11/7/16

Ο άνθρωπος από το ημίφως


Χρ. Καλογρίτσας: Ο άνθρωπος του ημίφωτος, οι παλιοί σύντροφοι, η «Πρώτη» και η TV
Η συνεργασία Χαρίλαου Φλωράκη και Κωνστα-ντίνου Μητσοτάκη. Το πλαίσιο είχαν διαμορφώσει η προσωπική σχέση των δυο ηγετών και η εφημερίδα «Πρώτη» του Χρήστου Καλογρίτσα (κάτω)

Πρόδρομος Μποδοσάκης, ο επιχειρηματίας ο οποίος στη διάρκεια του 20ού αιώνα έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και υπήρξε συνομιλητής - και όχι μόνο - με μείζονες προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, άφησε ως παρακαταθήκη, μεταξύ των άλλων, στις επόμενες επιχειρηματικές γενιές την περίφημη φράση του «με το γκουβέρνο τζάνουμ, με το γκουβέρνο». Για πολλούς επιχειρηματίες που σταδιοδρόμησαν έκτοτε αυτή η φράση στο σύστημα της πολιτικής τους συμπεριφοράς κατείχε αξιωματική θέση.

O Χρήστος Καλογρίτσας είναι προφανώς ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μέγεθος από τον Μποδοσάκη, αλλά ωστόσο στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών πρόλαβε να εξυπηρετήσει και φυσικά να εξυπηρετηθεί από μια ποικιλία πολιτικών συμφερόντων. Από την εποχή που απέμεινε μόνος εκ των αρχικών πέντε εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτη» (το πρώτο της φύλλο εκδόθηκε στις 8 Απριλίου 1986) ως τώρα που εμφανίζεται ως ο φίλος επιχειρηματίας του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντοτε όμως απέφευγε την υπερέκθεσή του στη δημοσιότητα και όταν έπρεπε να είναι αφανής το έκανε. Είναι πάντοτε ο άνθρωπος του ημίφωτος.

Υπηρέτης δύο πολιτικών σχεδίων
Οταν το 1986 το όνομά του εμφανίστηκε μεταξύ των πέντε μετόχων της εφημερίδας «Πρώτη», όλοι αναζητούσαν να μάθουν «από πού κρατά η σκούφια του» και πώς προέκυψε ως μέτοχος στην απογευματινή εφημερίδα του ΚΚΕ. Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι κουμπάρος του ήταν ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης- Καρδιτσιώτες και οι δύο -, η απορία λύθηκε αμέσως. Ηταν ο έμπιστος άνθρωπος του τότε Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, το οποίο ελεγχόταν από τους ανανεωτικούς. Τον πρώτο λόγο τον είχε ο Μίμης Ανδρουλάκης, «το αγαπημένο παιδί του Χαρίλαου». Και στην «Πρώτη» φυσικά, συνεπικουρούμενος από τον αντ' αυτού Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Καλογρίτσας υπηρέτησε με συνέπεια και τα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία κλήθηκε να υπηρετήσει η συγκεκριμένη εφημερίδα. Το πρώτο ήταν η δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ενώ ύστερα από τις δημοτικές εκλογές του 1986, όπου στον δεύτερο γύρο το ΚΚΕ δεν στήριξε τους συνδυασμούς του ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέλεξε τους δημάρχους στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τέθηκε σε εφαρμογή το σενάριο «συγκυβέρνηση». Αυτό δηλαδή που είδαμε το καλοκαίρι του 1989.

Στενές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία
Ωστόσο ο κ. Καλογρίτσας, εκτός από τις πυκνές επαφές που είχε τότε με τον μακαρίτη Νίκο Καλούδη, το alter ego του Χ. Φλωράκη και έχοντα τη γενική επίβλεψη των οικονομικών του κόμματος, ή με τον Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης ανέλαβε να στηρίξει και το σχέδιο εξυγίανσης της εφημερίδας που είχε εκπονήσει ο οικονομικός διευθυντής της Αντώνης Μαλάμης (δηλαδή απολύσεις), οικοδόμησε στενές σχέσεις με το επόμενο σύστημα εξουσίας, που ήταν η Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Το πλαίσιο είχαν διαμορφώσει «η προσωπική σχέση Μητσοτάκη - Φλωράκη» και η εφημερίδα «Πρώτη». Τον Σεπτέμβριο του 1990 όμως η εφημερίδα κλείνει. Λίγο αργότερα ο κ. Καλογρίτσας θα χρηματοδοτήσει μια βραχύβια περιοδική έκδοση, το «Επτάμισι», και έκτοτε αποσύρεται από το εκδοτικό προσκήνιο.

