14/7/15

Σκηνοθέτησε την απαγωγή του ο 14χρονος


Γιος γιατρού-ορθοπεδικού

Διαλευκάνθηκε στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, η καταγγελία για αρπαγή 14χρονου ημεδαπού στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, την 22-05-2015.
Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο 14χρονος, από κοινού με δύο ακόμη ημεδαπούς φίλους του, ηλικίας (18) και (17) ετών αντίστοιχα, είχαν «σκηνοθετήσει» την σε βάρος του απαγωγή.
Σύμφωνα με το ιστορικό της καταγγελίας ο 14χρονος αναχώρησε τις μεσημβρινές ώρες της 22-05-2015 από την οικία του, με σκοπό να μεταβεί σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών σε περιοχή των Λιβανατών. Κινούμενος πεζός και πριν προλάβει να φθάσει στο φροντιστήριο, άγνωστος δράστης τον επιβίβασε βίαια σε αυτοκίνητο τύπου βαν και του έδεσε τα μάτια με μαντήλι.

Ακολούθως η μητέρα του, η οποία ειδοποιήθηκε από το φροντιστήριο ότι ο γιος της δεν μετέβη στο προκαθορισμένο μάθημα, τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο απάντησε ένας εκ των αγνώστων δραστών («απαγωγέων») και της ζήτησε την καταβολή λύτρων, ύψους (12.000) ευρώ, προκειμένου να τον απελευθερώσουν.
Άμεσα στην ευρύτερη περιοχή κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και τελικά μετά από δύο περίπου ώρες οι «απαγωγείς», χωρίς να παραλάβουν λύτρα, απελευθέρωσαν τον 14χρονο (καλά στην υγεία του) σε αγροτική περιοχή των Λιβανατών, έχοντας αφαιρέσει το κινητό του τηλέφωνο.
Από τη μεθοδική αστυνομική διερεύνηση του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν από φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, διακριβώθηκε ότι ο 14χρονος, μαζί με τον 18χρονο και τον 17χρονο, «σκηνοθέτησαν» την σε βάρος του υποτιθέμενη απαγωγή, με σκοπό να αποσπάσουν, ανεπιτυχώς, το χρηματικό ποσό των (12.000) ευρώ .
Οι ανωτέρω προσήχθησαν χθες (13-07-2015) το μεσημέρι στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας και αποδέχτηκαν τις πράξεις τους, ενώ ο 18χρονος παρέδωσε στους αστυνομικούς το κινητό τηλέφωνο του 14χρονου, το οποίο υποτίθεται ότι είχαν αφαιρέσει οι «απαγωγείς» του.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ ο 14χρονος κατηγορείται επιπλέον και για ψευδή καταμήνυση.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.