15/2/16

Μεθαμφεταμίνη σε ψεύτικα στήθη


Τα Ντοκουμέντα
Mεθαμφεταμίνη 890 εκατ. δολαρίων «ψάρεψε» η αυστραλιανή αστυνομία
Η ρευστοποιημένη μεθαμφεταμίνη ήταν κρυμμένη σε προσθετικά τζελ στηθόδεσμων και καλλιτεχνικά είδη, μεταξύ άλλων

 συμπερλαμβανομένου και ενός εμπορικού κοντέινερ, το οποίο είχε φορτωθεί στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τέσσερις Κινέζοι, οι τρεις από τους οποίους κατάγονται από το Χονγκ Κονγκ κατηγορούνται για το ρόλο που είχαν στην εισαγωγή, αλλά και στην επεξεργασία 720 λίτρων του ναρκωτικού, τα οποία είχαν κρύψει σε προσθετικά τζελ στηθόδεσμων, αλλά και καλλιτεχνικά είδη.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο εντοπισμό φορτίου υγρής μεταμφεταμίνης στην ιστορία της Αυστραλίας, και έναν από τους μεγαλύτερους εντοπισμούς φορτίου ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Κίναν στο Σίδνεϊ. Παράλληλα, τόνισε ότι ο εντοπισμός των ναρκωτικών έγινε δυνατός μετά από τη συνεργασία των αρχών της Αυστραλίας και της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Ναρκωτικών.


Πρόκειται για την κατάσχεση του μεγαλύτερου φορτίου ναρκωτικών από το 2014, όποτε οι αστυνομικές αρχές της χώρας είχαν εντοπίσει παράνομο φορτίο με χάπια ecstacy και μεταμφεταμίνες, που είχε εισαχθεί από την Ευρώπη, συνολικού οικονομικού ύψους 1,5 δισ δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ανακήρυξε τη παράνομη χρήση της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης «επιδημία» το 2015 και οργάνωσε ειδική ομάδα δράσης, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλείψει τη χρήση του αναφερόμενου ναρκωτικού.

Περίπου το 2,1% των Αυστραλών χρησιμοποίησαν ναρκωτικά μεθαμφεταμίνης και αμφεταμίνης το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παράνομης χρήσης ναρκωτικών στον κόσμο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παρασκευαστής στον κόσμο των χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παρασκευή νομίμων και παράνομων ναρκωτικών, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ, ενώ η χώρα έχει υψηλό ποσοστό χρηστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου των Ναρκωτικών το 2014, οι εθισμένοι στα ναρκωτικά, Κινέζοι ήταν 14 εκατομμύρια.