Τα πράγματα για τον ίδιο γίνονται πάρα πολύ δύσκολα μετά το 1992 και τη διπλή διάσπαση, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ. Ολοι οι φίλοι του είναι οι ανανεωτές, οι οποίοι και φεύγουν από το κόμμα, ενώ ο στενός κύκλος των ηλικιωμένων του Χ. Φλωράκη, αντιθέτως, παραμένει στο κόμμα και πρωταγωνιστεί στην ανασυγκρότησή του. Μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές του 1993. Ο κ. Καλογρίτσας αναζητεί «κανάλια επαφής» με τη νέα κυβερνητική εξουσία, έχοντας όμως το «στίγμα» πως η εφημερίδα «του» προετοίμασε και στήριξε τη «συγκυβέρνηση», η οποία οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι πρόσφατες κινήσεις του καλού «μαθητή»
Ο πρώην εκδότης κατορθώνει να βρει «τις άκρες του» με το ΠαΣοΚ, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τότε ισχυρό άνδρα του Κινήματος και παρ' ολίγον πρωθυπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Το ίδιο διάστημα ο πρώην γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ ακολουθεί το τμήμα του ΚΚΕ που πηγαίνει στον Συνασπισμό διατηρώντας την ιδιότητα του στελέχους. Αλλά και ο «άνθρωπος του Μίμη», ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εγκαταλείπει τον Συνασπισμό. Με την ανάδειξη του Κώστα Σημίτη σε πρόεδρο του ΠαΣοΚ γραμματέας του Κινήματος αναλαμβάνει ο Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Θεοδωρικάκος «με τη βοήθεια του Μίμη» γίνεται συνεργάτης του κ. Λαλιώτη και αναλαμβάνει τη θέση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου. Το 1999 συναντώνται επιχειρηματικά Καλογρίτσας και Θεοδωρικάκος δημιουργώντας την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Ο κ. Καλογρίτσας, αν μη τι άλλο, έχει αποδειχθεί ο καλύτερος μαθητής του Μποδοσάκη. Τελευταίες του «επιτυχίες» - και προφανώς όχι έσχατες - είναι η κουμπαριά του με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μέσω του γιου του, και η φιλία που έγινε κουμπαριά με τον υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστο Σπίρτζη. Πάντως οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα έντονες, αφού κέρδισε δύο διαγωνισμούς στην Ολυμπία Οδό προσφέροντας εκπτώσεις 53% και 57% - ποσοστά που θυμίζουν την παλιά «αμαρτωλή εποχή».

Πολλές και διαφορετικές συνέργειες
Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο των κατασκευών. Η εταιρεία Τοξότης ΑΕ κατέχει πτυχίο 6ης Τάξης για ανάληψη δημοσίων έργων και έχει προετοιμαστεί ώστε να διεκδικήσει έργα και με το σύστημα Αυτοχρηματοδότησης και Εκμετάλλευσης (ΣΔΙΤ).

Η εταιρεία έχει αναλάβει κατασκευαστικά έργα και κυρίως δίκτυα στην Αττική (επεκτάσεις μετρό, δίκτυα κ.λπ.), την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, το εθνικό δίκτυο Σάμου, την αναβάθμιση του παραλιακού οδικού δικτύου του Πειραιά, δημόσια έργα στην επαρχία (σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Κόρινθο), καθώς και οικοδομικά έργα όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βέροιας, του Νοσοκομείου Θήρας και του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου.

Εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Ακτωρ της οικογένειας Μπόμπολα, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία για την υλοποίηση των έργων.

Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντοτε η ανάγκη συνεργασιών ώστε να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα «σοβαρά» δημόσια έργα. Πριν από λίγο καιρό η θυγατρική της Suez - παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου της Ακτωρ - SITA CZ, με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα, δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην Τοξότης.

Παράλληλα η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα.


Η συγχώνευση με την εταιρεία Τσίπρα
H εταιρεία του πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε μια συγχώνευση πολλών εταιρειών. Η Τοξότης τέθηκε επικεφαλής του σχήματος. Κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας συναντά και πάλι τους συντρόφους του, καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Πρωθυπουργού, μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.