9/11/15

Ρεβεγιόν με απαγωγές



Λίστες απαγωγής από τα «πάρτι της Αράχοβας και του Σεν Μόριτς»
Αστυνομικοί οδηγούν στον εισαγγελέα τον Γιώργο Πετρακάκο τον περασμένο Σεπτέμβριο

«Ρεβεγιόν στις πίστες και στα κλαμπ», «Σεμνά πάρτι στα χιόνια», «Βάζει ρότα για τον "μαύρο χρυσό" με deal-μαμούθ 1,5 δισ. ευρώ». Αυτά είναι ορισμένα από τα δημοσιεύματα με ειδικές επισημάνσεις που εντοπίστηκαν στο κρησφύγετο των «ληστών του Διστόμου» στη λεωφόρο Μαραθώνος, οι οποίοι σχεδίαζαν απαγωγές γνωστών επιχειρηματιών. Οπως φαίνεται, ήσαν τακτικότατοι αναγνώστες κοσμικών αλλά και οικονομικών εντύπων για να... αντλήσουν ιδέες και πληροφορίες για τους στόχους τους. Στην οπλαποθήκη-ορμητήριο στον Μώλο Φθιώτιδας του ίδιου μεικτού σχήματος αντιεξουσιαστών και ποινικών βρέθηκε οκτασέλιδη ατζέντα με έντυπες ενδείξεις για πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και οι κκ.Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κώστας Σημίτης.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τον άγνωστο δικαστικό φάκελο που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ακολούθως οι δικαστικές αρχές για τη δράση των ποινικώνΓιώργου ΠετρακάκουΣπύρου Χριστοδούλου και άλλων μαζί με ομάδα αντιεξουσιαστών και τα κρησφύγετά τους που εντοπίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία αλλά και στη λεωφόρο Μαραθώνος. Από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει επιπλέον ότι το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. είχε στραφεί σε δύο καντίνες που βρέθηκαν σε αγροτική περιοχή της Μακρινίτσας (στην περιοχή Γκιώνη), για τις οποίες πιθανολογείται ότι θα μετατρέπονταν σε «γιάφκες» των ενόπλων. Στην οπλαποθήκη στον Μώλο βρέθηκε σειρά εγγράφων για κινητοποιήσεις κρατουμένων, για «συμπαράσταση σε δραπέτες», αλλά και για εξεγέρσεις στις φυλακές. Εγείρονται έτσι ερωτήματα για το αν αυτά σχετίζονται με τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνητον Φεβρουάριο του 2015.

Τα πάρτι και το κρις κραφτ
Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία αυτής της έρευνας είναι οι ατζέντες και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν για σχέδια απαγωγής επιχειρηματιών. Οπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, «βρέθηκαν δύο τεμάχια χάρτου εκ των οποίων το πρώτο έφερε χειρόγραφες ενδείξεις "Πάρης, Wrangler IO..." (με τα πλήρη στοιχεία της πινακίδας του τζιπ), ενώ το άλλο χειρόγραφο φέρει την ένδειξη X.B. (μνημονεύεται το όνομα γόνου επιχειρηματία) αλλά και η χειρόγραφη ένδειξη "Μερόπη". Επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος φύλλων χάρτου εφημερίδων και περιοδικών όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν αυτά που είχαν ενδείξεις (τίτλους) "Ρεβεγιόν στις πίστες και τα κλαμπ", "Γιορτή στην Αράχοβα", "Σεν Μόριτς"».

Ακόμη, βρέθηκε φύλλο κυριακάτικης εφημερίδας από τον Δεκέμβριο του 2010 με τίτλο «Σεμνά πάρτι στα χιόνια...», ενώ απόκομμα οικονομικού εντύπου του Ιανουαρίου του 2014 αφορούσε συμφωνία γνωστού 41χρονου εφοπλιστή για επενδύσεις στον χώρο των καυσίμων. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίστηκε απόκομμα άλλης κυριακάτικης εφημερίδας από τον Σεπτέμβριο του 2011, με θέμα τη δράση δύο γυναικών από τον επιχειρηματικό χώρο, το οποίο έφερε τη χειρόγραφη ένδειξη «Ελκο». Εντυπωσιάζει ότι στην ίδια οπλαποθήκη στον Μαραθώνα βρέθηκαν και τουλάχιστον τρεις αδρανοποιητές κινητών, πιθανόν για να παρεμποδίζονται οι επικοινωνίες αστυνομικών. Παρόμοιο εύρημα είχε εντοπισθεί και στην προετοιμασία της επιχείρησης «Γοργοπόταμος» με τη συνεργασία μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» και του Χριστόδουλου Ξηρού για επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στην 21σέλιδη έκθεση κατάσχεσης - συντάχθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου - στη συγκεκριμένη οπλαποθήκη της Φθιώτιδας βρέθηκε λίστα πολιτικών προσώπων και των γραφείων τους. Στα έγγραφα για τη σύλληψη του 35χρονου Γ. Πετρακάκου στη Μαγνησία και τον εντοπισμό της οπλαποθήκης στον Μώλο Φθιώτιδας περιέχεται και η κατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου, ο οποίος σημειώνει ότι ενοικίασε την αγροτική κατοικία τον Μάιο του 2014 σε έναν νεαρό - πρόκειται για τον Θ.Α., ήδη κατηγορούμενο για την υπόθεση - που επικαλέστηκε ότι «οι συγγενείς του είχαν ψυχολογικά προβλήματα και ότι αναζήτησε αυτό το απομονωμένο σπίτι».

