16/12/15

Moιραία διάλυση ...




ΕΛ.ΑΣ.: Μοιραία η διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ για τη δράση κουκουλοφόρων
Ανδρες της διαλυθείσας πλέον ομάδας ΔΕΛΤΑ σε περιπολία στους δρόμους των Εξαρχείων

Στη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ -η Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης αποτελούνταν από 210 μοτοσικλετιστές και ήλεγχε το κέντρο της Αθήνας- και άλλα επιχειρησιακά προβλήματα αποδίδουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων και στις γύρω περιοχές.

Η επίθεση το βράδυ της Τρίτης εναντίον του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου αλλά και αντίστοιχες ενέργειες εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, των γραφείων του ΠαΣοΚ κ.ά. θεωρούνται από τους αστυνομικούς «προμηνύματα» μίας νέας ανεξέλεγκτης δράσης κουκουλοφόρων που έχουν διαβλέψει ότι έχουν πλέον «ευχέρεια δράσης».

Μάλιστα στις 2 Δεκεμβρίου αναρχικοί είχαν ξυλοκοπήσει στην περιοχή των Εξαρχείων ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. -ήταν μέχρι πρόσφατα διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων- χωρίς αυτό το περιστατικό να έχει δημοσιοποιηθεί από τις διωκτικές αρχές.

Τα προβλήματα μεγεθύνονται επειδή μετά τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ που αποφασίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκαεπιχειρείται υποκατάστασή της από τη ΔΙΑΣ (πλέον παρακολουθεί και συγκεντρώσεις αναρχικών, μοτοπορείες κτλ.). Αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρουν αστυνομικοί, να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος και αποτροπή της εγκληματικότητας στις γειτονιές, που ήταν το μοναδικό μέλημα των αστυνομικών της ΔΙΑΣ.

Ακόμη και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), που επίσης δίνουν το «παρών» στα Εξάρχεια αλλά κινούνται μόνο με υπηρεσιακά αυτοκίνητα (κυρίως τζιπ), έχουν σημαντικό πρόβλημα ευελιξίας και σχετική αδυναμία έγκαιρης επέμβασης.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) κ. Βασίλης Ντούμας, ο οποίος σημείωσε: «Η περιοχή των Εξαρχείων τείνει με γοργούς ρυθμούς να επιστρέψει στο καθεστώς "άβατου" για αστυνομικούς και πολίτες που δεν κατέχουν ιδεολογικό διαβατήριο ταυτόσημο με εκείνους που θέλουν την περιοχή των Εξαρχείων "κράτος εν κράτει".

Η επιστροφή στο κράτος του "Εξαρχιστάν" δυστυχώς, εκτός από καταστροφές και λεηλασίες, συνοδεύεται με τραυματισμούς και κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, γεγονότα για τα όποια το ΣΕΦΕΑΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε εκείνους που αποφάσισαν σε μια νύχτα να διαλύσουν υπηρεσία που ακύρωνε κάθε έκνομη δράση στην περιοχή, θέτοντάς τους για αυτό προ των ευθυνών τους.

Εν τέλει, εκεί που οδηγούμαστε ίσως χρειαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο υπό ίδρυση Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, εγκαινιάζοντας τη δράση του με τη φρούρηση των συνόρων των Εξαρχείων».