6/9/16

Το κτήνος

: Την τεμάχισα αλλά δεν την δολοφόνησα

Την τεμάχισα αλλά δεν την δολοφόνησα

Πατέρας Αννυ: Την τεμάχισα αλλά δεν την δολοφόνησα

Οι αποτρόπαιες συνθήκες δολοφονίας της 4χρονης Άννυ αναβιώνουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχει προσδιοριστεί η δίκη των γονιών του κοριτσιού, που η τραγική του κατάληξη είχε συγκλονίσει όλη την χώρα το Πάσχα του 2015.

Όταν ο Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ κλήθηκε από το δικαστήριο να απαντήσει εάν αποδέχεται τις κατηγορίες αρνήθηκε ότι σκότωσε το παιδί του ωστόσο παραδέχτηκε ότι το τεμάχισε και επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Ο κατηγορούμενος «έδειξε» εμμέσως προς τον συγκατηγορούμενο του Νικολάι ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην δολοφονία.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθισαν ο 27χρονος πατέρας της 4χρονης, Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ, ο 30χρονος φίλος του Νασίφ Αχμέντοφ ή Νικολάι και η μητέρα Δημητρίνα Μπορίσοβα.

Η Δημητρίνα Μπορίσοβα ζήτησε κατά την εκκίνηση της διαδικασίας να μη καθίσει δίπλα στον άλλοτε σύντροφό της και πατέρα της Αννυ. Η Μπορίσοβα έφτασε στο δικαστήριο καλύπτοντας με ένα σακάκι το πρόσωπό της.

Μετά την εκφώνηση των κατηγορουμένων η γυναίκα κάθισε δίπλα στον 27χρονο πατέρα της μικρής Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ , γνωστό ως Σάββα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου της Σταύρου Γεωργίου ο οποίος ζήτησε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, να καθίσει  ανάμεσα τους ένας αστυνομικός.

«Η κατηγορούμενη να καθίσει δίπλα στον πατέρα που κατηγορείται ότι έκανε ότι έκανε στο παιδί της; Δεν πρόκειται να γίνει η δίκη έτσι...»  είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί η επιθυμία της θα την εκπροσωπήσει ο ίδιος και εκείνη θα αποχωρήσει από τη διαδικασία. «Δεν γίνεται να παραμείνει εδώ και να υποφέρει» είπε ο συνήγορος απευθυνόμενος στο δικαστήριο .
Ο πρόεδρος κάλεσε την κατηγορουμένη να σηκωθεί από το εδώλιο και τη ρώτησε : «Αισθάνεστε ότι πιέζεστε ; Έχετε πρόβλημα να καθίσετε δίπλα στον κατηγορούμενο; »
«Δεν αντέχω να έχω δίπλα μου αυτόν τον άνθρωπο με αυτό που έκανε στο παιδί μου» απάντησε  η γυναίκα κλαίγοντας. Τελικά, οι θέσεις άλλαξαν και ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι κάθισαν οι δυο συγκατηγορούμενοι τους και η μεταφράστρια.
Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του 30χρονου  Νασίφ Αχμέντοφ ή Νικολάι υπέβαλε ένσταση καθώς δεν έχει μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στην Βουλγαρική γλώσσα. Η συνήγορος έκανε λόγο για απόλυτη ακυρότητα του βουλεύματος υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
«Βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συγκατηγορουμένους του. Έχει μεταφραστεί μόνο ο κατάλογος των μαρτύρων και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης» είπε χαρακτηριστικά.
Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο φίλοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και περιύβριση νεκρού, η 25χρονη μητέρα είναι αντιμέτωπη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ στο εδώλιο θα καθίσει και ένας ακόμη άνδρας, φίλος της μητέρας, κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της ψευδορκίας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη δολοφονία του παιδιού είναι συγκλονιστική για όσα ειδεχθή έκαναν οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι στο σπίτι του πατέρα στην οδό Μιχαήλ Βόδα:

«Σε υπόγειο διαμέρισμα όπου διέμεναν από κοινού, ενεργώντας μαζί και με έτερο άγνωστο δράστη, με τη χρήση μαχαιριού κουζίνας τεμάχισαν το σώμα του ανήλικου βιολογικού τέκνου του πρώτου κατηγορουμένου (σ.σ.: Μπακαρτζίεβ), το οποίο είχαν προηγουμένως σκοτώσει..».

Περιγράφεται επίσης πως, όπως έχει ομολογήσει ο πατέρας, ακολούθησε βρασμός και τελικά τοποθέτησαν τα κομμάτια σε πλαστικές σακούλες και τις πέταξαν σε κάδους σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τους δικαστές που έκριναν την υπόθεση, ο 27χρονος πατέρας της Άννυ χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος βίαιος χωρίς ίχνος πατρικής στοργής, ενώ η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται σε «διάχυτο πρότυπο περιφρόνησης των άλλων, δολιότητα και επιθετικότητα».

Στο βούλευμα αναφέρεται πως ο 27χρονος δεν εμφανίζει καμία μεταμέλεια αλλά αντίθετα εξακολουθεί να αρνείται πως σκότωσε το παιδί αποδεχόμενος μόνο τις «μετέπειτα ενέργειες» για την εξαφάνιση του σώματός του.

Σημειώνεται πως η σορός του παιδιού δεν βρέθηκε ποτέ και έτσι παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται κάποιες εκτιμήσεις ειδικών για όσα μπορεί να έγιναν με το παιδί, οι οποίες ωστόσο βασίζονται μόνο στο υλικό που βρέθηκε στο «υπόγειο της φρίκης».

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει και πιθανότατα να διακοπεί για λίγο καθώς ο φίλος και συνεργός του πατέρα, Νασίφ Αχμέντοφ, ή Νικολάι ή Νίκι, πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Εφετών που θα κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι προσωρινά κρατούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπεράσπιση του Νικολάι πρόκειται να θέσει ζήτημα για τη μη μετάφραση στα βουλγαρικά του παραπεμπτικού βουλεύματος, επικαλούμενη την απόφαση του δικαστηρίου που ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης της SIEMENS θεωρώντας άκυρη την επίδοση σε αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Η δίκη προσδιορίστηκε περίπου ένα μήνα πριν λήξει, για τον πατέρα και την μητέρα της 4χρονης, το όριο της 18μηνης προσωρινής κράτησης.