12/2/15

Πανούσης για όλα


Γ.Πανούσης για ΕΛ.ΑΣ.: Αυτοδιάλυση θυλάκων ακραίων πολιτικών απόψεων
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης (δεξιά) χαιρετά τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Χρήστο Φωτόπουλο (αριστερά) φθάνοντας στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων των αστυνομικών ενώσεων.



«Για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά μας χρονικά η πολιτική ηγεσία ενστερνίστηκε απολύτως βασικά, πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφερόμενη στο χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση στη συνεδρίαση του Γενικού - Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσιάζοντας την πολιτική που θα εφαρμόσει για την Ελληνική Αστυνομία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Νέας Αστυνομίας, βάση της οποίας θα είναι αφενός η αμφίδρομη συμφιλίωση με τον πολίτη και αφετέρου ένας νέος τύπος αστυνομικού, που θα προκύψει ως διαδικασία υπέρβασης του «παλιού», που το ξεπερνά η ίδια η ζωή».

Και σημειώνεται ότι «σύμβουλοί του, σ' αυτήν την προσπάθεια θα είναι η υπηρεσία και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς, όπως τόνισε, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο και την δυνατότητα να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση μιας Νέας Αστυνομίας, δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, με κοινωνικό έλεγχο, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και απολαβές για το ανθρώπινο δυναμικό της».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον χαιρετισμό του ο κ.Πανούσης  επανέλαβε τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, τονίζοντας ότι η Αστυνομία είναι θεσμός της Δημοκρατίας, αλλά και εύκολος στόχος διότι χρεώνεται όποια αποτυχία σημειώνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στη συνέχεια ανέλυσε τις σκέψεις του για την δημιουργία μιας νέας αστυνομίας, «μιας αστυνομίας του φτωχού», όπως είπε, που θα κάνει το πρώτο βήμα «δείχνοντας το καλό της πρόσωπο στην κοινωνία, με τη βεβαιότητα ότι εκείνη θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για μια κοινωνική συμφωνία, συμφωνία κυρίων ανάμεσα στα κινήματα και στην αστυνομία, αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις και μια αντίληψη περί λαού - εχθρού».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση του «ψηφιδωτού αντιλήψεων εντός της αστυνομίας ώστε το προσωπικό να περιλαμβάνει εκπροσώπους διαφόρων ομάδων που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν (περισσότερες γυναίκες, Ρομά, Πομάκους, Ελληνοπόντιους και μετανάστες), στην ενδυνάμωση της επιστημονικής αστυνομίας, στην αναγκαιότητα αλλαγών στο Πειθαρχικό Δίκαιο, στο συνδικαλισμό, στην εκπαίδευση, στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος κλπ».

Και επισήμανε ότι «προς άρση παρεξηγήσεων» για τα περί αφοπλισμού αστυνομικός χωρίς όπλο είναι κοινωνικός λειτουργός συμπληρώνοντας επίσης ότι «πρέπει να δούμε με προσοχή τα θέματα της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής δράσης. Να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η αστυνομία δεν λύνει κοινωνικά προβλήματα, πληρώνει τα σπασμένα των κοινωνικών ανισοτήτων και γι' αυτό επιβάλλεται η πρόληψη. Διότι και η αστυνομία δεν είναι φορέας αλλαγής των πολιτικών πραγμάτων, παρά τον διαμεσολαβητικό της ρόλο όταν αντιμετωπίζει εγκληματογόνες καταστάσεις, αλλά και τότε με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Και υποσχέθηκε «διαφάνεια παντού, αλλά διαφθορά και διαπλοκή πουθενά». Είπε ακόμη ότι αν υπάρχουν μέσα στην αστυνομία θύλακες είτε ακραίων πολιτικών απόψεων είτε διαφθοράς, να αυτοδιαλυθούν. «Λυπάμαι, θα τους διαλύσω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στη Βουλή, δεν μίλησε συγκεκριμένα για τα αναδρομικά ύψους 53 εκατομ. ευρώ που πρέπει να δοθούν στους ένστολους, διότι «αυτό δεν αποτελεί εξαγγελία, αλλά δικαίωμα. Όταν μιλάμε για κράτος δικαίου, δεν μπορεί η Kυβέρνηση να μη συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Είναι δεδομένη η βούληση, το έχουμε συζητήσει αλλά δεν ξέρω πώς θα ρυθμιστεί στην παρούσα φάση με ανοικτή σήμερα τη συζήτηση στο Γιούρογκρουπ».

Όσο για την κατάργηση του άρθρου 220 για το ΤΕΑΠΑΣΑ, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης όπως έχει ήδη διατυπωθεί και από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτριο Στρατούλη και επομένως δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας, αν και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εκ μέρους μας παραμένει ο προβληματισμός για την αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της αυτοτελούς λειτουργίας του ή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου ασφαλιστικού πυλώνα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Για το θέμα του μαθηματικού τύπου είπε επίσης ότι θα εξετάσει το αίτημά μας.

Από την πλευρά της η ΠΟΑΣΥ αναφέρει ότι είναι σαφές ότι «δεν είμαστε δεδομένοι κανενός», αλλά έχουμε όλη τη διάθεση και τη δυναμική να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να βροντοφωνάξουμε πάλι έξω από τη Βουλή «είπα - είπα-ξείπα, δεν υπάρχει τσίπα».