17/10/14

Νεογνά σε τιμή ευκαιρίας ...

Συνελήφθησαν στις 14-10-2014 στην Αθήνα, έξι (6) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, εκ των οποίων τρία (3) μέλη της σπείρας, μία 30χρονη και δύο άνδρες, ηλικίας 36 και 57 ετών, καθώς και τρία (3) άτομα-γονείς βρεφών, δύο γυναίκες, ηλικίας 26 και 36 ετών και ένας 33χρονος. Επίσης, αναζητούνται για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα ένας 62χρονος ημεδαπός δικηγόρος και μία 55χρονη υπήκοος Βουλγαρίας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του κώδικα περί υιοθεσιών και κώδικα περί μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τρία (3) συλληφθέντα μέλη της σπείρας, από κοινού με τους δύο (2) συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και, αφού εντόπιζαν γυναίκες Βουλγαρικής καταγωγής, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, οι οποίες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, μεσολαβούσαν για την παράνομη υιοθεσία των νεογνών τους έναντι χρηματικής αμοιβής 3.000-10.000 ευρώ.
Τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους, άλλοι ήταν υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και τη μεταφορά γυναικών και ζευγαριών που θα έδιναν τα βρέφη τους προς υιοθεσία, ακόμα και γυναικών που θα δεχόντουσαν να τεκνοποιήσουν με σκοπό να δώσουν το μωρό για υιοθεσία έναντι χρηματικής αμοιβής και άλλοι για τη φιλοξενία των γυναικών ή των οικογενειών των οποίων τα βρέφη έδιναν για υιοθεσία. Τέλος, ο 62χρονος ημεδαπός δικηγόρος ήταν υπεύθυνος για να «ελέγχει» τις μητέρες και τα βρέφη και να καλύπτει τα διαδικαστικά θέματα για τις παράνομες υιοθεσίες.
Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 14-10-2014, η 30χρονη και ο 36χρονος είχαν παραλάβει, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από μία γυναίκα ομοεθνή τους ένα βρέφος, το οποίο παρέδωσαν σε άγνωστο ζευγάρι ημεδαπών.
Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κυψέλη, στην οικία όπου διέμενε η 26χρονη συλληφθείσα και παρέλαβαν και το δικό της βρέφος, για το οποίο είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί παράνομη υιοθεσία, αλλά εκεί συνελήφθησαν. Όπως διαπιστώθηκε, την 26χρονη είχαν εντοπίσει στη Βουλγαρία ο 57χρονος και η 55χρονη και της πρότειναν να τεκνοποιήσει και να δώσει το τέκνο της για υιοθεσία στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής 3.000 ευρώ.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της 30χρονης και του 36χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα, εντοπίσθηκαν να φιλοξενούνται ο 33χρονος με τη 36χρονη μαζί με ένα βρέφος, το οποίο είχε γεννήσει η γυναίκα μερικές ημέρες νωρίτερα, σε νοσοκομείο στη Χαλκίδα και σκόπευε να δώσει για υιοθεσία, καθώς και ένα ακόμα ανήλικο τέκνο.
Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα (1) διαβατήριο, ένα (1) δελτίο ταυτότητας και μία (1) άδεια οδήγησης τρίτου προσώπου που χρησιμοποιούσε ο 36χρονος συλληφθείς.
  • Βιβλιάριο καταθέσεων.
  • Έγγραφα σχετικά με υιοθεσίες και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
  • Πέντε (5) κινητά τηλέφωνα.
  • Το χρηματικό ποσό των 340 ευρώ.
Σε βάρος του 36χρονου συλληφθέντα εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας για επικίνδυνες σωματικές βλάβες με ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18) μηνών.
Στα δύο (2) νεογνά και το ένα (1) ανήλικο τέκνο παρασχέθηκε αρωγή και οδηγήθηκαν για νοσοκομειακή μέριμνα και προστασία σε Νοσοκομείο.