22/2/16

O ... e-στρατός του


Μανώλης Σφακιανάκης: Ο σταρ της ΕΛ.ΑΣ. και ο e-στρατός του
Ο Μανώλης Σφακιανάκης θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος αξιωματικός στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ.

«Εγώ έχω κάνει 12.000 επιτυχημένες έρευνες για το έγκλημα στο Διαδίκτυο και έχω ανοίξει περισσότερες από 6.000 ηλεκτρονικές "πόρτες" για να εντοπίσω χάκερ και άλλους κακοποιούς στα υπολογιστικά συστήματα. Τι νομίζουν κάποιοι, ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι Pacman; Τους πείραζε λοιπόν που είμαι εξωστρεφής άνθρωπος και ερχόμουν σε επαφή με τον κόσμο; Μου λένε ότι εγώ ξέρω μόνο από ηλεκτρονικό έγκλημα. Ξεχνάνε όμως ότι έχω διατελέσει για τρία χρόνια υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας στο Κολωνάκι και σε άλλες υπηρεσίες. Είχα συμμετάσχει στην έρευνα για την υπόθεση Βαβύλη, για τη δράση μεγαλοαπατεώνων, κλεφτών πινάκων, για ναρκωτικά κ.ά. Γι' αυτό και όταν αποφάσισαν να με μεταθέσουν αιφνιδιαστικά δημιουργήθηκε κύμα συμπαράστασής μου. Εγώ είχα 942.000 αναρτήσεις συμπαράστασης στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες. Με πήρανε τηλέφωνα από το πρωθυπουργικό γραφείο, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν ο κ. Τσίπρας. Ολοι ζήτησαν να γυρίσω πίσω».

Αυτό φέρεται να μετέφερε σε στενούς συνεργάτες του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μανώλης Σφακιανάκης, η μετάθεση του οποίου από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία ουσιαστικά ο ίδιος είχε συγκροτήσει, προκάλεσε θύελλα ενδοϋπηρεσιακών, κοινωνικών αλλά και πολιτικών αντιδράσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να επέλθει ανασχηματισμός και λόγω αυτής της υπόθεσης.

Το παρασκήνιο των κρίσεων
Την ίδια στιγμή εξελίσσεται με εντυπωσιακή πρωτοτυπία στην Κατεχάκη μια «δημόσια αντιπαράθεση» μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Τόσκα και του συγκεκριμένου ανώτατου αξιωματικού. Μια υπόθεση που φέρνει στο προσκήνιο τα τεκταινόμενα στις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. όπου επικρατούν στενά κομματικά κριτήρια, ενδοϋπηρεσιακές σκοπιμότητες αλλά και πόλεμος συμφερόντων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «εντός της ΕΛ.ΑΣ. μείζον θέμα δεν θεωρείται εκείνο του κ. Σφακιανάκη αλλά άλλων αξιωματικών με τεράστιες επιτυχίες που κόπηκαν στις κρίσεις με αυθαίρετο τρόπο. Ασχετα με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, το ζήτημα του κ. Σφακιανάκη έχει εντελώς διαφορετική θεώρηση εντός της Αστυνομίας. Του αποδίδεται - πέρα από τα δεδομένα προσόντα, το μεράκι του, την προθυμία του, ότι είναι επικοινωνιακός, τη δημοφιλία του - μια ιδιόμορφη αυτονόμηση αλλά και μια διάθεση υπερπροβολής. Μετατέθηκε στο πλαίσιο δεδομένων στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ., όπου χρειάζεται να έχει εμπειρία και άλλων θέσεων. Δεν έγινε λόγω αναξιοκρατίας ή λόγω θεωριών συνωμοσίας, υπό την πίεση μυστικού κυκλώματος παιδοφίλων και χάκερ. Αυτό που συνέβη συνεπώς τα τελευταία 24ωρα, η εκστρατεία συμπαράστασης στο Διαδίκτυο δηλαδή, να χρησιμοποιούνται υψηλές πολιτικές και άλλους είδους γνωριμίες και να αναφέρεται ότι ίσως οργανωθεί εκδήλωση υπέρ του με τον ίδιο ομιλητή, απέχει μακράν από τα δεδομένα εντός της ΕΛ.ΑΣ. Ασφαλώς δημιουργούνται κακά προηγούμενα. Αλίμονο αν σε μια δικαιολογημένη ή μη απόφαση μετάθεσης έχουμε αναστατώσεις κυβερνήσεων, παρεμβάσεις επιχειρηματιών και ιδιωτών και "κοινότητες" αντιδράσεων στο Facebook».

Δραστήριος και δημοφιλής
Ο κ. Σφακιανάκης θεωρείται ο πιο αναγνωρίσιμος αξιωματικός στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. και η αποδοχή του στην κοινή γνώμη έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν αρχηγών και αξιωματικών με σημαντικές επιτυχίες (εξάρθρωση 17Ν, σύλληψη δολοφόνων κ.ά.). Ο κ. Σφακιανάκης άρχισε την υπηρεσιακή θητεία του το 1983 και υπηρέτησε αρχικά στη Ρόδο, όπου ασχολήθηκε με υποθέσεις διαρρήξεων, κλοπών, ναρκωτικών κ.ά. Στη συνέχεια παρακολούθησε τη Σχολή Αξιωματικών, υπηρέτησε για λίγους μήνες στη Χαλκιδική, ενώ συνέχισε την παρουσία του στο Κολωνάκι με έρευνες και στα «καλά στέκια» της περιοχής. Από το 1995 δίνει το «παρών» στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ασχολήθηκε με υποθέσεις απάτης, κλοπής πινάκων κ.ά.

Ολοι θυμούνται περιστατικό πεζή καταδίωξης από τον κ. Σφακιανάκη ενός δραστήριου κλέφτη πινάκων στη λεωφόρο Κατεχάκη, εκεί όπου ο ογκώδης αξιωματικός προσπάθησε να τον συλλάβει κάτω από ένα αυτοκίνητο που είχε κρυφτεί. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός όμως είχε σημαντικές γνώσεις για τους υπολογιστές, για το Διαδίκτυο - τότε ήταν στην πρώτη φάση του - και είχε επισημάνει την έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όταν όλοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί δήλωναν πλήρη άγνοια. Ετσι αρχικά δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα για το ηλεκτρονικό έγκλημα, στη συνέχεια ένα μικρό τμήμα και εξελίχθηκε σε «ολόκληρη» Διεύθυνση με 80 αστυνομικούς.

Τον Ιούλιο του 2000 ο κ. Σφακιανάκης συνέλαβε για πρώτη φορά δύο χάκερ που είχαν εισβάλει στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και από τότε ακολούθησαν χιλιάδες άλλες επιτυχίες. Κάθε χρόνο η υπηρεσία του χειρίζεται περίπου 1.000 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, 60 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 300 υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Συνολικά χειρίζεται περισσότερες από 2.500 υποθέσεις. Μερικές από αυτές είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα που παρέδωσε στη Βουλή, ο εντοπισμός της υφαρπαγής στοιχείων εκατομμυρίων φορολογουμένων, το περιβόητο e-mail από βρετανική τράπεζα το 2011 για την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», οι υβριστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο εντοπισμός των Ελλήνων «Αnonymous» και πολλές άλλες.