3/6/15

Ιταλικοί «Πυρήνες» για την εκτέλεση του αρχιφύλακα




Ιταλικοί «Πυρήνες» οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ. για την εκτέλεση του αρχιφύλακα
Από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στη μεζονέτα στη Νέα Αγχίαλο 

Η πρώτη παράγραφος της προκήρυξης που υπέγραφε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη, η οποία είναι ένα απόσπασμα κειμένου της ιταλικής οργάνωσης Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες (NAP) έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Και αυτό, πρώτον, διότι η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε στη γειτονική χώρα από τη συνεργασία αντιεξουσιαστών και ποινικών που «πολιτικοποιήθηκαν» στις ιταλικές φυλακές· δεύτερον, επειδή με παρόμοιο απόσπασμα από κείμενο μέλους της ίδιας ιταλικής οργάνωσης ξεκινούσε η προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών για τη δολοφονία του αστυνομικούΝεκτάριου Σάββα το καλοκαίρι του 2009. Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «οι συντάκτες της προκήρυξης σαν να θέλουν να μας δείξουν, από τις πρώτες λέξεις, την ταυτότητά τους και τη στόχευσή τους».

Την ίδια ώρα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στέκονται ιδιαίτερα σε διάφορα συμβάντα τα οποία «αποσιωπούνται» στο κείμενο της νεοεμφανιζόμενης οργάνωση, όπως στον θάνατο του αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας αλλά και σε ορισμένα γνωστά περιστατικά με πρωταγωνιστή τον δολοφονηθέντα αρχιφύλακα, όπως οι «προστριβές» που είχε με τους κρατουμένους Άλκετ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα.

Πιθανολογείται ότι η προκήρυξη καθυστέρησε να δοθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν«αναστολές και προβληματισμοί» για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χαρτονομίσματα σε νάιλον σακούλες και λάπτοπ

Σημαντικά είναι, παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ευρήματα σε νέο κατάλυμα στην περιοχή του Βόλου της ένοπλης ομάδας των Σπύρου Χριστοδούλου,Σπύρου ΔραβίλαΓρηγόρη Τσιρώνη και άλλων, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός χαρτονομισμάτων σε νάιλον σακούλες αλλά και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ιδιαιτέρως όσα βρέθηκαν στον υπολογιστή, πιθανότατα σχέδια επιθέσεων ή προκηρύξεις ένοπλων οργανώσεων.

Η κατοικία αυτή ενοικιάσθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από μια αλλοδαπή σύντροφο του συλληφθέντος  Γ. Τσιρώνη, και με βάση αυτό το χρονικό δεδομένο δεν έχει αποκλεισθεί η παρουσία σε αυτό ακόμη και του αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2014, αλλά και άλλων ποινικών και αντιεξουσιαστών που είχαν δημιουργήσει κοινό μέτωπο ένοπλης δράσης όπως και ληστρικών επιθέσεων.

Μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν ότι από τον έλεγχο DNA και αποτυπωμάτων μπορεί να προκύψουν στοιχεία για την παρουσία καταζητούμενων όπως οι Β. Παλαιοκώστας, Γιώργος Πετρακάκος ή και για άλλα μέλη των «ληστών με τα μαύρα» ή άλλους αναζητούμενους αντάρτες πόλης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι από αυτή την ένοπλη ομάδα εκπορεύτηκαν τουλάχιστον δέκα ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας την τελευταία τριετία.

Ιταλικοί «Πυρήνες»

Στην αρχή του κειμένου της προκήρυξης για την ανάληψη της δολοφονίας του αρχιφύλακα του Δομοκού στο χωριό Κούβελα Φθιώτιδας στις 21 Φεβρουαρίου 2015 υπάρχει ολόκληρη παράγραφος με απόσπασμα κειμένου της οργάνωσης Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες (Nuclei Armati Proletari - NAP) η οποία έδρασε από τον Σεπτέμβριο του 1974 ως τον Δεκέμβριο του 1977 όταν και ορισμένα από τα μέλη της προσχώρησαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Όμως η σύνθεση και η πορεία της NAP δείχνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και την πιθανή δομή των «θαυμαστών» της στη χώρα μας. Η ιδρυτική ομάδα της αποτελείτο από άτομα που γνωρίστηκαν στις φυλακές και η στρατηγική και η στόχευση της οργάνωσης σχετιζόταν μονίμως με ζητήματα των φυλακών, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα: «Γενική εξέγερση μέσα στις φυλακές και ένοπλη πάλη των πυρήνων που βρίσκονταν απέξω». Μάλιστα τον Μάιο του 1975 είχαν προχωρήσει και σε ολιγοήμερη απαγωγή υψηλόβαθμου στελέχους του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών για τη δολοφονία του Ν. Σάββα υπήρχε κείμενο του μέλους της ίδιας ιταλικής οργάνωσης Σέρτζιο Ρομέο, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν: «Εδώ ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Με πολλούς τραυματίες. Δεν μας απομένει τίποτα άλλο απ' το να παλέψουμε. Φωνάξαμε σκληρός αγώνας». Ο υπογράφων, που ήταν ποινικός, σκοτώθηκε σε απόπειρα ληστείας που έκανε η οργάνωση στη Φλωρεντία.

Οι... μη αναφορές που ξενίζουν τους αναλυτές

Στο κείμενο όμως για τη δολοφονία του αρχιφύλακα υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» στους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν αναφέρεται οτιδήποτε για τη δολοφονία του κρατούμενου Ιλία Καρέλι πριν από ένα χρόνο που ήταν «αφορμή» για την αποστολή του δέματος-βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας από τη συνεργασία του Χριστόδουλου Ξηρού και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο προώθησης σε «σημαντικές θέσεις» του 47χρονου δολοφονηθέντος αρχιφύλακα ενώ, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το θύμα της επίθεσης βρέθηκε στο συγκεκριμένο πόστο συμπτωματικά μετά την αποχώρηση άλλου σωφρονιστικού υπαλλήλου».

Ακόμη δεν αναφέρεται οτιδήποτε για περιστατικά βιαιοπραγιών που είχαν αντιμετωπίσει στη φυλακή ο αυτόχειρας Σπύρος Δραβίλας και άλλοι ποινικοί που εντοπίστηκαν στην εξοχική κατοικία της Νέας Αγχιάλου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ακόμη η εξής αναφορά στην προκήρυξη: «Συλλυπητήρια σε όσους για μια ακόμη φορά δώσανε τα διαπιστευτήριά τους στη σωφρονιστική μαφία, στέλνοντας στεφάνια στην κηδεία του ανθρωποφύλακα-βασανιστή Καλλιμάνη. Είναι άλλωστε γνωστό: η διατήρηση της ηγεμονίας και των μεγαλοπρονομίων "εντός των τειχών" μόνο με την καθημερινή συνεργασία με το βαθύ πυρήνα της σωφρονιστικής μαφίας εξασφαλίζεται». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το αν η συγκεκριμένη αναφορά για γνωστό ποινικό μπορεί να έχει «ψήγματα παραπλάνησης». Ωστόσο υπενθύμιζαν ότι μετά την αποκάλυψη του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού είχαν καταγραφεί σε διαδικτυακούς τόπους αντιεξουσιαστών κείμενα επικριτικά τόσο για τους «Πυρήνες» όσο για τον συγκεκριμένο ποινικό και την αναφερόμενη συνεργασία τους.