18/12/14

Τους ακούν

 

Η  ΕΛ.ΑΣ  αποκτά άρον-άρον νέους ασυρμάτους λόγω διαρροών προς ενόπλους
 
Η ΕΛ. ΑΣ έχασε το γερμανικό σύστημα επικοινωνιών TETRA αλλά αποκτά τελικώς _με τον φόβο διαρροής μυστικών της σε ενόπλους_ το βρετανικό …«Tetra SEPURA».

Σύμφωνα με χθεσινή αναφορά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 3379) έναντι αμοιβής 2.200.000 ευρώ τον χρόνο η ΕΛ. ΑΣ θα αποκτήσει το νέο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό σύστημα βρετανικής εταιρείας. Πρόκειται για την εταιρεία SEPURA που έχει έδρα στο Κέιμπριτζ και πελάτες της από την αυστραλιανή αστυνομία μέχρι το CERN και από το αεροδρόμιο της Μαλαισίας μέχρι το μετρό της Ταϊπέι. Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΦΕΚ, η εγκατάσταση του βρετανικού συστήματος συνολικού κόστους 25.000. 000 ευρώ εμφανίζεται σαν δωρεά και επιλογή της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα στην 7η λεωφόρο της Νέας Υόρκης «Lamas Pinto Consultants Corporation».

Με την ΕΛ. ΑΣ να καλείται να πληρώνει μόνο τη χρήση και συντήρηση του συστήματος, με το προαναφερόμενο κόστος των 2,2 εκ ευρώ για έναν χρόνο. Μία τιμή που θεωρείται από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ «ιδιαιτέρως συμφέρουσα σε σχέση με τις απαιτήσεις άλλων εταιρειών». Κάθε χρόνο η ΕΛ. ΑΣ αναμένεται να ανανεώνει _με το ίδιο περίπου κόστος_ τη συμφωνία για υπενοικίαση και συντήρηση του βρετανικού Tetra. Ωστόσο η εγκατάσταση του το νέου βρετανικού σύστημα επικοινωνιών αναμένεται να καθυστερήσει αρκετούς μήνες και μέχρι τότε οι αρχές ασφαλείας θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παλαό-προβληματικό αναλογικό σύστημα επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014 έληξε η δεκαετής υπενοικίαση του συστήματος ενδοεπικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛ.ΑΣ, κατασκευής της εταιρείας SIEMENS που κόστισε το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 90 εκατ. ευρώ (δηλαδή 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Οι συζητήσεις των στελεχών της ΕΛ. ΑΣ. με τους υπευθύνους του γερμανικού Tetra για τη διατήρηση του κωδικοποιημένου «ολυμπιακού» συστήματος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων, οι οποίες ανέρχονταν σε 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά των παλαιών αναλογικών ασυρμάτων και η αγορά νέων ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η κινεζική αστυνομία. Όμως η παρουσία …συνακροατών στις συνομιλίες μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων, οι παρεμβολές ιδιωτών και άλλα λειτουργικά προβλήματα οδήγησαν την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ στην αγορά ειδικού «κρυπτογραφημένου» και θωρακισμένου συστήματος επικοινωνιών