21/1/15

Η Παολίνα της ακροδεξιάς

Το μαύρο ταξίδι της Παολίνα στην Ακρα Δεξιά

Νέα, ωραία και ακροδεξιά. Η 19χρονη Παολίνα, μία από τις λίγες κοπέλες που έχουν γίνει μέλη του Εθνικού Ριζοσπαστικού Στρατοπέδου (ΟΝR) στην Πολωνία, πρωταγωνιστεί σε μίνι ντοκιμαντέρ που γύρισε ο «Guardian». Η κάμερα την ακολούθησε στη θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης, στις διαδηλώσεις και στις δημοτικές εκλογές, όπου η Παολίνα ήταν υποψήφια με τους νεοφασίστες.
Το κόμμα τη διάλεξε επειδή είναι «μια όμορφη νεαρή γυναίκα που μπορεί να βελτιώσει την εικόνα μιας οργάνωσης γεμάτης με φαλακρούς χούλιγκαν που κάνουν βανδαλισμούς στην πόλη». Το λέει, με την πλάτη στην κάμερα, ο μέντορας της Παολίνα. Αλλά τι ήταν αυτό που ώθησε την ίδια να μπει στο ONR; ρωτάει ο «Guardian».

Για να δώσει την απάντηση, ακολουθεί τη 19χρονη στη θερινή κατασκήνωση του κόμματος. Η Παολίνα κάνει το λάθος να μεθύσει το πρώτο βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί τη βάζουν να γράψει έκθεση με θέμα τις βλαβερές συνέπειες του αλκοολισμού. Η τιμωρία δεν την ενοχλεί. Η Παολίνα λέει ότι πιστεύει «στην πειθαρχία και στην αυστηρή υπακοή στους ανωτέρους».
Μετά τη βλέπουμε να φοράει στολή παραλλαγής και να ασκείται σαν ράμπο στα βουνά. Εξηγεί ότι της αρέσει η έκρηξη αδρεναλίνης, η αίσθηση ότι είναι μέρος μιας δυνατής και δεμένης ομάδας. «Η ζωή μου δεν θα είχε νόημα αν έφευγα από την οργάνωση» λέει.

Οταν γυρίζει από τη θερινή εκπαίδευση, το κόμμα την προτείνει υποψήφια για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της, στη Βόρεια Πολωνία. Η Παολίνα ρίχνεται με ενθουσιασμό σε αυτή τη μάχη, αλλά είναι άπειρη και ανοργάνωτη. Μοιράζει η ίδια φυλλάδια και κολλάει αφίσες της στους δρόμους. Τελικά παίρνει μόνο 80 ψήφους, αλλά δεν απογοητεύεται. Αυτό είναι μόνο η αρχή, λέει.
Και οι γονείς της; Ο πατέρας της δεν ανησυχεί. «Η Παολίνα θέλει να δείξει τι μπορεί να πετύχει» λέει. Αλλά η μητέρα της φοβάται.
Η Παολίνα λέει ότι νιώθει πολύ μόνη. Η καλύτερή της φίλη, η Ιζαμπέλα, έχει φύγει στο εξωτερικό, όπως εκατομμύρια νέοι Πολωνοί που ψάχνουν ευκαιρίες για καλύτερη ζωή αλλού.  «Δεν θέλω να φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από την πατρίδα. Πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ» λέει η Παολίνα.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα υψηλό (μεταξύ 23% και 28%), πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (16,3%). Οι πιο μορφωμένοι μεταναστεύουν προς το Δουβλίνο, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
«Θεός! Τιμή! Εθνος!» φωνάζει μαζί με άλλους οπαδούς του κόμματος στην πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στην Πολωνία. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση των εθνικιστών και καταλήγει σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι νεοφασίστες προσπαθούν επίσης να αξιοποιήσουν τη συντριπτική αντίθεση της πλειονότητας του πληθυσμού στις καπιταλιστικές πολιτικές της ΕΕ και στις καταστροφικές κοινωνικές πολιτικές της άρχουσας τάξης, «οι οποίες έχουν συντρίψει τις αυταπάτες για πρόοδο και ευημερία», λέει η Παολίνα.
Στο ανοιχτά αντικομμουνιστικό, ρατσιστικό και ομοφοβικό πρόγραμμά του το ONR λέει ότι βασίζεται στο «χριστιανικό δόγμα, με στόχο να εξαλείψει την ιδεολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εισήγαγε ο Διαφωτισμός, ο οποίος έγινε μια κοσμική θρησκεία οδηγώντας σε παράλογες απαιτήσεις, όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Οι αναφορές του κινήματος είναι στις ριζοσπαστικές, αντισημιτικές και φασιστικές οργανώσεις της Πολωνίας του Μεσοπολέμου. Ενα από τα ινδάλματά τους είναι ο Ρομάν Ντμόφσκι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τη δεκαετία του 1930. Ο Ντμόφσκι δεν προώθησε μόνο την εθνική παλιγγενεσία της Πολωνίας, αλλά περιθωριοποίησε και τις μειονότητες. Θεωρείται μάλιστα «ιδρυτής του σύγχρονου αντισημιτισμού».

Η Παολίνα δεν βρίσκει ακραίες ούτε ρατσιστικές τις ιδέες του Εθνικού Ριζοσπαστικού Στρατοπέδου. Μιλάει για πατρίδα, θρησκεία και την ανάγκη για πρόοδο και ευημερία, ώστε να μη χάνει η Πολωνία τα παιδιά της. Φτώχεια και ανεργία είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, λέει. Η ίδια πάντως δεν θέλει να πάει στο πανεπιστήμιο. Θα καταταγεί στον στρατό.