1/6/15

Ο νεκρός της Ν. Αγχιάλου και οι σχέσεις ποινικών - αντιεξουσιαστών




Ο νεκρός της Ν. Αγχιάλου και οι σχέσεις ποινικών - αντιεξουσιαστών

«Επρόκειτο για ένα κείμενο που φέρεται να είχε γραφεί από τις πρώτες ημέρες της δολοφονίας του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο εστάλη τώρα, πιθανόν μετά τη διερευνώμενη αυτοκτονία του ποινικού Σπύρου Δραβίλα στη Νέα Αγχίαλο, ο οποίος θεωρείται βασικός ύποπτος για συμμετοχή στην εγκληματική ενέργεια. Και ίσως σε αναμονή κάποιων αποτελεσμάτων σε ευρήματα στο σπίτι της Νέας Αγχιάλου αλλά και για κάποιον άλλο λόγο που εμείς αγνοούμε. Η προκήρυξη δεν είχε σταλεί τότε επειδή είχε δημοσιοποιηθεί ότι το καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της δολοφονίας του αρχιφύλακα προερχόταν από τον ποινικό χώρο. Και αυτόν τον συνδυασμό ήθελαν να αποφύγουν πιθανώς οι οργανωτές της επίθεσης. Τώρα εστάλη με ορισμένες επιπρόσθετες αναφορές σε πρόσφατα ζητήματα, όπως η αποφυλάκιση ή μη του Σάββα Ξηρού, η σύλληψη συγγενών αντιεξουσιαστών κ.ά.
»Με αυτό το κείμενο που περιέχει χαρακτηρισμούς –περί “τσοπάνη” αρχιφύλακα– που υπήρχαν και σε προκήρυξη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς για το δέμα-βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας φαίνεται να επιβεβαιώνονται για εμάς οι σχέσεις αντάρτικου πόλης με κυκλώματα μέσα στον Κορυδαλλό. Έχει ορισμένα παραπλανητικά στοιχεία που εμείς συνεκτιμούμε. Έχει ομοιότητες και με την προκήρυξη που ακολούθησε τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής, στην οποία επίσης υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπλοκής ποινικών και εμφανίστηκε οργάνωση “μίας χρήσης”».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με εκτεταμένο κείμενο της νεοεμφανιζόμενης Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη, με το οποίο αναλαμβάνει με καθυστέρηση περισσοτέρων από τρεις μήνες τη δολοφονία του 47χρονου αρχιφύλακα στο χωριό Κούβελας Φθιώτιδας στις 21 Φεβρουαρίου 2015.
Στην προκήρυξη γίνονται αναφορές σε επιθέσεις την περίοδο 1975-1995 από οργανώσεις όπως η 17Ν, ο ΕΛΑ, η Επαναστατική Αλληλεγγύη, η Αντικρατική Πάλη κ.ά. και στρέφεται κατά του δολοφονηθέντος αρχιφύλακα. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «ποιος ήταν ο Καλλιμάνης; (σ.σ. το επώνυμό του αναφέρεται λάθος). Ποια εγκλήματα σε βάρος των κρατουμένων τον βάραιναν εκτός από το να το παίζει γιδοβοσκός και να πουλάει καουμποϊλίκι εκ του ασφαλούς; Τι αναγνώρισε στο πρόσωπό του το λαϊκό κίνημα και αποφάσισε την εκτέλεσή του; Απονέμει δικαιοσύνη και εκδικείται για εκατοντάδες δολοφονημένους και χιλιάδες σακατεμένους κρατούμενους – γιατί σε τέτοια επίπεδα ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σακατεμένων κρατουμένων από το ξύλο, τα βασανιστήρια, την πρέζα, την πλημμελή ιατρική περίθαλψη, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης γενικά».
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν:
Πρώτον. Από βαλλιστικούς ελέγχους έγινε γνωστό ότι το Καλάσνικοφ με το οποίο δολοφόνησαν τον Γκαλιμάνη είχε χρησιμοποιηθεί σε ανεξιχνίαστη απόπειρα διάρρηξης τράπεζας στον Ασπρόπυργο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, που αποδίδεται σε συμμορία ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι ίδιοι συνδέθηκαν με ένοπλη ληστεία σε πρατήριο στην ίδια περιοχή.
Από την τότε έρευνα όμως και την εξέταση του βίντεο της επίθεσης στην τράπεζα, όπου διακρινόταν ένα ιδιαίτερα ψηλό άτομο, και από ορισμένα άλλα ευρήματα οι αστυνομικοί είχαν εκφράσει υπόνοιες ότι δράστης πιθανόν ήταν ένας 35χρονος Ρωσοπόντιος που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για παρεμφερή αδικήματα και είχε αποκτήσει διασυνδέσεις με έλληνες «νονούς» της νύχτας. Ο ίδιος, με το «ψευδώνυμο» Ρωσίδα, μνημονευόταν σε συνομιλίες συμμορίας μπράβων της νύχτας που εξαρθρώθηκε το 2011 ως ο ανθρωπος που θα εκτελούσε συμβόλαιο θανάτου. 
Δεύτερον. Το ίδιο σύστημα ποινικών, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε επαφή εντός και εκτός φυλακών και με τον Σπύρο Δραβίλα, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε στη Νέα Αγχίαλο την περασμένη Παρασκευή ενώ το σπίτι όπου βρίσκονταν ήταν περικυκλωμένο από μέλη της ΕΚΑΜ, και ο οποίος ήταν για την ΕΛ.ΑΣ. από τους βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία του αρχιφύλακα.
Τρίτον. Σε δύο επιστολές που βρέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική σε γιάφκες τουΧριστόδουλου Ξηρού στο πλαίσιο της έρευνας για την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» (για να δραπετεύσουν μέλη των «Πυρήνων») βρέθηκαν κείμενα εγκλείστων αντιεξουσιαστών που αναφέρονταν σε σχέδιο δολοφονίας ενός «σαδιστικού καθικιού» σωφρονιστικού υπαλλήλου, η ταυτότητα του οποίου όμως δεν προσδιορίζεται. Το σχέδιο φαίνεται να μην υλοποιήθηκε επειδή, όπως λένε, «έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο σχέδιο “Γοργοπόταμος” για ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού».
Τέταρτον. Σε μία άλλη επιστολή των ίδιων αντιεξουσιαστών υπήρχαν κολακευτικά σχόλια για τη «μαχητικότητα» του Σπύρου Δραβίλα και τον οποίο μνημόνευαν ως «φίλο μας».

