19/6/15

Πήγε Μέγαρο


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, συναντήθηκε σήμερα (18.6.2015) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε «τον ρόλο της Αστυνομίας, την εξαιρετική δουλειά που κάνει και στα θέματα της τρομοκρατίας και, γενικότερα, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε ό,τι αφορά στην δημόσια τάξη υπό όρους Δημοκρατίας». Επίσης, τόνισε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως άλλωστε η χώρα μας υλοποιεί στο ακέραιο τις δικές της υποχρεώσεις έναντι όλων.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι την ώρα που η Ευρώπη μας πιέζει –με σκληρότητα κάποιες φορές– η Ελλάδα δείχνει ευρωπαϊκό πολιτισμό και ευρωπαϊκό ανθρωπισμό στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η χώρα μας, πρόσθεσε, δίνει μαθήματα στην Ευρώπη με τον τρόπο που χειρίζεται τις ροές αυτές εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Πανούσης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Γνωριζόμαστε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα ακαδημαϊκά έδρανα, εδώ και 35 χρόνια. Μιλήσαμε ως θεσμικοί παράγοντες, ως ακαδημαϊκοί και ως φίλοι, για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. {…}
Μιλήσαμε για θέματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, το μεταναστευτικό και την αντιπυρική περίοδο. {…} Του έθεσα και τους δικούς μου προβληματισμούς, σε σχέση με το τρίπτυχο Ευρώπη-Δημοκρατία-Αριστερά, που πρέπει να πηγαίνει μαζί. Μιλήσαμε για τα δικαιώματα, τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και των αστυνομικών. {…}».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:
«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θέλει τη συμφωνία και θα τη στηρίξει, ακόμη κι αν είναι σχετικά επώδυνη. Είναι δύσκολο να υποθέσω ότι υπάρχουν Έλληνες, που θα στηρίξουν τη ρήξη. Διότι, κατά τη γνώμη μου, η ρήξη δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικές παραμέτρους, αλλά και με εθνικές. Σκεφτείτε σε τι ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον ζούμε αυτή τη στιγμή, με τις δηλώσεις που κάνουν γειτονικά κράτη, με τα προβλήματα που δημιουργεί η διάλυση κρατών, με το μεταναστευτικό. Αν σωρευτούν όλα αυτά πάνω σε μια σύγκρουση με την Ευρώπη, θα έχουμε πια υπαρξιακό πρόβλημα για τη χώρα. {…}
Τιμώ το ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική που ασκώ, είναι κριτική στήριξης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Δεν είναι κριτική εναντίον ανθρώπων ή προσώπων».