2/2/16

Τα έσοδα του καπνού ...

Τα Ντοκουμέντα



Τέλος στη δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή, εξαγωγή, διακίνηση και διάθεση εκατομμυρίων λαθραίων πακέτων τσιγάρων στην ελληνική αγορά, κατάφεραν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους, της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από πολύμηνη έρευνα και ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες (31-01-2016), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια και Σέρρες.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι εννέα (29) μέλη του κυκλώματος,μεταξύ των οποίων και τα δύο ηγετικά στελέχη, ομογενείς ηλικίας 34 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και σε βάρος (51) ακόμα ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης και της παράβασης του Νόμου περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατά περίπτωση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα , τα μέλη του κυκλώματος, λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομήκαι διακριτούς ρόλους, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθύνσεις των «εγκεφάλων» της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι , οι δράστες προμηθεύονταν τα λαθραία τσιγάρα κατά κύριο λόγο, ακτοπλοϊκώς, από συνεργάτες τους σε τρίτες χώρες.
Η μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη Βουλγαρία πραγματοποιούνταν με φορτηγά της οργάνωσης, κυρίως βραδινές ώρες, ενώ σε όλες τις μετακινήσεις υπήρχαν προπομποί για αποφυγή ενδεχόμενων αστυνομικών ελέγχων.
Στην κατοχή των συλληφθέντων , αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (26) οικίες, (14) αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των λαθραίων τσιγάρων και σε (6) έμφορτα φορτηγά της οργάνωσης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • (15.503.468) λαθραία τσιγάρα, ,
  • (57.015) ευρώ προερχόμενα από αγοραπωλησία λαθραίων τσιγάρων,
  • (6) φορτηγά και (10) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά του λαθραίου εμπορεύματος και
  • Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.
Εκτιμάται ότι , στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε, κατά το τελευταίο έτος, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και εξήγαγε στη Βουλγαρία περισσότερα από(110.280.000) λαθραία τσιγάρα.
Λόγω της πολύχρονης δράσης των μελών της, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.