Πέμπτον. Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι στην προκήρυξη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς τον Μάιο του 2014 για την αποστολή του δέματος-βόμβας στο ΑΤ Ιτέας (σ.σ. με τη βοήθεια του Χρ. Ξηρού και με μια προσπάθεια χρήσης της Σέχτας Επαναστατών) με αφορμή τον θάνατο του κρατουμένου Ιλία Καρέλι στη Νιγρίτα, σημειωνόταν: «Αυτή η άθλια φάρα τσοπάνηδων και μπεκρήδων κάνει μεγάλο λάθος. Ο εχθρός πάντα έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση όπου και αν κρύβεται». Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι «ο δολοφονηθείς αρχιφύλακας Δομοκού στη φυλακή είχε το παρατσούκλι “τσοπάνης”, αφού συνήθιζε μάλιστα να κρατά και γκλίτσα, καθώς είχε πρόβλημα με το γόνατό του».
Έκτον. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν συσχετισμούς του κειμένου ανάληψης της δολοφονίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου με την προκήρυξη της οργάνωσης Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις (δεν εμφανίστηκε ξανά) που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο μελών της Χρυσης Αυγής τον Νοέμβριο του 2013. Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «και σε εκείνο το κείμενο υπήρχαν ιστορικές αναφορές στο παγκόσμιο αντάρτικο πόλης, ανάλυση πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων προηγούμενων δεκαετιών, παράθεση στατιστικών στοιχείων, ενώ δεν υπήρχε καμιά ανάλυση για τον τρόπο που έγινε η επίθεση. Και σε εκείνη την επίθεση του Νέου Ηρακλείου είχαμε την ένδειξη ότι στον εκτελεστικό βραχίονα ήταν ποινικοί. Και αυτό ίσως σημαίνει πολλά…»