21/1/16

Πόρισμα για δηλητηρίαση

Το μετά ...

Δεν αποκλείεται η ανάμειξη του Κρεμλίνου αναφέρει τοι σχετικό πόρισμα

«Ο Πούτιν πιθανότατα ενέκρινε το φόνο Λιτβινένκο», λέει βρετανικό δικαστήριο
Το πριν ...
Μέχρι το Κρεμλίνο δείχνει το πολυαναμενόμενο πόρισμα βρετανικού δικαστηρίου για τον θάνατο τού Αλεξάντερ Λιτβινένκο, λέγοντας πως ο Πούτιν «πιθανότατα ενέκρινε την επιχείρηση που κατέληξε» στη δολοφονία.

Ο ρώσος πρόεδρος και μέλη της ρωσικής ηγεσίας «είχαν κίνητρα για τη δολοφονία», λέει το δικαστήριο, θεωρώντας επίσης ως δύο δράστες τους πράκτορες Λουγκαβόι και Κόβτουν και πιστεύοντας ότι «είναι πολύ πιθανό πως έδρασαν υπό τις εντολές της ρωσικής FSB».

Το Λονδίνο είχε ξεκινήσει πέρυσι νέα έρευνα για την υπόθεση και αρκετοί περίμεναν με ενδιαφέρον το πόρισμά της την Πέμπτη και το εάν θα «έφτανε» μέχρι τη ρωσική προεδρία.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, όμως το 2000 πήρε άσυλο στη Βρετανία. Από ρώσος πράκτορας, είχε μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της ρωσικής ηγεσίας και στη συνέχεια πήρε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ήταν και συνεργάτης της βρετανικής MI6.

Το Νοέμβριο του 2006 συναντήθηκε σε δύο Ρώσους, μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σε μπαρ στο κέντρο του Λονδίνου. Τρεις εβδομάδες μετά, έχοντας εν τω μεταξύ αρρωστήσει βαριά, εξέπνευσε σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι γιατροί ανίχνευσαν ίχνη σπάνιου ραδιενεργού ισοτόπου, πολώνιου-210, στον οργανισμό του. Η εκτίμηση ήταν ότι ο Λιτβινένκο είχε δηλητηριαστεί στο μπαρ, πίνοντας τσάι.

Η χήρα του, όπως και ο ίδιος λίγο πριν το θάνατό του, υποστήριζε έκτοτε ότι ο σύζυγός της είχε δηλητηριαστεί με «εντολές» από το Κρεμλίνο.

Στη βρετανική έρευνα δεν κατέθεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο «ύποπτοι» στην υπόθεση, ο Ντμίτρι Κόβτουν και ο Αντρέι Λουγκαβόι.