29/10/15

Αστυνομικός έδινε κάνναβη σε κρατούμενους


Καίριο πλήγμα σε οργανωμένα κυκλώματα, που ενέχονται σε περιπτώσεις εκβιάσεων, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και παράνομης διακίνησης μεταναστών , πέτυχαν έπειτα από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εξαρθρώνοντας δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις.
Σε οργανωμένες επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Λειτουργιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., συνελήφθησαν συνολικά είκοσι ένα (21) άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίασης», παράβασης «Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και «παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι» των οργανώσεων.
Πρόκειται για δύο οργανώσεις, εκ των οποίων η μία δραστηριοποιείται στην παροχή προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός σωφρονιστικών καταστημάτων της Χώρας, η δε δεύτερη σε παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρώτη οργάνωση:
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε 38χρονος ομογενής, έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της Χώρας, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για αδικήματα ανθρωποκτονιών και εκβιάσεων. Ως μέλη της οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν συνολικά (19) άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν (16), ενώ (3) βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης (μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος εγκέφαλος).
Επίσης, ταυτοποιήθηκαν ως συνεργοί της εγκληματικής οργάνωσης, (19) ακόμη άτομα, για τα οποία δε συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Η παραπάνω οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν σε αυτήν.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον είκοσι (20) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παίγνια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από (250) έως (1000) ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων.
Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στο κατάστημα κράτησης, του οποίου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε έτερους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από έτερα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο ιθύνων νους.
Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή αστυνομικού, ο όποιος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που προορίζονταν για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών.
Ο αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
 • 146 γραμμάρια κάνναβης.
 • (35) ναρκωτικά δισκία.
 • (3) πιστόλια εκ των οποίων (1) τύπου replica .
 • συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ).
 • (5) μαχαίρια εκ των οποίων (1) τύπου πεταλούδα.
 • Ρόπαλο και σιδερογροθιά.
 • (68) κινητά τηλέφωνα.
 • Πλήθος καρτών sim .
 • Αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων.
 • Το χρηματικό ποσό 4.035 ευρώ.
 • Ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.
Επίσης, κατασχέθηκαν (7) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και (1) μοτοσικλέτα.
Σημειώνεται ότι, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η διακρίβωση των παράνομων δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ( ghost phones ), που ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία τρίτων ατόμων, συνήθως ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και κωδικοποιημένες εκφράσεις.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη οργάνωση:
Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 37, 42 και 25 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος αποτελούσε μέλος και της πρώτης οργάνωσης, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η δεύτερη οργάνωση συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και εμπλέκεται σε περίπου (20) περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη Χώρα, τουλάχιστον (500) παράτυπων μεταναστών, αποκομίζοντας περίπου το χρηματικό ποσό των (350.000) ευρώ.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η παράνομη μεταφορά (45) μεταναστών, εκ των οποίων (10) ανηλίκων σε παραμεθόριο περιοχή, ώστε να προωθηθούν στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση αποκόμισε συνολικό χρηματικό όφελος (27.000) ευρώ περίπου.
Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (28) κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim , (2) ημερολόγια σημειώσεων και το χρηματικό ποσό των (7.500) ευρώ.
Επίσης, κατασχέθηκε (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν εμπλοκή έτερων ατόμων στις δύο οργανώσεις.