24/1/15

Θα τρώνε τα μουστάκια τους

Από την Κυριακή το βράδυ στη Ν.Δ του Σαμαρά


Παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου,Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ Α.Ε, η τελετή εγκαινίων του επενδυτικού έργου επέκτασης του Προβλήτα III. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Eκτελεστικός αντιπρόεδρος της κινεζικής COSCO Group, Mr. Sun Jikang και ο πρόεδρος της COSCO Europe GmbH, MrLinJiο Κινέζος Πρέσβης στην ΕλλάδαZou Xiaoli , καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Επισημαίνεται ότι η επενδυτική συμφωνία ύψους 230.000.000 αφορά την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ Εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στις Προβλήτες II και ΙΙΙ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας.
Επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ Α.Ε., ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι το 2021 βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών ποσό 109.314.280 ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών.
Η Συμφωνία αυτή, υπεγράφη για λόγους διαφάνειας μετά την έγκριση του Σχεδίου της: (α) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (β) από το Δ.Σ. του Οργανισμού, (γ) της Γενικής του Συνέλευσης και (δ) μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των παρατηρήσεων του οποίου υπήρξε πλήρης προσαρμογή του τελικού κειμένου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,δήλωσε σχετικά:
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα, καθώς ξεκινούν τα έργα της κατασκευής του τρίτου προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, υλοποιείται δηλαδή η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση και η οποία συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι η επένδυση της COSCO, που φιλοδοξεί να κάνει το λιμάνι του Πειραιά, πρώτο σε δυναμικότητα στην Μεσόγειο, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια στα 6,2.Εκ. Teus.Ήδη η χρονιά που πέρασε το λιμάνι του Πειραιά άγγιξε τα όρια της δυναμικότητας του και μέσα από τις νέες επενδύσεις θα μπορέσει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του και να ισχυροποιήσει τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων λιμανιών της Ευρώπης.
Η νέα επένδυση της COSCO βάζει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη και δεν είναι εθνικά συμφέρον πολιτικές δυνάμεις να δηλώνουν ότι θα την αναθεωρήσουν, προκαλώντας για άλλη μια φορά αστάθεια στο επενδυτικό κλίμα».