23/2/15

... Μπέρδεμα





Οι σαφείς απειλές που είχε δεχθεί ο 47χρονος αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού από αλβανό μεγαλοκακοποιό τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από μια πειθαρχική ποινή που είχε επιβληθεί σε ομοεθνή του, στενό συνεργάτη του, είναι ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνετα η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της εγκληματικής επίθεσης το απόγευμα του Σαββάτου στο χωριό Κούβελας Φθιώτιδας.
Ο 47χρονος υπαρχιφύλακας πυροβολήθηκε με 43 σφαίρες από καλάσνικοφ και εννιάρι πιστόλι από τουλάχιστον τρία άτομα που επέβαιναν σε ΙΧ τύπου σεντάν. Την ώρα που από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια διαπιστώνεται ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ήταν «καθαρά» (τουλάχιστον από το εγχώριο «αντάρτικο πόλης»), οι αξιωματικοί επιχειρούν να διασταυρώσουν μαρτυρίες για τις κινήσεις του συγκεκριμένου οχήματος και τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή αλλά και να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους έγινε στόχος ο 47χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών ξέρουν ότι το θύμα λόγω ενδοικογενειακών διαφορών είχε δεχθεί ορισμένες απειλές από συγγενικό πρόσωπό του, ενώ και ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά τη διάρκεια κυνηγιού. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «το κίνητρο των δολοφόνων κρύβεται μέσα στις φυλακές» και ερευνούν και άλλα περιστατικά όχι μόνο εκείνο με τον αλβανό κακοποιό.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και απειλές που είχε δεχθεί παλιότερα στις φυλακές Κορυδαλλού από καταζητούμενο κακοποιό, για τον οποίο έχε διαπιστωθεί ότι έχει σχέσεις και με το «αντάρτικο πόλης».
Σχεδιασμός επιθέσεων σε σωφρονιστικούς
Είχε διαπιστωθεί ότι ο αρχιφύλακας στον Δομοκό (περιγράφεται ως ιδιαίτερα σοβαρός και ευσυνείδητος υπάλληλος), στο πλαίσιο των καθηκόντων του, είχε παλαιότερα επαφές με γνωστούς κακοποιούς. Ωστόσο δεν προκύπτουν «προστριβές» οι οποίες μπορεί να
οδήγησαν σε εγκληματική επίθεση εναντίον του. Ακόμη τον τελευταίο καιρό το θύμα δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε για απειλές εναντίον του.
Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν επιπλέον ότι και στην πρόσφατη δικογραφία για τους «37 βομβιστές» υπήρχαν αναφορές για σχεδιασμό επιθέσεων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και νωρίτερα είχαν πάρει πληροφορίες ότι «νονοί της νύχτας» πληρώνουν αδρά για να βρίσκουν φορολογικές δηλώσεις σωφρονιστικών προκειμένου μέσω αυτών να εντοπίζουν τα σπίτια όπου διαμένουν.
Η περίπτωση των ένοπλων οργανώσεων
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εξετάζουν επίσης και το ενδεχόμενο η επίθεση να προέρχεται από ένοπλες οργανώσεις. Όπως αναφέρουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., «ερευνούμε την περίπτωση να πρόκειται για έργο ανταρτών πόλης ίσως και σε συνεργασία με ποινικούς. Θυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη σε κείμενα ενόπλων οργανώσεων (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Σέχτα Επαναστατών κ.ά.) υπήρχαν απειλητικές αναφορές για τους “ανθρωποφύλακες” σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ προ τριετίας έγινε βομβιστική επίθεση στο ΙΧ του εκτελούντα χρέη αρχιφύλακα στις φυλακές στο Ναύπλιο.
Ακόμη, σχεδόν όλες οι οργανώσεις και οι έγκλειστοι αντιεξουσιαστές είχαν συντάξει κείμενα κατά των φυλακών “Γ τύπου” στον Δομοκό. Από την έρευνα για τη συνεργασία Χριστόδουλου Ξηρού και “Πυρήνων” είχαν προκύψει ενδείξεις για επίθεση στις φυλακές Δομοκού.
Όμως πρεπει να επισημάνουμε ότι κανείς κρατούμενος εκεί αντιεξουσιαστής δεν είχε απειλήσει ποτέ σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενώ υπήρχαν και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι δεν θα δημιουργηθούν τελικώς εκεί φυλακές υψίστης ασφαλείας. Επιπλέον το γεγονός ότι τα όπλα ήταν “καθαρά” και όχι “σφραγίδες” ένοπλης οργάνωσης μας λέει πολλά».