25/2/15

Στο σκαμνί


Αρχισε η δίκη Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα προστασίας, και πολυάριθμα φωτογραφικά φλας (για τα οποία υπήρξε και σχετικό επεισόδιο), άρχισε στην αίθουσα Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι κάμερες περίμεναν τον πρώην υπουργό στην είσοδο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, ενώ οι φωτογράφοι είχαν κατακλύσει την είσοδο της αίθουσας εν αναμονή του. Υπήρξε παράκληση από τον κ. Βασίλη Δημακόπουλο, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, να μη φωτογραφηθεί ο εντολέας του, βεβαιώνοντας ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν παρών σε διπλανό ειδικό δωμάτιο αλλά δεν ήθελε να εμφανιστεί προτού υπάρξει σχετική συμφωνία. 

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Νικόλαος Πάσσος έκανε ωστόσο σαφές ότι η φωτογράφηση δεν απαγορεύεται, αρκεί να μη θίγεται η τιμή και η υπόληψη του κατηγορουμένου (απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση, η τηλεοπτική μετάδοση και η μετάδοση ηχογράφησης). Αφότου οι φωτογράφοι όρμησαν προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου για να τους απομακρύνει: «θέλετε να σας αποβάλλω από την αίθουσα;».

Ο πρώην υπουργός ανέβηκε - με ένταση - στο βήμα, ανέφερε τα προσωπικά στοιχεία του, δηλαδή ότι είναι γεννημένος το 1961, διατηρεί την ιδιότητα του οικονομολόγου και είναι έγγαμος  - η σύζυγός του ήταν μάλιστα παρούσα στη διαδικασία), και άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες», ήταν η γενική θέση του κ. Παπακωνσταντίνου, όταν του ζητήθηκε από το Δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για δύο κακουργήματα, της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.

Η εισαγγελέας ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες, πρόσωπα των οποίων οι καταθέσεις αποτελούν τμήμα του παραπεμπτικού βουλεύματος και μάλιστα έρχονται σε μεγάλη αντίφαση με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ανέφερε μεταξύ άλλων τα ονόματα των κκ Κωνσταντίνου Μπίκα, πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη ΔιώτηΙωάννη ΚαπελέρηΑναστάσιο Μπάνου και Στέλιου Στασινόπουλου.

Πρώτος κατέθεσε ως μάρτυρας κ. Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο "τρακ" - όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος -  του οποίου, απάντησε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου λέγοντας: «Σας φοβίζουμε; Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα, παρά μόνον οι παρανομούντες».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, κατεβλήθη πάντως προσπάθεια από τον κ. Τάκη Βασιλακόπουλο, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, να καταδειχθεί ότι εφόσον δεν έχει περατωθεί αμετακλήτως καμία φορολογική διαδικασία ( που αφορά τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), δεν μπορεί να διαπιστωθεί και η όποια ζημία.

Ο κ. Μασίνας τόνισε πάντως ότι θεωρεί δεδομένη την έκθεση του ΣΔΟΕ, δεν διενεργεί επανέλεγχους οπότε εκ των πραγμάτων αδυνατεί να απαντήσει σε ερωτήσεις περί τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ενώ δέχθηκε τα επικριτικά σχόλια του προέδρου του δικαστηριου, για την καθυστέρηση των διαδικασιών ελέγχου. «Φανταστείτε να περιμέναμε έλεγχο για όλους όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα».

«Διενεργούμε ελέγχους σε βάθος 15ετιας», απάντησε ο κ. Μασίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλακόπουλος, συνήγορος του πρώην υπουργού, ζήτησε να τοποθετηθεί οθόνη στην αίθουσα του δικαστηρίου, κρίνοντας σκόπιμο να προβληθεί η λίστα Λαγκάρντ, κατά τρόπον ώστε οι δικαστές να έχουν εικόνα.

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε από τις 4.10.2012 η υπηρεσία του, για τυχόν αδικήματα οικονομικής φύσης, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο ίδιος βεβαίωσε ότι περιήλθε στα χέρια των αρχών το usb- στικάκι («ποιο από όλα;» ρώτησε σκωπτικά ο πρόεδρος), με 2059 αρχεία, και αργότερα σχετικό cd από τις αρχές της Γαλλίας, το οποίο περιείχε και τα τρία ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνςταντινου.

Σε ερώτηση της εισαγγελέως, διαβεβαίωσε μάλιστα το δικαστήριο ότι οι εμπλεκόμενοι συγγενείς του πρώην υπουργού είχαν πλήρη γνώση του ελέγχου που διενεργείτο από το ΣΔΟΕ, αν και ουδέποτε ενόχλησαν τους αρμόδιους.
Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να καλέσει τους εξής μάρτυρες : Ιωάννη Διώτη, Στέλιο Στασινόπουλο, Ηλία Πλασκοβίτη, Ιωάννη Καπελέρη και Αναστάσιο Μπάνο.
Η απόφαση πυροδότησε την αντίδραση των συνηγόρων του πρώην υπουργού, οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο να κλητεύσει τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, νυν υπουργό Επικράτειας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και τέως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, και τον κ.Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, πρώην πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η εισαγγελέας διαφώνησε με την κλήτευση των δυο τελευταίων προσώπων, τονίζοντας ότι δεν έχουν εμπλακεί στη μέχρι τώρα διαδικασία και μόνο επιστημονικές απόψεις μπορούν να εισφέρουν.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.