2/3/15

Ο "Τσοπάνης"


Ο «τσοπάνης» και ο ληστής των τραπεζών
Το αυτοκίνητο του αρχιφύλακα με εμφανή τα ίχνη από τις σφαίρες

Η κατάθεση μιας μάρτυρος-κλειδί, η οποία φέρεται να είδε από απόσταση λίγων μέτρων τουλάχιστον έναν από τους δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του Σεραφείμ Γκαλιμάνη,αρχιφύλακα της νεόδμητης πτέρυγας ασφαλείας του Δομοκού, κατευθύνει τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Η γυναίκα, που αρχικά είχε αναφέρει ότι δεν είχε δει τίποτε, περιέγραψε τον έναν από τους δράστες «ύψους περίπου 1,80 μ., με καστανά μαλλιά και φορούσε γιλέκο»,πιθανολογώντας ότι είναι Ελληνας.

Η δολοφονική επίθεση κατά του 47χρονου αρχιφύλακα στο χωριό Κούβελας Φθιώτιδας έχει αναστατώσει τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Οι τρεις ένοπλοι που επέβαιναν σε σκουρόχρωμο ΙΧ πυροβόλησαν 43 φορές τον αρχιφύλακα με Καλάσνικοφ και εννιάρι όπλο.

Οπως διαπιστώθηκε από βαλλιστικούς ελέγχους, το Καλάσνικοφ είχε χρησιμοποιηθεί σε ανεξιχνίαστη απόπειρα διάρρηξης τράπεζας στον Ασπρόπυργο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 που αποδίδεται σε συμμορία ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Παράλληλα, οι αξιωματικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον ρόλο που μπορεί να έχει στην υπόθεση ένας 35χρονος έλληνας καταζητούμενος για ληστείες τραπεζών, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές την περίοδο 2005-2008 με ομογενή από τη συμμορία που είχε διαπράξει την προαναφερόμενη απόπειρα στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, ο ίδιος Ρωσοπόντιος είχε επιχειρηθεί να συσχετισθεί με τη δολοφονία του ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μπάμπη Λαζαρίδη.

Ενδιαφέρον θεωρείται ότι ο εν λόγω έλληνας ποινικός είχε κρατηθεί πριν από δύο χρόνια στις φυλακές Δομοκού και είχε προστριβές με τον 47χρονο αρχιφύλακα. Παράλληλα είχε αναπτύξει σχέσεις με τους «Πυρήνες» αλλά και με άλλους αντιεξουσιαστές. Μάλιστα, η πρόσφατη δράση του έχει απασχολήσει και άλλες φορές τις διωκτικές Αρχές και ο εντοπισμός του θεωρείται ζήτημα προτεραιότητας.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για ένα σημείο της προκήρυξης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» τον Μάιο του 2014, για την αποστολή του δέματος-βόμβα στο ΑΤ Ιτέας, όπου εξετάζεται αν «φωτογραφίζεται» σε αυτό ο άτυχος αρχιφύλακας.

Σε αυτό μνημονεύεται: «Γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στις επαρχιακές κλειστές φυλακές αρκετοί ανθρωποφύλακες όχι μόνο δεν ντρέπονται για τη δουλειά τους αλλά αντίθετα συμπεριφέρονται σαν μικροί τύραννοι, μιλώντας υποτιμητικά, ταπεινώνοντας ή ακόμη και χτυπώντας κρατουμένους. Φαίνεται πως λειτουργούν με τη σιγουριά της ασυλίας που τους παρέχει το γεγονός ότι μένουν μακριά από τη μητρόπολη, άρα μάλλον θεωρούν τους εαυτούς τους απλησίαστους από το ένοπλο χέρι των ανταρτών πόλης. Ομως αυτή η άθλια φάρα τσοπάνηδων και μπεκρήδων κάνει μεγάλο λάθος. Ο εχθρός πάντα έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση όπου και αν κρύβεται».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ωστόσο ότι «πέρα από τις απειλές της οργάνωσης, υπάρχει και κάτι άλλο: ο δολοφονηθείς αρχιφύλακας Δομοκού, από όπου πέρασαν και κρατούμενοι "Πυρήνες", στη φυλακή είχε το παρατσούκλι "τσοπάνης", αφού συνήθιζε μάλιστα να κρατά και μια γκλίτσα. Και αυτό ίσως να μην είναι συμπτωματικό...».

Ορισμένες ομοιότητες στην επίθεση κατά του αρχιφύλακα με εκείνη εναντίον του Μπάμπη Λαζαρίδη στις 12 Δεκεμβρίου 2008 στη Βούλα εντοπίζουν τα στελέχη των διωκτικών Αρχών. Και αυτό διότι στη δολοφονία του επιχειρηματία, παρ' ότι επρόκειτο για οργανωμένη εγκληματική επίθεση, οι δράστες τον γάζωσαν και αυτόν με 20 σφαίρες από Καλάσνικοφ, αντιθέτως προς τη συνήθη τακτική τους να πυροβολούν στοχευμένα