19/1/16

ΜΚΟ Α.Ε


Καλούνται να δηλώσουν την πηγή χρηματοδότησής τους, τα στοιχεία των μελών τους που θα βρίσκονται στο νησί
Μπαίνει τάξη στις ΜΚΟ της Λέσβου

Τάξη στο χάος των ΜΚΟ και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο είναι αποφασισμένος να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας. Την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη στο νησί, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταλήξουν στην τελική μορφή της φόρμας που θα καλείται να συμπληρώσει κάθε μέλος ΜΚΟ ή μεμονωμένος εθελοντής που θέλει να συνεχίσει να βοηθά τους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής, ο δήμαρχος Λέσβου, ο λιμενάρχης, ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού και ο τοπικός ιατρικός σύλλογος.

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι ΜΚΟ θα καλούνται να δηλώσουν την πηγή χρηματοδότησής τους, τα στοιχεία των μελών τους που θα βρίσκονται στο νησί και τον ρόλο που θα αναλάβει καθένας από αυτούς, το σκέλος δραστηριοποίησης της ΜΚΟ και τι θα έχει υπό την ευθύνη της στη Λέσβο ενώ όσοι θα βρεθούν εκεί θα υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καταδικαστεί ή διωχθεί για αδικήματα του ποινικού κώδικα. Από τους μεμονωμένους εθελοντές, θα ζητούνται τα προσωπικά στοιχεία, το σκέλος στο οποίο θα δραστηριοποιούνται και η υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καταδικαστεί.

Στόχος του κ. Μουζάλα είναι ως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει  ολοκληρωθεί το μητρώο εθελοντών για τη Λέσβο το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος του εθνικού μητρώου εθελοντών που θα δημιουργηθεί.

Όσοι αρνηθούν να καταγραφούν ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στους χώρους όπου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες.  

Στη Λέσβο, όπου καταφθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι εθελοντές και ΜΚΟ, έχουν καταγραφεί ορισμένα δυσάρεστα περιστατικά. Πριν από μια εβδομάδα, συνελήφθησαν επτά εργαζόμενοι σε ΜΚΟ για κλοπή σωσιβίων. Τρεις Βρετανοί, δυο Αμερικανοί, ένας Ολλανδός και ένας Κύπριος κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν 335 σωσίβια γιλέκα από χώρο ιδιοκτησίας του δήμου Λέσβου στον Μόλυβο.  

Το Σάββατο, παρουσιάστηκαν στον ανακριτή της Λέσβου πέντε εθελοντές που συνελήφθησαν για παροχή διευκόλυνσης στους διακινητές προσφύγων. Τους βαραίνει το κακούργημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς συνελήφθησαν σε ταχύπλοο να διευκολύνουν πλοιάριο με μετανάστες που βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ προσπάθησαν να διαφύγουν όταν κατέφθασε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.