13/2/15

Πλοήγηση Σφακιανάκη

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/13022015didhe10.JPG

 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/13022015didhe1.JPG

 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/13022015didhe2.JPG
 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/13022015didhe5.JPG
 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/13022015didhe7.JPG

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  που διοικεί ο Μάνος Σφακιανάκης, με τη συμμετοχή (850) μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Tο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (13.02.2015) το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης.
Παρευρέθησαν ακόμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο βοηθός του Προϊσταμένου του Επιτελείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Επίσης, το Συνέδριο παρακολούθησαν η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι.
Ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νικόλαος Βούτσης στην ομιλία του τόνισε τα ακόλουθα: «Κυρίες και Κύριοι, αγαπημένα μας παιδιά, θα σας μιλήσω από καρδιάς. Παρότι μεγάλος, πολύ μεγάλος για σας, έχω και εγώ δύο μικρά παιδιά σαν εσάς, πέραν του μεγάλου μου γιου και βρίσκομαι μέσα στο πρόβλημα, για το οποίο όχι μόνο συζητά, αλλά και δραστηριοποιείται και το Αρχηγείο, που συγχαίρω για την πρωτοβουλία του και βεβαίως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής για χρόνια σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα της νέας μας εποχής πάνω σε μία καινοτομία που έχει αλλάξει τη ζωή.
Πολλοί λένε ότι το διαδίκτυο είναι μία από τις πολύ μεγάλες τεχνολογικές επιτεύξεις παγκοσμίως, που μετά από αυτό δεν είναι ίδια τα πράγματα απ’ ότι ήταν πριν από αυτό. Είναι λίγες οι στιγμές και τα ζητήματα για τα οποία μπορεί κανείς να μιλήσει έτσι. Ο ρόλος της αστυνομίας μάλιστα, μπορώ να το πω, γι’ αυτό λέω θα μιλήσω από καρδιάς, ότι νοηματοδοτείται ως κοινωνικός ρόλος, πέραν της κλασσικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων και της δημιουργίας του κλίματος ασφάλειας για τον πολίτη. Νοηματοδοτείται σε βάθος και για όλες τις ηλικίες και ενισχύεται μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αυτής της Διεύθυνσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Φέρνει πολύ πιο κοντά την αστυνομία με τα μικρά παιδιά και κυρίως τους γονείς.
Πριν από δέκα χρόνια, εκπροσωπώντας το κόμμα μου, συμμετείχα σε ένα πανευρωπαϊκό Συνέδριο που αφορούσε στη διεύρυνση της ευρυζωνικότητας, των δικτύων και του Internet . Συμμετείχε και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί συζητούσαμε ακόμα για ποσοστά διάδοσης. Τα ποσοστά σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι τις μεγαλύτερες που μέσω Internet , κάνουν τις δουλειές, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν. Αυτά τα ποσοστά δεν έχουν καμία σχέση με ότι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια. Δηλαδή ο τεχνολογικός χρόνος της δεκαετίας θα μπορούσε να γεφυρώσει μερικές δεκαετίες του παρελθόντος.
Είναι σαν τον πολιτικό χρόνο της τελευταίας τετραετίας όπου κατά βδομάδα ή κατά μήνα γίνονται πράγματα που προηγούμενα θέλανε μήνες ή και χρόνια να επισυμβούν, λόγω της κρίσης. Άρα πρέπει να έχουμε και αυτή την αίσθηση του ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, οι πολιτικές οι οποίες ασκούνται και κυρίως η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να γεφυρωθεί και η γνώση με εμάς τους πολύ παλαιότερους ή και τους ενδιάμεσους γονείς σας που επίσης έχουν μία απόσταση σχετική από την γνώση του internet .
Όλη αυτή η συνολική προσπάθεια, κοινωνικοπολιτική προσπάθεια θα πρέπει να έχει ρυθμούς και θα πρέπει συνεχώς να απαντάει σε καινούργιες προκλήσεις και ερωτήματα και σε καινούργιους κινδύνους, αν θέλετε, που ενυπάρχουν μέσα από τις σχέσεις σας με το internet σε χρόνους πάρα πολύ μικρούς, πάρα πολύ γρήγορους και με την αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού και της διεθνούς εμπειρίας έτσι ώστε πραγματικά να είμαστε μπροστά από το πρόβλημα ει δυνατόν και στη πρόληψη του και ύστερα αν χρειαστεί και στην καταστολή του.
