22/2/16

Και οι 7 ήταν υπέροχοι ...

Τα Ντοκουμέντα

Εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες, μεθοδικές και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση δώδεκα (12) μελών της οργάνωσης, ενώ προέκυψε η εμπλοκή σε αυτήν ενός ακόμη αγνώστου μέχρι στιγμής δράστη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά (7) ημεδαπούς, (6 άνδρες και 1 γυναίκα), ηλικίας από 42 έως 60 ετών και πέντε (5) αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας, (3 άνδρες και 2 γυναίκες), ηλικίας από 24 έως 51 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την 19-2-2016, στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών και Αττικής, συνελήφθησαν δέκα (10) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα οι επτά ημεδαποί και τρεις από τους αλλοδαπούς δράστες, ηλικίας 27, 32 και 51 ετών.
Στην παραπάνω επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, συνέδραμαν επίσης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής καθώς και σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.
Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 41 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διότι, όπως προέκυψε, προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από την οργάνωση.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, τα οποία συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, εξακριβώθηκε πλήρως η εγκληματική δράση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, διακριβώθηκε η διαρκής και συστηματική δράση της οργάνωσης, η εσωτερική δομή της, καθώς επίσης ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος του αρχηγού της, οι επιμέρους ρόλοι των υπολοίπων μελών και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.
Αναλυτικότερα, από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2014, οι δράστες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή εγκληματική οργάνωση με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση, οργάνωση, διεύθυνση και καθοδήγηση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ένας 48χρονος ημεδαπός .
Ο 48χρονος, μαζί με δύο κύρια μέλη της οργάνωσης, έναν 32χρονο υπήκοο Αλβανίας και ένα άγνωστο μέχρι στιγμής μέλος (προμηθευτές) , οργάνωναν την προμήθεια της σπείρας με ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης, από την Αλβανία και την Αθήνα.
Ρόλο προμηθευτή ναρκωτικών στο κύκλωμα είχαν ακόμη τρία μέλη του, δύο ημεδαποί, ηλικίας 56 και 60 ετών και ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας. Ρόλο μεταφορέα – αποστολέα των ναρκωτικών είχαν δύο υπήκοοι Αλβανίας, ένας 27χρονος και μία 24χρονη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν την πώληση των ναρκωτικών ή ήταν επιφορτισμένα με διάφορους άλλους περιφερειακούς ρόλους.
Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών ( ghostphones ), τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.
Η ποσότητα ναρκωτικών που διακινήθηκε κατά το χρονικό διάστημα δράσης τους, υπολογίζεται πάνω από 4,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 1 κιλό κατεργασμένης κάνναβης και 100 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ το παράνομο όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων, στις οικίες και τα οχήματα των μελών της οργάνωσης, καθώς επίσης και στην κατοχή τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
  • 538,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
  • 5,2 γραμμάρια κοκαΐνης
  • σπόροι κάνναβης
  • 1 ζυγαριά
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων
  • πλήθος καρτών SIM
  • 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
  • 1 ζευγάρι κιάλια
  • το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ περίπου
  • 3 βιβλιάρια καταθέσεων
Κατασχέθηκαν επίσης δύο οχήματα (1 Ι.Χ.Ε. και 1 Δ.Χ.Ε.).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας.