29/1/16

Στις 2 του μηνός οι κρίσεις?

Θα είναι αντάξιος του Τσακνάκη;

H επιλογή Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ θα συμπίπτει με τις κρίσεις των αξιωματικών
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας χαιρετά τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Δ.Τσακνάκη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παν.Κουρουμπλή και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δ.Αναγνωστάκη

Η θητεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «θεωρείται ολοκληρωθείσα με την έναρξη των τακτικών κρίσεων του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνεται διετία από την επιλογή του από το ΚΥΣΕΑ».

Αυτό αναφέρεται σε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή με ημερομηνία 28/1/2016 ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Σημειώνεται ακόμη ότι αυτό προτείνεται «προκειμένου η εν λόγω επιλογή να εναρμονιστεί στο εξής χρονικά με τις τακτικές διαδικασίες ανάδειξης της λοιπής φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η αλλαγή αυτή στο χρόνο επιλογής του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έρχεται ενώ είναι σε εκκρεμότητα η σχετική διαδικασία επιλογής νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Σώματος. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι βάση του σχετικού νόμου ο Αρχηγός επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ «για θητεία δυο ετών η οποία δύναται να παραταθεί μέχρι ένα ακόμη έτος. Η αποστρατεία του Αρχηγού πριν από την λήξη της θητείας του επιτρέπεται είτε κατόπιν αιτήσεως του είτε για σοβαρούς λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του ή το κύρος της θέσεως του, μετά από αιτιολογημένη έκθεση του ΚΥΣΕΑ. Με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ μπορεί στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που αποστρατεύεται να απονέμεται ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία».

Αποτέλεσμα της διάταξης, τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, ήταν «να μην συμπίπτουν πάντοτε χρονικά η διαδικασία επιλογής του Αρχηγού και η πραγματοποίηση των ετήσιων τακτικών κρίσεων των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που συχνά οδηγεί στη διενέργεια οιονεί έκτακτων κρίσεων, με συνέπεια τις προσωρινές παρενέργειες στην ομαλή συνέχεια και λειτουργία των Υπηρεσιών του Σώματος».

Σε εκκρεμότητα όμως παράλληλα είναι και η κυβερνητική δέσμευση: «Υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επιλέγει την ηγεσία της, για την οποία θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αστυνομικής και επιστημονικής επάρκειας. Κατ' αυτόν τον τρόπο τα στελέχη της  ΕΛ.ΑΣ. θα απεγκλωβιστούν από τον κομματικό έλεγχο και τις πελατειακές σχέσεις, θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η πείρα τους και θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστη στο έργο της».