Είμαστε προφανώς όχι απλά διατεθειμένοι, υποχρεωμένοι να συνεργήσουμε, να επικουρήσουμε και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους οργανισμούς και θεσμούς, να γίνουν κάποιες μόνιμες δομές που να μπορούν να προλαμβάνουν και να διαμορφώνουν πολιτικές σε σχέση με τη πρόληψη.
Δεν είναι μόνο το ζήτημα της πορνογραφίας, αλλά και μία σειρά από καταστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το bullying και οι οποίες οφείλονται στην κακή χρήση του internet .
Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει να είναι κοινή, να συντονιστεί, να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, να καταλάβουμε και εμείς οι παλαιότεροι και οι ενδιάμεσοι το ότι μπαίνετε σε ένα νέο κόσμο όπου αυτά για εσάς είναι αυτονόητα ενώ για εμάς ήταν αδιανόητα. Με τον καιρό ωστόσο και εμείς οι παλαιότεροι τα προσεγγίσαμε με περιέργεια, τα χρησιμοποιήσαμε ενώ εσείς με αυτά ξεκινάτε τη ζωή σας όπως εμείς με τη γομολάστιχα και με το μολύβι.
Σε αυτή τη ρότα πρέπει να οδηγηθούμε. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις για όλους μας και όχι να σας επαναφέρουμε στη τάξη απαγορεύοντας, κλειδώνοντας και βάζοντας κωδικούς.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς ».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Πανούσης στην ομιλία του ανέφερε: «Μικροί φίλοι, μεσαίοι φίλοι και μεγαλύτεροι φίλοι. Όλοι παιδιά είμαστε τελικά, αν το καλοσκεφτεί κανένας, αλλά όπως είπε ο Υπουργός, και έχει δίκιο, εσείς είστε ιθαγενείς στην νέα τεχνολογία, εμείς είμαστε μετανάστες. Εσείς γεννηθήκατε με αυτό, εμείς προσπαθούμε να το καταλάβουμε.
Πρέπει όμως, στη σκυταλοδρομία των γενεών, να μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί σας διάφορα θέματα, που η ηλικία σας, ακόμα σε μια τρυφερότητα και ένα ρομαντισμό απέναντι στον κόσμο, που πολλές φορές είναι σκληρός, δεν είναι πάντα αγγελικά πλασμένος, δεν σας προστατεύει από τους κινδύνους.
Τι είναι το διαδίκτυο τελικά; Προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες, δεν προσφέρει γνώση με «Γ» κεφαλαίο. Το να ξέρεις ποιος είναι ο πληθυσμός της Κίνας ή τι παράγει η Καμπότζη ή που έγινε πόλεμος το 1800 τόσο, έχει ενδιαφέρον, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχει να ξέρεις πως ζουν οι άνθρωποι εκεί, πως σκέφτονται, τι φιλοσοφία έχουν, τι ιστορία έχουν.
Άρα πρέπει κάποιος να πάρει αυτές τις πληροφορίες και να τις μετατρέψει σε γνώσεις και αυτός είναι ο δάσκαλος και να τις μετατρέψει και σε γνώση με «Γ» κεφαλαίο, δηλαδή να σκεφτεί ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα ήθος, υπάρχει ένας πολίτης, υπάρχει ένας τρόπος να βλέπεις τη ζωή και να βλέπεις και τον πλαϊνό σου. Και θέλω να το σκεφτείτε αυτό, ότι η έννοια του πολίτη και του ανθρώπου δεν έχει καμία σημασία, αν δεν τις συνδυάζεις με την έννοια του συμπολίτη και του συνανθρώπου.
Ζούμε μαζί με τον πλαϊνό μας, δεν ζούμε μόνοι μας. Είναι πάντα ο πλαϊνός μας, με ή χωρίς πρόσωπο, ανιδιοτελής; Αυτό λοιπόν είναι το θέμα μας και στο διαδίκτυο. «Σερφάρουμε» στην αφθονία. Εγώ λέω ότι καλύτερος καθηγητής Πανεπιστημίου από το διαδίκτυο δεν υπάρχει, καλύτερος δάσκαλος δεν υπάρχει. Πατάς και ξέρεις τα πάντα, ενώ είναι πεπερασμένη η γνώση των ανθρώπων, των επιστημόνων, των ερευνητών. Όμως «σερφάρεις» και στην αταξία των πληροφοριών, έχουμε δηλαδή ένα πληροφοριακό κατακλυσμό και έχουμε και δίκτυα εγκληματικότητας ταυτόχρονα. Πρέπει λοιπόν να μάθεις να επιλέγεις, να μάθεις μόνος σου, είπε ο Υπουργός, δεν χρειάζεται τώρα τσιπάκια και απαγορεύσεις κλπ, έτσι και αλλιώς ο νέος θα μεγαλώσει και θα βγει στη ζωή. Πόσες απαγορεύσεις να του βάλεις;
Να μάθεις μόνος σου, πρώτον, να δεις ποια είναι η εικονική πραγματικότητα και ποια είναι η πραγματικότητα. Πολλές φορές τα μπερδεύουμε. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο, αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση, αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο, νομίζουμε ότι αυτό είναι το πραγματικό. Δεν είναι, να το τσεκάρετε. Η πραγματική ζωή είναι έξω, δεν είναι μέσα στις οθόνες. Ύστερα δημιουργούνται νέες ταυτότητες, λες ότι εγώ ανήκω σε αυτήν την ομάδα των διαδικτυακών chat rooms ή διαφόρων άλλων δικτύων προσωπικών, που διαμορφώνονται. Όμως, εδώ πέρα αυτή η φαντασιακή πρόσληψη της πραγματικότητας ή το φαντασιακό δίκτυο με ανθρώπους, που δεν γνωρίζεις, ενέχει κινδύνους.
Είναι πολύ καλό να έχεις μια επικοινωνία με έναν μαθητή στην Κίνα, με μια μαθήτρια σε μία χώρα της Αφρικής, να καταλαβαίνεις, να μιλάς. Και αυτό, η παγκοσμιότητα, η παγκοσμιοποίηση έχει προβλήματα. Η παγκοσμιότητα ως μία ενότητα του ανθρώπινου γένους, όλοι αδέρφια είμαστε σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε, αν το καλοδείτε, είναι πολύ καλό. Όμως, προσοχή, επαναλαμβάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, είπαμε, ανιδιοτελείς.
Υπάρχουν και επικίνδυνοι, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λοιπόν αυτό το εργαλείο, αυτό το μέσο, αυτό το μέσο της πλανητοποίησης των αξιών, της επικοινωνίας των ανθρώπων, για ίδιον όφελος και με πολύ επικίνδυνες δραστηριότητες.
Άρα λοιπόν, ακριβώς επειδή είναι παγκόσμιο το διαδίκτυο δημιουργεί και παγκόσμιους κινδύνους, στο επίπεδο της εγκληματικότητας και των δικαιωμάτων. Άρα έχουμε μία πληροφορική τεχνολογία που γίνεται εργαλείο, και, ή παλιά εγκλήματα γίνονται με νέο τρόπο ή διαμορφώνει και όρους νέων εγκλημάτων.
Εντάξει, και λοιπόν, δεν είχαμε εγκλήματα; Δεν έχουμε εγκλήματα, στο δρόμο, παντού; Ναι, αλλά, τι έχουμε στο διαδίκτυο; Ταχύτητα στην τέλεση, εύκολη διάπραξη, μόνο ψηφιακά ίχνη, εκτεταμένη συνέργεια, μπορούν να συνεργήσουν άνθρωποι από διαφορετικά σημεία. Όπως άνθρωποι επικοινωνούν καλοσυνάτα, άνθρωποι επικοινωνούνε με κακοβουλία. Και δυσκολία στην ταυτοποίηση του δράστη. Σε διαφορετικές χώρες, διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά κυκλώματα συνεργάζονται για να τελέσουν ένα έγκλημα.
Προσοχή, στη θυματοποίηση, δηλαδή μην γίνεις θύμα. Τι σημαίνει αυτό, ότι καμιά φορά τα θύματα είναι ευάλωτα και κυρίως τα παιδιά, λόγω άγνοιας. Δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, γι’ αυτό είναι καλή η δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να καταλάβετε τον κίνδυνο, χωρίς να πάψετε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους. Με τους φίλους σας στο εξωτερικό, με τους φίλους σας στη γειτονιά. Άρα λοιπόν, έχουμε δυσκολία εντοπισμού του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και διστακτικότητα αναφοράς από τα θύματα.
Τα θύματα δεν θέλουν να το πούνε, φοβούνται να το πουν, ότι κάτι συμβαίνει εδώ πέρα, πριν πέσουνε ολοκληρωτικά στα δίχτυα μιας εγκληματικής δραστηριότητας. Έτσι λοιπόν, έχουμε τον ηλεκτρονικό εγκληματία και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.
Είπε ο Υπουργός, και σωστά, αυτό που ενδιαφέρει τη δικιά σας γενιά προφανώς δεν είναι η κυβερνοτρομοκρατία ή η κυβερνοοικονομία κ.λπ. Έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα που αφορούν τη γενιά σας, κυρίως με προσπάθειες διαφόρων κύκλων διαχείρισης, διακίνησης, εμπορίας πορνογραφικού υλικού, δηλαδή σελίδων, υλικού, email , διαδικτυακών τόπων και δυστυχώς, διεθνώς φαίνεται ότι πέφτει πολύ η ηλικία της πρώτης επαφής με αυτά. Στα 11 χρόνια έχει πέσει.
Ή η κατανάλωση έχει πέσει στα 12-17 ή παιδιά που δίνουνε στοιχεία για το που μένουν κλπ. Άρα λοιπόν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει καλά τη δουλειά της, η Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, για να προστατευτούν τα παιδιά, άρα και εμείς οι ίδιοι οι γονείς και η κοινωνία από αυτές τις επιθέσεις.
Πρέπει όμως και εμείς, και απευθύνομαι στα μεγαλύτερα παιδιά, ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως πολίτες να προσέχουμε λιγάκι. Ο εχθρός εδώ δεν έχει πρόσωπο. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και αυτή είναι η γραμμή-άμυνά μας: να βρούμε το πρόσωπο του εχθρού μας πριν ο εχθρός μας πειράξει τα πρόσωπα των δικών μας ανθρώπων.
Είμαστε εδώ, για να μιλήσουμε, να κατανοήσουμε και να βοηθήσουμε. Να είστε καλά ».
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, που περιελάμβανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας , σχετικά με το διαδίκτυο και ανάλυση στατιστικών αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τη συλλογή εξειδικευμένων ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από μαθητές, ανά την επικράτεια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«…..Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol….
….Η πρώτη μας καινοτόμος δράση στη πρόληψη είναι οι Ημερίδες, που έχουμε διοργανώσει σαν Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έχουμε ογδόντα εννέα Ημερίδες σε πόλεις όλης της Χώρας μας, με πάνω από 27.000 συμμετέχοντες μαθητές και γονείς …..
….Δεύτερο, τα διαδικτυακά μαθήματα. Αυτή η νέα τάση, που σας είπα, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε πάνω από 5.000 σχολεία ….».
Επιπλέον προβλήθηκε και το τηλεοπτικό «σποτ» για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τις Ημερίδες που διοργανώνονται.
Η διοργάνωση περιελάμβανε δύο (2) θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:
  • 1η ενότητα - «Το λόγο έχουν τα παιδιά μας. Στο συνέδριο αυτό το λόγο είχαν τα παιδιά, που ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν τις χρήσιμες πληροφορίες και τη γνώση που απέκτησαν στους φίλους τους, αλλά και στους γονείς τους. Τονίστηκε ότι το Διαδίκτυο είναι «ΦΩΣ», καθώς έχει μόνο 2% αρνητικά και 98% θετικά. Για τα αρνητικά, τα παιδιά μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 11188 ή το CyberAlert.
  • 2η ενότητα - «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας » , στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Σκοπός της ενότητας ήταν να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.
Το Συνέδριο ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live - streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), από όπου το παρακολούθησαν χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου έτυχε της ευγενικής χορηγίας των εταιρειών Aegean, Olympic Air, Hertz, Bold Ogilvy & Mather, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Cyta, Eurobank EFG, Forthnet Group, HOL, OTE, Cosmote, Γιώτης, VISA, Vodafone και Wind.