31/5/16

Πυροβόλο ο Δαραβίγκας


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ &
ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ (Μ.ΚΥ.Ο.)

       
                                                                                                               
Προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

Σύμφωνα με την ισχύουσα νέα νομοθεσία, για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας εκτός από τα διάφορα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις που απαιτούνται, εισάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις. Έτσι ο αιτούμενος άδεια οπλοφορίας θα πρέπει όχι μόνο να απαντήσει γραπτώς σε 30 από ένα σύνολο 120 ερωτήσεων αλλά και «να υποβληθεί επιτυχώς σε πρακτική εξέταση λύσης, αρμολόγησης, γέμισης και απογέμισης του αιτούμενου τύπου όπλου».

Πέραν όμως των νομίμων προϋποθέσεων, των δεξιοτήτων και των γνώσεων του αιτουμένου άδεια οπλοφορίας, θεωρούμε ότι είναι εξ ίσου σημαντικό -αν όχι και περισσότερο-, να γνωρίζει λεπτομερώς η αρμόδια υπηρεσία εκδόσεως αδειών οπλοφορίας και τις παραμέτρους υγείας και δή της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου να αποκτήσει άδεια οπλοφορίας-οπλοκατοχής. Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη διαδικασία που αφορά στην διαπίστωση της (καλής) υγείας του ενδιαφερομένου με την προσκόμιση σχετικής βεβαιώσεως από ψυχίατρο ή παθολόγο θεωρούμε ότι είναι άκρως επισφαλής. Για παράδειγμα, πρόσωπα που ενώ είχαν απαλλαγεί από την στράτευση (Ι5) για λόγους υγείας (ψυχικής ή σωματικής), εκρίθησαν(;;) εκ των υστέρων ως υγιή και απέκτησαν άδεια οπλοφορίας αλλά και άτομα που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάϊμερ, διαθέτουν άδεια οπλοφορίας. Έτι περαιτέρω, το επισφαλές του ιατρικού πιστοποιητικού ως μοναδικού κριτηρίου της υγείας του ενδιαφερομένου για την έκδοση αδείας οπλοφορίας-οπλοκατοχής κατέστη πρόδηλο μετά την εξιχνίαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κυκλώματος στο οποίο μετείχε έμπορος(οι;;) όπλων που εξέδιδε πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά με την υπογραφή θανόντος ψυχιάτρου.
Με γνώμονα τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι η μέριμνα της πολιτείας η οποία εκδηλώνεται στον τομέα των τεχνικών γνώσεων του ενδιαφερομένου να


ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 67, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11474
Τηλέφωνο: 2106455812, FAX: 2106455885, κινητό: 6944304555
e-mail: Daravigas@gmail.com


αποκτήσει άδεια οπλοφορίας-οπλοκατοχής θα πρέπει να επεκταθεί και στην ενδελεχή εξέταση των παραμέτρων της υγείας του ανθρώπου που θα κρατάει όπλο στα χέρια του.   
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την εξέταση των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας από γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία ή και ιδιώτες, με την υποβολή τους σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια ή εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίζουν εάν μπορούν και αν πρέπει να οπλοφορούν αλλά και την εξέταση των βιβλιαρίων υγείας τους προκειμένου να είναι γνωστό εάν βρίσκονται ή βρισκόντουσαν σε φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην χορήγηση άδειας οπλοφορίας.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος

Γιάννης Δαραβίγκας