28/8/14

Βόσνιοι μισθοφόροι στη Συρία


Είκοσι Βόσνιοι νεκροί σε ένοπλες συρράξεις στη Συρία
Πηγή: REUTERS/Ronen Zvulun
 Πληροφορίες για πολίτες της χώρας που πολεμούν ως εθελοντές σε ένοπλες συρράξεις στο εξωτερικό συλλέγει η αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Dnevni Avaz του Σαράγεβο.

Επικαλούμενη πηγές από τη βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών, η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 150 πολίτες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό ισλαμιστικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 20 γυναίκες και παιδιά, μέλη των οικογενειών των εθελοντών αυτών, βρίσκονται μαζί τους στην εμπόλεμη ζώνη.

Βάσει του ισχύοντος βοσνιακού νομοθετικού πλαισίου, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως δέκα χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια καταδίκη μέχρι στιγμής.

Είκοσι πολίτες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στη Συρία, ενώ περίπου 50 έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Σε έκθεσή του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που παρουσιάστηκε στη βουλή της χώρας τον περασμένο Μάιο, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι αυτοί, που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη συμμετοχή τους σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό, συνιστούν πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας (SIPA) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε συνεργασία με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας, συγκεντρώνει πληροφορίες για πολίτες της χώρας που πολεμούν στο εξωτερικό και, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Dnevni Avaz, οι προσπάθειες αυτές έχουν εντατικοποιηθεί.