17/1/15

Εξάρτηση από το σεξ για τη σοπράνο

Η μάχη με το αλκοόλ και τα κιλά

Ντέμπορα Βόιτ: η εξομολόγηση μιας ντίβας


Δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει αλλά ο αμερικανικός - και όχι μόνο - Τύπος ασχολείται ήδη εκτενώς. Ο λόγος για την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία της διάσημης σοπράνοΝτέμπορα Βόιτ, στην οποία η ίδια αποκαλύπτεται, όπως φαίνεται, χωρίς φόβο και πάθος. Στο βιβλίο με τίτλο «Λέγε με Ντέμπι - Ειλικρινείς εξομολογήσεις μιας προσγειωμένης ντίβας» που θα βγει στη διεθνή αγορά στις 27 Ιανουαρίου (εκδ. Harper Collins), η 54χρονη σοπράνο τα λέει όλα: για την πολύχρονη μάχη με το βάρος της, την απόφασή της να υποστεί επέμβαση γαστρικού bypass και τις συνέπειές της, τις κάθε λογής εξαρτήσεις της (σεξ, αλκοόλ και πολλές ακόμη που την οδήγησαν σε πλήρη αποπροσανατολισμό) αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατόρθωσε να βρει εκ νέου την ισορροπία της με τη βοήθεια ενός προγράμματος 12 βημάτων και τη δύναμη που της παρείχε η χριστιανική πίστη. Το βιβλίο προσφέρει παράλληλα μια ζουμερή εικόνα των παρασκηνίων του κόσμου της όπερας: η Βόιτ αναφέρεται επωνύμως σε αρκετούς διάσημους συμπρωταγωνιστές της και τις ιδιοτροπίες τους ενώ δεν λείπουν και τα σχόλια για τους αγαπημένους της ρόλους: ανάμεσά τους η Αριάδνη και η Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους και οι βαγκνερικές ηρωίδες Ζιγκλίντε, Ιζόλδη και Μπρινχίλντε.
Μία από τις κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες της γενιάς της, η Βόιτ δημιούργησε μεγάλη αίσθηση το 2004 όταν απολύθηκε από μια παραγωγή της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου γιατί τα επιπλέον κιλά της δεν της επέτρεπαν να φορέσει το «μικρό μαύρο φόρεμα» που προοριζόταν για την ηρωίδα. Το θέμα παρέμεινε για πολλές ημέρες - εβδομάδες ίσως - στις σελίδες του Τύπου. Και αυτό ακριβώς το περιστατικό στάθηκε κομβικό στην απόφασή της να εκδώσει την αυτοβιογραφία της...

Zωή εκτός ορίων
«Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που θα αγγίξει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα γυναίκες» δήλωσε η Βόιτ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Wall Street Journal» στις 16 Ιανουαρίου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφασή της να αποκαλύψει επώδυνα - ίσως και ντροπιαστικά - περιστατικά της ζωής της. «Υπάρχει άραγε γυναίκα στον κόσμο που δεν την απασχολούν η εικόνα ή το βάρος της; Θα ήταν όμως ψέμα να πω ότι δεν ανησυχώ. Ξέρω ότι θα γίνω αντικείμενο κριτικής. Κατά κάποιον τρόπο όμως σε ολόκληρη την καριέρα μου κρινόμουν...».
Στην ίδια συνέντευξη η Βόιτ παραδέχτηκε πως πράγματι υπήρξε μια περίοδος της ζωής της στην οποία δυσκολεύτηκε να αναφερθεί στο βιβλίο: ήταν εκείνοι οι έξι ή οκτώ μήνες τους οποίους έζησε, όπως λέει, χωρίς κανέναν φραγμό. Προσπαθούσε να ζήσει τη νεότητά της σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο το αποφάσισε προκειμένου να σταθεί κριτικά απέναντι σε κάθε εξάρτηση: είτε αφορά το φαγητό είτε τα ρούχα ή τον τζόγο.
Η σοπράνο δεν αρνήθηκε να μιλήσει ούτε για τις δύσκολες σχέσεις της με το άλλο φύλο. Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν έχει κάποιον δεσμό και παρ' όλο που είναι ανοιχτή σε μια τέτοια προοπτική, αισθάνεται πως η ζωή της είναι τελικά περισσότερο πλήρης όταν είναι μόνη. Δεν νιώθει ότι οφείλει οπωσδήποτε να έχει κάποια σχέση, ούτε να μένει κρεμασμένη από αυτήν, ακόμη και αν είναι κακή και δυσλειτουργική. Παραδέχεται όμως ότι το βρίσκει πολύ δύσκολο πλέον να συναντά καινούργιους ανθρώπους. «Εχω διαρκώς τα μάτια μου ανοιχτά» λέει.«Προσπαθώ να είμαι φιλική. Λέω στους φίλους μου ότι είμαι μόνη. Στη δουλειά μου όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν έρχεσαι σε επαφή με εργένηδες οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι».

Αναφερόμενη στη μάχη της με τα επιπλέον κιλά και στην απόφασή της να υποβληθεί σε εγχείρηση γαστρικού bypass, η Βόιτ αποκαλύπτει ότι κάποια στιγμή έλαβε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον Λουτσιάνο Παβαρότι ο οποίος της ζήτησε σχετικές πληροφορίες.«Εντυπωσιάστηκα! Χωρίς κανείς από τους δυο μας να το ομολογήσει, ήξερα ότι τον ενοχλούσε και αυτόν το βάρος του και αισθανόταν αβοήθητος. Ενιωσα άσχημα. Ηταν ο Παβαρότι! Ηταν μια αξέχαστη στιγμή...».