18/1/16

Είδε τους φόνους του

ΑΙΓΑΙΟΑντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα και τα φονικά του λάθη έφεραν άντρες του Λιμενικού και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS), που βρίσκονται στη Σάμο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έναν Τούρκο διακινητή.

Ο 20χρονος Ακ Οσκάρτ αναγκάστηκε από τις αρχές να αντικρίσει τις σορούς των τριών παιδιών τα οποία πέθαναν όταν έπεσαν στη θάλασσα, από την βάρκα που ο ίδιος οδηγούσε, ενώ τους μετέφερα παράνομα από τα τουρκικά παράλια στις ελληνικές ακτές.

Οι άντρες της Frontex έβαλαν τον 20χρονο, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και κατηγορείται για ανθρωποκτονία και παράνομη διακίνηση μεταναστών, να γονατίσει και να δει με τα ίδια του τα μάτια τα άψυχα σώματα των παιδιών, ενός 4χρονου κοριτσιού και δύο αγοριών δύο ετών.

Η κάμερα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News ήταν εκεί για να καταγράψει τη σκηνή αυτή και να απαθανατίσει τον Τούρκο διακινητή να λυγίζει, στη θέα ενός πατέρα που είδε το νεκρό παιδί του.

Ο Οσκάρτ ισχυρίστηκε στις αρχές ότι ταξίδευε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά και πως άλλοι τέσσερις άλλοι Τούρκοι διακινητές τον έβαλαν να μπει στη βάρκα και να την οδηγήσει.
 
Σημειώνεται ότι τα παιδάκια ανέσυρε η οργάνωση MOAS τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, έπειτα από νέο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, ενώ σώοι περισυνελέγησαν είκοσι πρόσφυγες και μετανάστες.