17/2/16

Έσκασαν απ' το κακό τους

Τους χάλασε την μανέστρα ο Σταμάτης Ράπτης 

Πώς αποφασίστηκε η αλλαγή ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα
Με εξαίρεση τους τίτλους όλο το ρεπορταζ είναι από το ... έγκριτο ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να αναλάβει την ηγεσία του Σώματος ο κ. Σταμάτης Ράπτης, ένας έντιμος αξιωματικός όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν.

Και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι κίνηση υψηλού ρίσκου καθώς δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειριστεί άμεσα τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Στο παρελθόν πάντως υπηρέτησε σε λιμεναρχείο «πρώτης γραμμής», στην Ηγουμενίτσα, ενώ είχε αποχωρήσει από το Σώμα και επέστρεψε ξανά πριν από μερικά χρόνια.

Παρόλα αυτά, τόνιζαν, εάν επιλεγεί στη θέση του β' υπαρχηγού (επιχειρησιακού) ο εμπειρότατος σε αυτά τα ζητήματα κ. Ιωάννης Καραγεωργόπουλος θα είχε μια σημαντική βοήθεια.

Όσο για το κριτήριο επιλογής του, εκτιμούν ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις εν αντιθέσει με τον απερχόμενο αρχηγό κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις θα χαρακτηρίζονταν τυπικές.

Μέχρι την απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πειραιά είχαν θέσει στο τραπέζι και τις δύο εκδοχές: ή θα αποφασιζόταν η παράταση της θητείας του κ. Αθανασόπουλου, που όλοι αναγνώρισαν την «αθόρυβη» αλλά ουσιαστική δουλειά που έκανε, κυρίως για το Προσφυγικό, ή θα επέλεγαν άλλον.

Εφόσον όμως παρέμενε στη θέση του, θα αναγκαζόταν αργά ή γρήγορα να υλοποιήσει μια από τις εξαγγελίες του κ. Δρίτσα για νέες διαρθρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες του Σώματος. Θα έπρεπε δηλαδή να επανασχεδιάσει τον «Λιμενικό Καλλικράτη» που ο ίδιος είχε διαμορφώσει.

«Φαβορί» για τη διαδοχή του ήταν ένας έμπειρος -κυρίως σε ναυτιλιακά θέματα όπως τις θαλάσσιες συγκοινωνίες-, ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός κ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος. Ωστόσο δεν προχώρησε η επιλογή αυτή. 

Έτσι κατέληξαν στο πρόσωπο που διατηρούσε τις πολύ καλές σχέσεις με τον υπουργό και επελέγη για νέος αρχηγός.

Για να συνεχιστούν οι κρίσεις θα πρέπει να γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου αρχηγού, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.