2/7/15

Για τις φωτιές


Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσου Μαυρόπουλου και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε  (01-07-2015) το πρωί, στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου η σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Κ.Σ.Ο.Π.Π.) με θέμα την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Φορέων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη μετείχαν μέλη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Κ.Σ.Ο.Π.Π.) καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των Φορέων που εμπλέκονται στο έργο της αντιπυρικής προστασίας της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι από τα εξής Υπουργεία και Φορείς:
  • Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
  • Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Υγείας,
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
  • από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,
  • εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.),
  • εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)
Επιπλέον συμμετείχαν, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α) Αντιναύαρχος (ΠΝ) Σπυρίδων Δημητρίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης καθώς και εκπρόσωπος από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Κεντρικό θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική περίοδο, ο συντονισμός των εμπλεκομένων Φορέων, καθώς και η ολοκλήρωση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς παρουσίασαν τις ενέργειες στις οποίες έχουν μέχρι στιγμής προβεί στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ενώ επισήμαναν ότι η συνεργασία μεταξύ των Φορέων θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη στον τομέα της δασοπροστασίας, στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται «επικίνδυνες».
Το Κ.Σ.Ο.Π.Π. συστάθηκε για πρώτη φορά ως θεσμικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το Νόμο 3013/2002, με αποστολή την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης καταστροφών.