31/5/16

Αρχαιοκάπηλοι

Τα Κατασχεμένα



Συνελήφθησαν, προχθές (29-5-2016) το απόγευμα, στους Καμενιάνους Αχαΐας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τέσσερις ημεδαποί, άνδρες, ηλικίας 54, 38, 36 και 32 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης οπλοκατοχής.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, το βράδυ της ίδιας ημέρας, συνελήφθη 32χρονη ημεδαπή συνεργός των συλληφθέντων, η οποία κατηγορείται για τα ίδια αδικήματα.
Ειδικότερα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, μετέβη σε ορεινή περιοχή της Αχαΐας, όπου εντόπισε τους τέσσερις ημεδαπούς άνδρες να κινούνται με δύο αυτοκίνητα προς αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στη θέση Κάστρο, σε κοντινή απόσταση από την επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Λουσών.

Στη συνέχεια οι δράστες κινούμενοι με τα ίδια οχήματα, μετέβησαν στους Καμενιάνους Αχαΐας, όπου πραγματοποίησαν έρευνες στο κοιμητήριο της περιοχής, με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων και ενός ραντάρ εδάφους.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, που επόπτευαν τις κινήσεις των δραστών, τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν, ενώ σε σωματικές έρευνες που τους ενήργησαν βρήκαν και κατέσχεσαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα με πέντε κάρτες sim .
Σε έρευνες που ακολούθησαν, τόσο στα οχήματα των συλληφθέντων, όσο και στις οικίες τους, στην Πάτρα, στο Φαρραί Αχαϊας, στο Νεοχώρι Μεσολογγίου και στο Κεράσοβο Αγρινίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
1. Δέκα αρχαία νομίσματα και αναλυτικότερα :
  •  Ένα αθηναϊκό, αργυρό δεκάδραχμο, χρονολογούμενο τον 4ο αιώνα π.Χ.,
  •  Δύο Ιστιαίες, τετρώβολες, χρονολογούμενες τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ.,
  •  Μία Σικύων, χρονολογούμενη στους ελληνιστικούς χρόνους,
  •  Ένα χάλκινο νόμισμα Οινιαδών ή Ακαρνανικού Κοινού, χρονολογούμενο 3ο αιώνα π.Χ.,
  •  Ένας Αχτσές της οθωμανικής αυτοκρατορίας, χρονολογούμενος τον 17ο αιώνα μ.Χ.,
  •  Ένας Φίλιππος ΙΙ, νομισματοκοπείο Αμφίπολης Ι V , χρονολογούμενο περίπου το 315/314 μέχρι 295/294 π.Χ.,
  •  Ένα χάλκινο νόμισμα χρονολογούμενο στους βυζαντινούς χρόνους,
  •  Ένα Λεπτόν Ιονικού Κράτους με έτος κοπής πιθανόν 1821,
  •  Ένα Τορνήσιον, χρονολογούμενο τον 13ο αιώνα μ.Χ. ,
2) Ένα χρυσό νόμισμα με λατινικούς χαρακτήρες, στο οποίο αναγράφεται το έτος 1922,
3) Ένας ανιχνευτής μετάλλων,
4) Ένα ραντάρ εδάφους,
5) Γεωργικά και σκαπτικά εργαλεία,
6) Γάντια, φακούς, μάσκες προσώπου, κουκούλα τύπου full face , κ.α.
7) Πληθώρα βιβλίων με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό για αρχαία νομίσματα,
8) Σαράντα τρία φυτά κάνναβης σε πλαστικές κυψελίδες σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία εντοπίστηκαν στην οικία του 36χρονου,
9) Σαράντα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
10) Έξι ψηφιακοί δίσκοι και ένα ακόμα κινητό τηλέφωνο,
11)Μια βιντεοκάμερα,
12)Ένα ζεύγος μεταλλικών χειροπέδων.
Σημειώνεται ότι στη βιντεοκάμερα και στους ψηφιακούς δίσκους υπάρχει αποθηκευμένο φωτογραφικό – βιντεοληπτικό υλικό, από αρχαία αντικείμενα τα οποία εκτιμώνται ότι εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων.
Επιπλέον, σε ψηφιακά δεδομένα του 36χρονου δράστη βρέθηκε οπτικό υλικό που είχε ληφθεί στις 26.03.2016, σε παραποτάμια περιοχή της Χρυσοπηγής Χαλανδρίτσας Αχαΐας, όπου καταγράφεται λαθρανασκαφή, πιθανόν αρχαίου τάφου.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.