31/7/15

Με όρους ο διεφθαρμένος του Αλλοδαπών


Περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και παρουσίασης σε αστυνομικό  τμήμα όπως και καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης επιβλήθηκαν σε ανώτερο αξιωματικό  της ΕΛ.ΑΣ μετά την απολογία του, το μεσημέρι της Πέμπτης, στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνο Σαργιώτη σχετικά με τις ύποπτες σχέσεις δουλεμπορικών κυκλωμάτων και στελεχών των διωκτικών αρχών.

Πρόκειται για την υπόθεση,  με διαδοχικά δημοσιεύματά του τους τελευταίους τρεις μήνες και για το οποίο πραγματοποιείται εκτεταμένη έρευνα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου.

Στον εν λόγω  αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, που είχε κρίσιμο ρόλο στην Διεύθυνση Αλλοδαπών και φερόταν να συνεργαζόταν με Ιρακινούς δουλεμπόρους, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και άλλα αδικήματα.

 Από παρακολουθήσεις του τηλεφώνου το 2012 διαπιστώθηκε ότι έναντι αμοιβής  ρύθμιζε με Ιρακινό δουλέμπορο την παράτυπη έκδοση πιστοποιητικών σε λαθρομετανάστες. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποίησε «ύποπτα ταξίδια» στην Τουρκία και στο Ιράκ το 2014 και μάλιστα το δεύτερο με την συνοδεία του ίδιου Ιρακινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ αρνήθηκε τις κατηγορίες, μίλησε για σύννομες ενέργειές του, αναφέρθηκε σε σχέσεις με αλλοδαπούς για «άντληση πληροφοριών». Ακόμη ανέφερε ότι   το ταξίδι του στο Ιράκ είχε γίνει για «να βοηθήσει επαγγελματικά οικεία πρόσωπα» του.

Προ τριημέρου απολογήθηκε για την υπόθεση και στέλεχος της ΕΥΠ που κατηγορείτο για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς  περιοριστικούς όρους. Και αυτός υποστήριξε ότι δεν προχώρησε σε έκνομη ενέργεια και ότι ερχόταν σε διαρκή επαφή  με τους Ιρακινούς διακινητές προκειμένου να αντλεί πληροφορίες για την υπηρεσία του.  

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και για άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση με κύριο «στόχο»  υψηλά ισταμένους στην ΕΛ.ΑΣ αλλά και ιδιώτες.