Ωστόσο ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2014, σε μια ολιγόλεπτη επίσκεψή του στον ίδιο χώρο, «είδε στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος ένα σκάφος, τύπου κρις κραφτ, χρώματος λευκού, σκεπασμένο με σκουρόχρωμο μουσαμά». Παραμένει άγνωστο αν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Διστόμου τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όπου όμως οι δράστες διέφυγαν με άλλου είδους ταχύπλοο. Εξετάζεται ωστόσο αν το «άσπρο κρις κραφτ» χρησιμοποιήθηκε ως μέσο άφιξης ή διαφυγής σε άλλη εγκληματική πράξη.

Οι «ληστές με τα μαύρα»
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν έγγραφα για τη δράση της ένοπλης ομάδας των «ληστών με τα μαύρα» που έδρασε την περίοδο 2002-06 και άλλο έντυπο υλικό, αλλά για κινητοποιήσεις το 2007. Για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί δείγμα ότι στον Μώλο υπήρξε μεταφορά υλικών από άλλον αποθηκευτικό χώρο σχετικό με τη συγκεκριμένη ομάδα αντιεξουσιαστών που είχε δράσει προ δεκαετίας και φέρεται να συνεργάστηκε προσφάτως με τους ποινικούς Γ. Πετρακάκο, Σπ. Χριστοδούλου και άλλους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει διαπιστωθεί πως αποσπασματική συμμετοχή στους «ληστές του Διστόμου» είχε και ο αντιεξουσιαστής Γρηγόρης Τσιρώνης που καταζητείτο για τη δράση των «ληστών με τα μαύρα» και συνελήφθη προ πενταμήνου στον Βόλο. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι στην ομάδα των «ληστών του Διστόμου» είχε συμμετοχή και άλλος καταζητούμενος για εμπλοκή στους «μαυροφορεμένους ληστές». Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν χάρτες διαφόρων περιοχών της χώρας, ανάμεσα σε αυτές των Σπετσών, όπου ήδη έχει σημειωθεί ληστεία το καλοκαίρι του 2012, η οποία αποδίδεται στο ίδιο σχήμα ενόπλων.



Δείγμα DNA
Οι άλλοι «ένοικοι» του Μώλου

Στην αγροικία στον Μώλο εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες δείγμα DNA από 35χρονο αντιεξουσιαστή αλλά και αποτυπώματα των ποινικών Σπύρου Χριστοδούλου και Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 2015). Σε έκθεση που συντάχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015 επισημαίνεται ότι «σε ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ κοντακίου με καφέ ξύλινη χειρολαβή και καφέ ξύλινο υποφυλακτήρα που βρέθηκε στην ίδια έρευνα ανιχνεύτηκε γενετικός τύπος που ταυτίζεται με δείγμα DNA που είχε βρεθεί σε κατοικίες στην οδό Σκυλίτση στα Εξάρχεια, στην οδό Κοδριγκτώνος στην Αθήνα και σε κατοικία στα Καμίνια».

Στις κατοικίες αυτές διέμενε 35χρονος αντιεξουσιαστής που καταζητείτο από την άνοιξη του 2013, όταν είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός σε αυτοκίνητο το οποίο είχε νοικιάσει και είχε εντοπισθεί σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια. Ο 35χρονος παραδόθηκε προ μερικών εβδομάδων στις Αρχές. Επιπλέον, από τη δικογραφία διαπιστώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να αντλήσει νέα στοιχεία για την υπόθεση από τρεις φορητούς υπολογιστές, αλλά και τρεις κάμερες που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.


ΓΙΑΦΚΕΣ
Από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει ότι το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. είχε στραφεί σε δύο καντίνες που βρέθηκαν σε αγροτική περιοχή της Μακρινίτσας (στην περιοχή Γκιώνη), για τις οποίες πιθανολογείται ότι θα μετατρέπονταν σε «γιάφκες» των ενόπλων. Στην οπλαποθήκη στον Μώλο βρέθηκε σειρά εγγράφων για κινητοποιήσεις κρατουμένων, για «συμπαράσταση σε δραπέτες», αλλά και για εξεγέρσεις στις φυλακές.