26/2/15

Γεωργιανοί σε ληστείες

Τα κατασχεμένα
http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/20150226gadalhst1.JPG

 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/20150226gadalhst4.JPG
 http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/20150226gadalhst3.JPG

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από άτομα Γεωργιανής υπηκοότητας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε οικίες.
Πρωινές ώρες της 25-2-2015, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ευρείας κλίμακας, σε περιοχές της Αττικής καθώς και στα Τρίκαλα Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν ένδεκα (11) μέλη της σπείρας, επτά (7) άνδρες και τέσσερις (4) γυναίκες, όλα Γεωργιανής καταγωγής.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ληστείες και κλοπές κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία διαπράττει κλοπές και ληστείες σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Στην ομάδα αυτή, είχαν ενταχθεί ως μέλη, γυναίκες επίσης Γεωργιανής καταγωγής, οι οποίες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες, εκμαίευαν ουσιώδεις πληροφορίες από τους παθόντες, τις οποίες στη συνέχεια παρείχαν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση τους.
Μέλη της ομάδας κινούνταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν ή σύχναζαν ομοεθνείς τους και αναζητούσαν γυναίκες οι οποίες εργάζονταν ως οικιακοί βοηθοί ή ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε κατοικίες ηλικιωμένων. Στη συνέχεια προσέγγιζαν τις γυναίκες αυτές, της στρατολογούσαν ως μέλη της οργάνωσης και αυτές φρόντιζαν να παρέχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των ιδιοκτητών, την οικονομική τους κατάσταση, τυχόν μέτρα ασφαλείας κλπ.
Τα μέλη της ομάδας δρούσαν με βιαιότητα και χρησιμοποιούσαν κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης, χτυπώντας και ακινητοποιώντας τους ηλικιωμένους, δένοντάς τους και φιμώνοντάς τους με πλαστική ταινία περιτυλίγματος συσκευασιών, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή. Σε μία περίπτωση μάλιστα η οικιακή βοηθός είχε ρίξει υπνωτικό στο φαγητό της ηλικιωμένης ενοίκου, προκειμένου μέλη της σπείρας να εισέλθουν στην οικία και να αφαιρέσουν χρήματα και κοσμήματα.
Η συγκεκριμένη μεθοδολογία, λόγω της ηλικίας και της βεβαρημένης κατάστασης υγείας των παθόντων τους έθετε σε μεγάλο κίνδυνο.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας έχουν διαπράξει, με τη μέθοδο αυτή, δύο (2) ληστείες και επτά (7) κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος χρυσαφικών, ασημικών, ρολογιών, ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, δύο (2) καραμπίνες, ένα (1) περίστροφο, ένα (1) μαχαίρι και πλήθος άλλων κλοπιμαίων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.