοιά του για το ζήτημα συνολικά (σχετικό δημοσίευμα αναρτήθηκε στο vima.gr). Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης είχε επίσημη αιτιολογία ότι «η ΕΥΠ δεν είχε καθηκοντολόγιο όπως οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες και έτσι δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η απένταξή της από το σύστημα αξιολόγησης».

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στην υπουργική απόφαση συνεκτιμήθηκε -ύστερα και από την παρέμβαση του κ. Δραβίλα- ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπάρχουν συνδικαλιστικές εκλογές της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, «η αρχική εξαίρεση των υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών από το σύστημα αξιολόγησης θα πριμοδοτούσε συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται σε στελέχη του ΠαΣοΚ και η οποία είχε προχωρήσει σε σχετική κινητοποίηση για να μην αξιολογηθούν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ».

Υπενθυμίζεται ότι η «απένταξη» των πολιτικών υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών από το σύστημα αξιολόγησης φέρεται να έλαβε χώρα ύστερα και από επιστολή που έστειλε προ μερικών ημερών στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά η Ομοσπονδία Εργαζομένων Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΟΜΕ-ΕΥΠ) στην οποία υπήρχαν αναφορές για τις«ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας», ενώ ζητούσε ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε για το σύστημα αξιολόγησης μνημονεύεται (παράγραφος 6) ότι θα εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το οποίο θα καθορίζει τέτοιου είδους διαδικασία μόνο για το προσωπικό της ΕΥΠ,«σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της υπηρεσίας αυτής». Όλα αυτά όμως έμειναν εκκρεμή και αναιρέθηκαν μετά τη νεότερη παρέμβαση του κ. Κικίλια.

Σημειώνεται ότι ύστερα από ενέργειες συνδικαλιστών οι «Τζέιμς Μποντ» των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών είχαν εξαιρεθεί και από τα τρία μνημόνια λιτότητας. Πάντως αργά το απόγευμα της Πέμπτης υπήρχαν νέες αναφορές και καταγγελίες για νέο πόλεμο «κομματικών» συμφερόντων γύρω από την ΕΥΠ.