24/11/15

Oι εικόνες

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΡΑΓΕΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ


ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΡΑΓΕΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΡΑΓΕΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΡΑΓΕΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 3:35 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. H έκρηξη ακούστηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση και υπάρχουν υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής, όπως στο παρακείμενο ξενοδοχείο «Αμαλία».
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκτιμάται ότι ήσαν 2 οι δράστες. Ο ένας άφησε το σακίδιο μέσα στο οποίο υπήρχε μεταλλικό σκεύος που περιείχε τη βόμβα. Στη συνέχεια μαζί με συνεργό που περίμενε σε μοτό τράπηκαν σε φυγή.

Ερωτηθείς για τη βομβιστική επίθεση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Ν. Τόσκας περιορίστηκε να δηλώσει: «Οι έρευνες συνεχίζονται»
Αξίζει να σημειωθεί ότι προν από πέντε ακριβώς χρόνια στις 23 Νοεμβρίου του 2015 είχε γίνει εμπρηστική επίθεση στον ΣΕΒ.
Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 2:50 - 2:55, είπε με παραποιημένα χαρακτηριστικά φωνής ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα». Δεν έκανε καμία αναφορά σε οργάνωση.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Έρευνες διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση της ΕΛΑΣ: «Ώρα 3:35 υλικές ζημιές από έκρηξη στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στη οδό Ξενοφώντος. 2:55 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Βήμα και Εφημερίδα των Συντακτών με χρονικό όριο 40 λεπτών. Αποκλείστηκε η περιοχή και ακούστηκε δυνατή έκρηξη. Το σημείο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικούς και γίνεται έλεγχος από τους πυροτεχνουργούς».
Υπό εξέταση βρίσκονται και οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν έχουν καταγράψει κάποια ύποπτη κίνηση.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο στο πρειδοποιητικό τηλεφώνημα να ακούγονταν μαγνητοφωνημένο μήνυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομικός στο κουβούκλιο έξω από την πρεσβεία της Κύπρου. Ο ωρολογιακός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα.

Στις 7:30 το πρωί η αστυνομία έδωσε στην κυκλοφορία τις αποκλεισμένες οδούς γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, κλειστή παραμένει ακόμη μόνο η οδός Ξενοφώντος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χτύπημα στο ΣΕΒ σχετίζεται με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και πως με τον τρόπο αυτό οι δράστες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως υπάρχει συνέχεια στο «αντάρτικο πόλης».
Επίσης, η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έκρηξη να σχετίζεται με το κάλεσμα Νίκου Ρωμανού για «μαύρο Δεκέμβρη», εν όψει και της επετείου της 6η Δεκεμβρίου. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, με την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, ουσιαστικά η ΕΛ.ΑΣ. θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση προήλθε από εγχώρια οργάνωση και πως δεν σχετίζεται με τζιχαντιστές και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.
To 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» είχε κτυπήσει με εμπρηστική επίθεση τα γραφεία του ΣΕΒ.
Καταδικάζουν τα κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκη
«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων τουΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει  να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠαΣοκ.
«Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.
«Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Η Νέα  Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων. Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Και η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. «Είναι αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια στις εξαιρετικά κρίσιμες μέρες που ζούμε. θα πρέπει σύντομα να εξιχνιαστεί η υπόθεση ώστε να μην προστεθούν νέες σκιές στην εικόνα της χώρας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το περιστατικό καταδίκασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η Αθήνα και οι πολίτες της δεν τρομοκρατούνται» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στο φόβο». «Η Αθήνα» τόνισε «ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής και ζωντανή πόλη».