20/10/15

Ημέρα Μεγαλομάρτυρα



Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (20.10.2015) σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.
Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, πραγματοποιήθηκε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης – Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απηύθυναν χαιρετισμούς.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
«Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Αστυνομία. Οι ευχές που πήραμε, πιστεύω ότι θα αγγίξουν όλους μας, σε μια συλλογική και συνολική προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος. Περνάμε δύσκολες στιγμές. Ο Ελληνισμός υφίσταται ίσως μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες στην ιστορική του διαδρομή. Όμως, κουβαλώντας μία πελώρια ιστορία αντλούμε διδάγματα και υπομονής και επιμονής και κυρίως πυρακτωμένου πείσματος ότι θα συγκρουστούμε με ό,τι δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια αυτού του τόπου.
Η Αστυνομία έχει βιώσει και αυτή από την πλευρά της δύσκολες στιγμές, στιγμές που πραγματικά χρειάζεται και υπομονή και επιμονή για να αντιμετωπιστούν.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Πολιτική Ηγεσία θέλει να εργαστεί, να εργαστεί ουσιαστικά, να στηρίξει με κάθε τρόπο την μάχιμη δυνατότητα της Αστυνομίας.
Θέλουμε μία Αστυνομία που θα υποκαταστήσει τη λογική της καταστολής με τη λογική της εμπέδωσης της ασφάλειας στον πολίτη και στην κοινωνία.
Θέλουμε μία Αστυνομία που θα συγκρούεται με την εμπορία των ανθρώπων, με τα φαινόμενα εμπορίας των ανθρώπων, που θα συγκρούεται με τα φαινόμενα της βίας, του ρατσισμού. Γιατί εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη κοινωνία, κοινωνία ανθρώπων.
Υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα που βιώνει η Αστυνομία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στήριξης των στελεχών της Αστυνομίας από το Κράτος. Και εδώ παρά τις δυσκολίες θα είμαστε δίπλα. Και δεν το λέω για να το πω. Θα είμαστε δίπλα ως Πολιτική Ηγεσία, υπερασπιζόμενοι ακριβώς το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε στελέχους της Αστυνομίας. Με το ίδιο πνεύμα θα κινηθούμε και στο χώρο των αποστράτων.
Επειδή άκουσα τον Αρχηγό και πολύ σωστά να μνημονεύει όσους έπεσαν στο καθήκον, θέλω να σας πω και το λέω έτσι με πολύ έντονη ψυχική κατάσταση, δεν φτάνει να τους μνημονεύουμε τους ανθρώπους αυτούς , αγνοώντας πολλές φορές τις οικογένειές τους . Θα πρέπει λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα να εργαστούμε. Να εργαστούμε με κάθε τρόπο ώστε πραγματικά να δείξουμε ότι τα λόγια έχουν και ουσία όταν τα λέμε.
Θέλω λοιπόν να ευχηθώ σε όλες και σε όλους προσωπική και οικογενειακή υγεία. Και είμαι βέβαιος - άλλωστε ο σοφός λαός λέει ότι το καλύτερο είναι καλύτερο από το καλό. Να εργαστούμε όλοι μαζί , για να εμπεδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Και επειδή και εδώ δεν πρέπει να λέμε λόγια , είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε και θα προσπαθήσουμε κάτω από τις δύσκολες στιγμές που ζει ο τόπος, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια να περιορίσουμε και φαινόμενα που δεν πρέπει σε μια δύσκολη τέτοια περίοδο να τα επιτρέπουμε και να επιστρέψουμε στη μάχιμη προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους του Σώματος αυτού.
Θέλω λοιπόν και πάλι, ευχές από καρδιάς προσωπικές και οικογενειακές για όλους σας»
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στον χαιρετισμό του ανέφερε:
«Συμβολική η σημερινή γιορτή σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο, που καθορίζει το πρότυπο, η γιορτή αυτή του ενάρετου βίου που πρέπει να έχει ο αστυνομικός, το πρότυπο αυτό που δεν είναι στα χαρτιά, είναι στην αγκαλιά του αστυνομικού, που χθες είδαμε να κρατάει το μικρό προσφυγόπουλο στη Μόρια της Μυτιλήνης και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποστολή την προστασία του Έλληνα πολίτη. Δεν είναι σε αντιπαράθεση, αλλά σε συμφωνία με την κοινωνία, επιδιώκει την υπηρέτηση του δικαίου και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας, προστατεύει την τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων. Προστατεύει κύρια τον αδύναμο και ανίσχυρο που δεν έχει άλλη δυνατότητα προστασίας. Διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών.
Η σημερινή Κυβέρνηση επιδιώκει μια Αστυνομία αποτελεσματική, ενταγμένη στην κοινωνία, με δημοκρατικό έλεγχο και λειτουργία. Επιδιώκει μια Αστυνομία που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι οι ελευθερίες και η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλιστούν με κάθε θυσία, αλλιώς θα είμαστε εκτός αποστολής και αυτό φυσικά δεν θα είναι ανεκτό.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχηθώ να είστε πάντοτε αγωνιστές στον καλό αγώνα, ώστε δυναμώνοντας το πατριωτικό και κοινωνικό μέτωπο σωτηρίας της χώρας να μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο από τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να πορευτούμε στον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.
Καλή δύναμη και υγεία σε όλους».
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«…Ο Άγιος Αρτέμιος αποτελεί ύψιστο δείγμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Μας καθοδηγεί και μας εμπνέει με τον ενάρετο βίο του να αγωνιζόμαστε με πίστη και συνέπεια στο καθήκον, προστατεύοντας πρωτίστως το δικαίωμα των πολιτών για κοινωνική ειρήνη.
Για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο μας και να προσαρμοστούμε στις απαιτητικές συνθήκες που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα, αναβαθμίζουμε καθημερινά τον τρόπο δράσης των αστυνομικών υπηρεσιών, εστιάζοντας κυρίως στην αμεσότητα της επικοινωνίας και στη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με την Αστυνομία.
Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις, όπως ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς», οι «Κινητές Αστυνομικές Μονάδες» και η «Ώρα του Πολίτη των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων.
Το σημαντικότερο εγχείρημα και στοίχημα όμως αυτήν την περίοδο, είναι η αναδιάρθρωση του Σώματος και η εφαρμογή κάποιων επιπλέον απαραίτητων διοικητικών αλλαγών, προκειμένου η Αστυνομία να αποκτήσει μια πιο ευέλικτη και σύγχρονη μορφή...»
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Παππάς, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Βασίλης Μαστρογιάννης.
Επίσης, παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί Νικόλαος Γκελεστάθης και Ελευθέριος Οικονόμου, ο πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων» Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές της «Νέας Δημοκρατίας» Αναστάσιος Δημοσχάκης και Δημήτριος Κυριαζίδης, ο βουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής του «Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος»Χρήστος Κατσώτης και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Βασίλης Τρίκας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Β’ Υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Οικονόμου, εκπρόσωποι της Ηγεσίας του Γ.Ε.Ν. και Γ.Ε.Α., ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος της Ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα, παρέστησαν από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, ΑντιστράτηγοςΚωνσταντίνος Μιχαιρίνας, οι Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος, άλλοι ανώτατοι εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από Διευθύνσεις Κλάδων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς επίσης Πρόεδροι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.
Ανάλογες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων Αστυνομίας της Χώρας.