10/9/15

Πεδίον του Αρεως η πλατεία Βικτωρίας

Τους πέταξαν στο δρόμο

Πεδίον του Αρεως Νο 2 η πλατεία Βικτωρίας
Πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στη σκιά των δέντρων, ανάμεσα σε πεταμένα άδεια σακουλάκια από τα σάντουιτς που πρόλαβαν να πάρουν

«Αν είναι δυνατόν! Το νέο Πεδίον του Αρεως θα γίνουμε» μονολογεί μια κυρία ανεβαίνοντας τα σκαλιά του ηλεκτρικού στη Βικτώρια και περνώντας ανάμεσα στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει κάτω από τα δέντρα της πλατείας τις τελευταίες ημέρες. Μιλάει μάλιστα σχετικά δυνατά ώστε να γίνει αντιληπτή από δημοσιογράφους και φωτογράφους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο για να καταγράψουν τη διανομή φαγητού που διοργάνωσε την Τρίτη ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Οπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, περνά μέσα από τα παρτέρια προσπερνώντας παιδάκια που παίζουν, ανθρώπους που κοιμούνται επάνω σε χαρτόκουτα, άλλους που περπατούν πάνω-κάτω μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν. Λίγοι παππούδες κάθονται στα παρτέρια δίπλα στους πρόσφυγες - στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν - και διαβάζουν την εφημερίδα τους. Από τους συρμούς αποβιβάζονται συνεχώς άνθρωποι που με σακούλες ή μπόγους στα χέρια ψάχνουν, σαν να μην ξέρουν προς τα πού να πάνε, ένα σημείο να εναποθέσουν τα υπάρχοντά τους και να προστατευθούν από τη ζέστη.

Στην οδό Ελπίδος...
Στη γωνία του πεζοδρόμου της οδού Ελπίδος εθελοντές με σακούλες στο χέρι συγκεντρώνουν τους ανθρώπους για να μοιράσουν φαγητό. Παιδάκια, νέοι, μητέρες, άνδρες στέκονται στην ουρά της Ελπίδος για ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό. Την ίδια στιγμή αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής διαπληκτίζονται μεταξύ τους, τηλεφωνούν στους υπευθύνους του Δήμου Αθηναίων, άλλοι παίρνουν την Αστυνομία διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις δραματικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε μια γειτονιά που έχει απολέσει εδώ και δεκαετίες της παλιά της αίγλη. Συχνά μάλιστα έχει μετατραπεί και σε πεδίο «δόξης» για τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
«Δεν υπάρχει κράτος» φωνάζει ένας κύριος. «Πώς αφήνετε τόσους ανθρώπους εδώ χωρίς μια χημική τουαλέτα; Καταλαβαίνετε τι ζούμε εμείς που έχουμε τα σπίτια μας εδώ; Πόση βρώμα αναπνέουμε» λέει μια άλλη απευθυνόμενη προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας που έχουν φτάσει στο σημείο. «Οι συνθήκες είναι τραγικές. Καθημερινά βρίσκονται στην πλατεία από 1.000 ως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνονται οργανωμένα» επεσήμανε η δημοτική σύμβουλος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας κυρία Δήμητρα Αγγελή-Λυκούδη.
Η πλειονότητα των κατοίκων δεν τα βάζει με τους ανθρώπους που έχουν φτάσει πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης προτού αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε κάποια χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Πολλοί μάλιστα μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται τους παππούδες τους που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τις δυσκολίες που έζησαν προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα.
«Δεν είναι μέρος εδώ για συσσίτιο, να πάνε τους ανθρώπους σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Δεν είναι καταυλισμός η πλατεία» φωνάζει η κάτοικος κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, που βρέθηκε εξαρχής στο σημείο. «Δεν έχουμε πρόβλημα να δοθούν τρόφιμα, αλλά αυτό να γίνει σε οργανωμένο χώρο. Με τη δράση του αυτή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός νομιμοποιεί τον παράνομο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας» δήλωσε απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους.
Τελικά, λόγω των διαμαρτυριών, η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τερματίζεται πριν από τις 14.30, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε σχετική άδεια για τη διεξαγωγή της δράσης, γεγονός που διαψεύδει όμως η οργάνωση.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στους κατοίκους συνεχίζονται, οι φωτογράφοι σιγά-σιγά διαλύονται, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στη σκιά των δέντρων, ανάμεσα σε πεταμένα άδεια σακουλάκια από τα σάντουιτς που πρόλαβαν να πάρουν. Αλλοι σκορπίζονται σε σκαλιά πολυκατοικιών στους γύρω δρόμους ή στη σκιά του πεζοδρόμου περιμένοντας να περάσει ακόμη μία μέρα.

«Χωρίς θέσεις» ο Ελαιώνας
Προειδοποίηση για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πλατεία Βικτωρίας έχει απευθύνει και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων από την 1η Σεπτεμβρίου 2015. «Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων αναγκάζεται να επαναλάβει δυστυχώς τα όσα είχε αναφέρει με αφορμή το Πεδίον του Αρεως. Η λύση που δόθηκε ήταν η μεταφορά του αυτοσχέδιου καταυλισμού στον Ελαιώνα. Μια λύση που δεν αφορά τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων αλλά το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία τους στην πόλη» αναφέρει η ανακοίνωση.
Διαπιστώνει τις δραματικές συνθήκες αλλά και την αυξημένη συγκέντρωση προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς πολλές οικογένειες και μεμονωμένα άτομα αναγκάζονται να μένουν εκεί αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. «Προσπαθούμε να διατηρούμε καθαρό τον χώρο και να ενημερώνουμε τους ανθρώπους σχετικά με τις δυνατότητές τους. Μιλήσαμε με κάποιους κατοίκους και εκπροσώπους του δημοτικού διαμερίσματος προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η παντελής έλλειψη πρόβλεψης κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και προστασίας. Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Ελαιώνα αλλά μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν θέσεις».