15/2/16

Πάπαρος ο πάπας

Η «στενή σχέση» του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

Με την Πολωνή ακαδημαϊκό Άννα Τερέζα Τιμιενιέτσκα
Ντοκουμέντα για «στενή σχέση» του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
Ο Κάρολος Βοϊτίλα με φανελάκι, βερμούδα και την Τουμιένιετσκα σε κάμπινγκ λίγο πριν γίνει Πάπας: Ανθρώπινες εικόνες, που όμως δεν συνηθίζονται για αγιοποιημένους Ποντίφικες

Φωτογραφίες που δείχνουν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β' σε στιγμές καθημερινές στιγμές -που σίγουρα φαίνονται περίεργες για έναν αγιοποιημένο πλέον ποντίφικα- βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από το βρετανικό BBC, μαζί με αλληλογραφία του με μία γυναίκα που δείχνουν «στενή σχέση» του που κράτησε μέχρι το τέλος.

To βρετανικό κανάλια αναφέρει πως είχε πρόσβασε σε εκατοντάδες γράμματα του πολωνού Πάπα και φωτογραφίες από όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Οι επιστολές δείχνουν ιδιαίτερη τη μακρόχρονη επαφή που είχε κρατήσει με μία πολωνή φιλόσοφο, την Άννα Τερέζα Τουμιένιετσκα, η οποία όσο παιρνούσαν τα χρόνια φαίνεται πως είχε γίνει πολύ στενή και προσωπική. 

Δεν προκύπτει λόγος να αμφισβητηθεί πως ο Ιωάννης Παύλος αθέτησε τον όρκο αγαμίας του, φροντίζει να υπογραμμίσει το BBC.

H πρώτη επαφή των δύο είχε ξεκινήσει το 1973, όταν η Τουμιένιετσκα ήρθε σε επικοινωνία με τον τότε 50χρονο καρδινάλιο Βοϊτίλα για ένα έργο που εκείνος είχε γράψει. Η επαφή ξεκίνησε και έγινε στενότερη με τα χρόνια, με τους δύο να συναντώνται αρκετά.

Στις επιστολές, ο αρχικά επίσημος τόνος του καρδιναλίου γίνεται πιο ζεστός με τα χρόνια.

Οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν είναι επίσης ιδιαίτερα σπάνιες για έναν επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας: Σε μία από αυτές, εμφανίζεται -καρδινάλιος ακόμη- με φανελάκι και βερμούδα σε εκδρομή για κατασκήνωση, την ώρα που συνομιλεί με την Τουμιένιετσκα που τον είχε ακολουθήσει στο ταξίδι.