22/8/14

Tα ... πρόσωπα στο Δίστομο

 Ληστεία στο Δίστομο - Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.
 Στα «υπολείμματα της ομάδας Μαζιώτη» απαδίδει η Ελληνική Αστυνομία τη ληστεία, με σύντομη ομηρεία, στην Εθνική Τράπεζα, στην παραλία Διστόμου ενώ εκφράζονται φόβοι για νέες ληστρικές επιθέσεις. Η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί τη συγκεκριμένη ληστεία συνέχεια αυτών που είχαν σημειωθεί στον Μαραθώνα και στο Δίστομο από τις αρχές Ιουλίου και θεωρεί βέβαιη τη συμμετοχή του ποινικού Γιώργου Πετρακάκου. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές «ποινικοί και ανιεξουσιαστές προχωρούν σε νέο μπαράζ ληστειών, όπως το καλοκαίρ του 2013, για να χρηματοδοτήσουν νέες ένοπλες ενέργειες». Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι από τον περασμένο Ιούλιο είχαν πληροφορίες και στοιχεία για παρουσία του Νίκου Μαζιώτη και των συνεργών του στην περιοχή της Ακράτας Κορινθίας, κοντά στο σημείο που εγκατέλειψαν το σκάφος διαφυγής τους από το Δίστομο.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς η ληστεία στο Δίστομου είναι πανομοιότυπη με αυτή στις Σπέτσες, το καλοκαίρι του 2012, όπου και πάλι χρησιμοποιήθηκε ταχύπλοο για τη διαφυγή το οποίο, τότε, είχαν κάψει στην περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας. Και τότε είχαν κρατηθεί για λίγο όμηροι δύο υπάλληλοι της Τράπεζας. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ότι το ταχύπλοο που οι δράτσες επεχείρησαν να κάψουν στην περιοχή του Ξυλοκάστρου δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουνσε αυτούς. Την ίδια ώρα εξελίσσεται ανθρωποκυνηγητό σε ξηρά και θάλασσα.

Από τις αρχικές αναφορές οι δράστες της ληστείας φορούσαν βερμούδες και περούκες και επέβαιναν σε ασημί τζιπ Toyota Rav το οποίο έκαψαν στην περιοχή Ποταμός Αντικύρων και από εκεί διέφυγαν με σκάφος (έβαλαν και σε αυτό φωτιά) το οποίο και βρέθηκε στο Λουτρό Ξυλοκάστρου Κορινθίας ενώ άφησαν ελεύθερο και τον ταμία της Τράπεζας που είχαν πάρει μαζί τους. Από το σημείο όπου έκαψαν το ταχύπλοο διέφυγαν με δύο οχήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δράστες στόχευσαν τον ταμία γιατί όπως φέρεται να είπαν μέσα στην τράπεζα «αυτός μοιάζει με αστυνομικό», λόγω της σωματοδομής του και το γεγονός ότι ήταν κοντοκουρεμένος. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν ότι το ίδιο υποκατάστημα είχε γίνει στόχος, τον Φεβρουάριο του 2011, από ομάδα επτά Ελλήνων και αλλοδαπών που φέρεται να είχαν διασυνδέσεις και με γνωστούς κακοποιούς κρατούμενους στις φυλακές. Στη συνέχεια εκείνης της ληστείας υπήρξε συμπλοκή, με ανταλλαγή πυροβολισμών, στην περιοχή της Υλίκης.

Η ληστείας σημειώθηκε στις δύο το μεσημέρι όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν με καλάσνικοφ και πιστόλια μέσα στην τράπεζα όπου παρέμειναν συνολικά περίπου 20 λεπτά. Στην διάρκεια της ληστείας ένας εξ αυτών φέρεται να είπε στην διευθύντρια της Τράπεζας «τι σε νοιάζει εσένα που κλέβουμε την τράπεζα. Δικά σου είναι τα λεφτά;». Στην συνέχεια έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον 35χρονο όμηρο τον οποίο ρωτούσαν διαρκώς «αν είναι μπάτσος».