21/10/14

Τα έβγαζε στο σφυρί

Τα Κατασχεμένα
 
 
Συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 58χρονος ημεδαπός για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, μετά από σχετική πληροφορία, ότι ο 58χρονος διέθετε προς πώληση, μέσω διαδικτυακού τόπου ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα τεμάχιο αμφίων του 15ου αιώνα, έναντι του χρηματικού ποσού των 700 ευρώ, επικοινώνησε μαζί του αστυνομικός, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή και κανόνισαν συνάντηση.
Στην προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 15-10-2014 το μεσημέρι, ο 58χρονος προσήλθε και διαπραγματεύτηκε την πώληση του εν λόγω τεμαχίου αμφίων στον αστυνομικό, οπότε και συνελήφθη.
Στην κατοχή του και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα (1) τεμάχιο αμφίων, ορθογώνιου σχήματος, με δυσδιάκριτη παράσταση («Ο Ασπασμός Μαρίας και Ελισσάβετ»), διαστάσεων 7,5 Χ 10 εκατοστά, κατασκευασμένο από δέρμα με ίχνη αργυρής κλωστής.
  • Μία (1) εικόνα απεικονίζουσα την Παναγία Βρεφοκρατούσα, διαστάσεων 0,29 Χ 0,215 μέτρα με επιγραφή 1808.
Αρμόδιος αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που του επιδείχθηκαν τα κατασχεθέντα αντικείμενα, βεβαίωσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών