27/2/15

Τους γλύτωσαν




Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που διοικεί ο Μάνος Σφακιανάκης, μετά από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, απέτρεψε χθες (26.02.2015) ακόμα δύο περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, οι οποίες εκδηλώθηκαν από χρήστες του διαδικτύου.
Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», ότι χρήστης του διαδικτύου, με ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, απογευματινές ώρες χθες 26.2.2015.
Άμεσα διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ατόμου αυτού και παράλληλα ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του για την ανεύρεσή του. Κατά τη διάρκεια των επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε εγκαίρως και σε κοντινή απόσταση από την οικία του, ο προτιθέμενος αυτόχειρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ερωτικής φύσεως λόγους.
Αφού διασφαλίσθηκε η σωματική του ακεραιότητα, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και μεταφέρθηκε σε αρμόδιο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απογευματινές ώρες της 26.2.2015 από διαχειριστή ιστοτόπου, ότι άγνωστος χρήσης του διαδικτύου, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει μέσω σχολίου που ανήρτησε στην εν λόγω ιστοσελίδα.
Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε άμεσα, προέκυψαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη και σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε ο χρήστης, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν ανήλικος και είχε προβεί στην επίμαχη ανάρτηση.
Ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του και στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (26.2.2015), εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς, ενώ ενημερώθηκαν οι οικείοι του και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.
Για τις προαναφερόμενες δύο υποθέσεις, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID