16/2/15

Θυμήθηκαν και τον "Πυθία" Καραμανλή


 
Μάρτυρας-κλειδί με εμπλοκές σε άλλη υπόθεση εμφανίστηκε μέσω του δικηγόρου του στα ανακριτικά γραφεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών και συγκεκριμένα στους ανακριτές κυρία Κυριακή Κατσιβέλη και κ. Δημήτρη Φούκα. Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γνωρίζει πολλά για το σχέδιο «Πυθία» εναντίον του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ακόμα και για όπλα και στέκια, όπου υπήρχε σχετικό υλικό.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πηγές, αυτή η μαρτυρία, η οποία θα ληφθεί πιθανότατα αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με την τεχνική έκθεση για την κεραία υποκλοπών που βρέθηκε στη Βάρκιζα είναι τα τελευταία στοιχεία που θα εξετάσουν οι ανακριτές κυρία Κατσιβέλη και κ. Φούκας πριν κλείσουν τη δικαστική έρευνα για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Ο ελληνοαμερικός πράκτορας

Ένταλμα σύλληψης και στο σύστημα Σένγκεν εστάλη σήμερα από τους δύο ανακριτές σε βάρος του Αμερικανού William , 65 ετών, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», με το ψευδώνυμο «Πέτρου» είχε αγοράσει από την Ακτή Μιαούλη τρία καρτοκινητά-«σκιές». Αμέσως μετά την αποκάλυψη του ονόματός του από «Το Βήμα», δικηγόρος του είχε εμφανιστεί στον κ. Φούκα και είχε ζητήσει να απολογηθεί ο πελάτης του. Παρ' ότι όμως και ο ανακριτής είχε μιλήσει μαζί του, τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» εκείνος εμφανιζόταν ως μέλος της CIA και υποστήριζε εξωδίκως πως ό,τι έκανε το έκανε με βάση τις εντολές που είχε! Ο ίδιος έχει ελληνική καταγωγή και ερχόταν στη χώρα μας, αλλά την τελευταία διετία δεν την επισκέφτηκε και γι' αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη άσκησε εναντίον του δίωξη και εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης.

Ο ίδιος διατηρούσε μέχρι πρόσφατα ακίνητο και στη νήσο Κάρπαθο, όπου εκτός από τον ελληνοαμερικανό που κατηγορείται έχουν εντοπιστεί και δυο ακόμη υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν περιεφερειακό ρόλο στις υποκλοπές. Και αυτοί έχουν φύγει από τη χώρα μας και εκτιμάται ότι η τυχόν εναντίον τους δίωξη θα καθυστερήσει μάλλον παρά θα ωφελήσει την ανάκριση.

Η κεραία της Βάρκιζας

Στο μεταξύ ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για το σκάνδαλο των υποκλοπών θεωρείται η κεραία που εντοπίστηκε σε οίκημα της Βάρκιζας. Η κεραία ήταν και υποδοχής και εκπομπής πληροφοριών, έχει ύψος 8 μέτρων και θεωρείται ότι την επίμαχη περίοδο των υποκλοπών είχε κομβικό τεχνικό ρόλο στις υποκλοπές.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η κεραία μπορούσε να παρεμβαίνει ακόμα και στη συχνότητα της Αστυνομίας ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μπορούσε να υποκλέπτει και συνομιλίες. Είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ώστε παρ' ότι είναι τοποθετημένη εκεί εδώ και μία δεκαετία, δεν μπορεί να αναλυθεί τεχνικά από έλληνες εμπειρογνώμονες και πιθανότατα θα υπάρξει ανάγκη να ζητηθεί βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων.

Ο πολύκροτος φάκελος πάντως φαίνεται ότι βαδίζει στην ολοκλήρωσή του με τον βασκό εμπλεκόμενο να έχει εντοπιστεί, αλλά χωρίς να υπάρχει ούτε ψήγμα στοιχείου για το ποιοι έδιναν τις εντολές για τις υποκλοπές, θύματα των οποίων ήταν και πρώην πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Παπανδρέου), αλλά και πρώην υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και Οικονομίας κτλ. Μαζί τους βέβαια και εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι ποτέ δεν έμαθαν γιατί τους παρακολουθούσαν.

Η εξέλιξη με τη δίωξη για μια υπόθεση που έσκασε εδώ και πέντε χρόνια είναι σημαντική, αφού υπενθυμίζεται ότι είχε τεθεί στο αρχείο ως αγνώστων δραστών, αλλά ανασύσρθηκε με πρωτοβουλία του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής θεσμών της Βουλής και πρώην υπουργού κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Η άλλη παράλληλη υπόθεση με τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, παρά την εντολή για εκταφή και νεκροψία του εκλιπόντος, είναι ακόμη στα συρτάρια της Δικαιοσύνης. Ο θάνατός του παραμένε μυστήριο με την οικογένεια Τσαλικίδη να επιμένει ότι πρόκειται για δολοφονία και τον πρώην εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη να έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία, συναφή με τις υποκλοπές...