Εκατομμύρια ευρώ πετιούνται από το παράθυρο όσο καθυστερεί η έναρξη του διαγωνισμού για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος. Σήμερα, δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 23 εκατ. ευρώ, ενώ αν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός η αντίστοιχη δαπάνη δεν θα υπερέβαινε τα 9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η προμήθεια αντιδραστηρίων αιμοδοσίας για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος θα κόστιζε τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ λιγότερο απ' ό,τι σήμερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, ο οποίος όταν ολοκληρώθηκε διαπιστώθηκε ότι η εξοικονόμηση που επετεύχθη ήταν τεράστια. Το ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε, μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο, 28,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς του αίματος. Σήμερα, ο μοριακός έλεγχος του αίματος κοστίζει σε όλη τη χώρα 6,28 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Μολονότι η έναρξη του διαγωνισμού για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2013, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, εν τούτης το έργο δεν έχει προχωρήσει. Οι προδιαγραφές τέθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), εστάλησαν στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), δόθηκαν για διαβούλευση και αναμένονται οι διορθώσεις.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των τεχνικών προδιαγραφών του ΕΚΕΑ. Αν βγουν οι προδιαγραφές μέσα στον Σεπτέμβριο, ο διαγωνισμός θα μπορούσε θεωρητικά να "τρέξει" το πρώτο τρίμηνο του 2015» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΠΥ κ.Χρήστος Γιάνναρης. Διευκρινίζει πάντως ότι και αυτός ο διαγωνισμός θα γίνει βάσει του επιτυχημένου μοντέλου του μοριακού ελέγχου του αίματος.