28/9/16

«Ανακαίνιση ΑΕ» σε κελιά



Κελιά-σουίτες με πολυτελή έπιπλα, home cinema, αλλά και «μάχη κλιματιστικών»
Επιχείρηση «Ανακαίνιση ΑΕ» σε κελιά κρατουμένων στις φυλακές
Η ανακαίνιση και η... διακόσμηση κελιών στις φυλακές της χώρας με τη συνδρομή «ντεκορατέρ» από τον ποινικό χώρο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον εντοπισμό «σουίτας» - όπως τη χαρακτήρισαν φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης - στις φυλακές Αυλώνα. Οπως λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πολλοί κρατούμενοι επιδιώκουν να μετατρέψουν το κελί τους σε σύγχρονη κατοικία, με όλες τις ανέσεις, από κλιματιστικά μέχρι ηλεκτρικές κουζίνες και από επενδύσεις με πλακάκια σε τουαλέτες και άλλους χώρους μέχρι φούρνους μικροκυμάτων, home cinema αλλά και διάφορα διακοσμητικά που παραπέμπουν σε λίβινγκ ρουμ.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές φυσικά είναι αναγκαίο να μην υποτιμούν την ανθρώπινη προσωπικότητα αλλά από την άλλη παρατηρήθηκαν «υπερβολές», γι' αυτό οι επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησαν - και με αφορμή το προλεγόμενο «κελί πολυτελείας» - σε μεταθέσεις στελεχών των φυλακών Αυλώνα, Κορυδαλλού αλλά και στην Κρήτη, κάτι που οδήγησε στη «σύγκρουση» με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Το «ρήγμα» αυτό ωστόσο υπενθύμισε σε στελέχη των φυλακών μία ανεξιχνίαστη βομβιστική επίθεση σε βάρος τότε διευθυντή των φυλακών Αυλώνα προ έξι χρόνων, ο οποίος τώρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πρόσφατες επιλογές της λεωφόρου Μεσογείων.

Ο θόρυβος για τη «σουίτα»
Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στον χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων από έλεγχο που πραγματοποίησε επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές Αυλώνα, όπου εντόπισε έναν χώρο με σειρά ηλεκτρικών συσκευών, σύγχρονα έπιπλα και ειδική διαρρύθμιση στην τουαλέτα, κάτι που αποδόθηκε σε «υποβοήθηση στελεχών της εν λόγω φυλακής σε δύο κρατουμένους για το σκάνδαλο με το αντιαεροπορικό σύστημα Tor-M1». Το εύρημα αυτό οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο στην παραγγελία νέας έρευνας με αφορμή και σχετικό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας.
Από την άλλη πλευρά, σωφρονιστικοί υπάλληλοι επεσήμαναν ότι «τα έπιπλα του κελιού, όπως και 300 άλλα κρεβάτια κ.ά., αποτελούν δωρεά του Δήμου Αμαρουσίου, για την οποία μάλιστα υπάρχει ειδική ανάρτηση στις 7 Ιουνίου 2012Επιπλέον οι επιπρόσθετες εργασίες αποδίδονται σε έργο επίδειξης στις φυλακές εν όψει ανακαίνισης όλων των κελιών και δεν υπήρχε καμία ειδική μεταχείριση των δύο κυπρίων κρατουμένων. Μπήκαν σε ειδικό απομονωμένο χώρο ύστερα από έγγραφο ότι ίσως πέσουν θύμα επίθεσης από τουρκικής καταγωγής ποινικούς ή συνεργούς τους».
Το θέμα όμως των... διακοσμήσεων, της τοποθέτησης επιπρόσθετων συσκευών στο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης φέρεται να έχει αρκετά επεισόδια.

Η μεταφορική για... βίλα
Οπως σημειώνει αρχιφύλακας περιφερειακής φυλακής, «πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν να μεταχθεί γεωργιανός κρατούμενος, που θεωρείται ηγετική μορφή στις τάξεις των συμπατριωτών του, σε φυλακές της Κεντρικής Ελλάδος διαπιστώσαμε ότι τον περίμενε εκεί... φορτηγό που θύμιζε μεταφορά για "άνοιγμα" νέου πολυτελούς σπιτιού. Στο φορτηγό υπήρχαν από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι είδη υγιεινής και ό,τι μπορούσε να φαντασθεί ο διακοσμητής μιας σύγχρονης κατοικίας. Το ίδιο είχε συμβεί και με κρατούμενο από τον ένοπλο χώρο, όταν διαπιστώσαμε ότι αλληλέγγυοι φίλοι του είχαν ετοιμάσει ολόκληρο φορτίο για τις φυλακές με παρόμοια είδη που θα υποβοηθούσαν τη διαμονή του. Σε μια τρίτη περίπτωση γνωστού μεγαλοποινικού είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχε συμφωνία αλλά και πρωτοβουλία γνωστού καταστήματος με πλακάκια και είδη υγιεινής να... ανακαινίσει το κελί του. Υπό όρους ορισμένες από αυτές τις "παρεμβάσεις" επιτρέπονται».

Σύμφωνα με υπευθύνους των φυλακών, «στα κελιά επιτρέπονται να μπουν τηλεοράσεις, μικρές κουζίνες, φούρνοι μικροκυμάτων και άλλες υποβοηθητικές ηλεκτρικές συσκευές. Και αυτό με απόφαση του συμβουλίου της φυλακής. Επιπλέον μπορεί να μπουν "ιδιωτικά" κρεβάτια, αρκεί να είναι του μεγέθους που απαιτούνται με τη μικρή χωρητικότητα των κελιών. Μία φορά είχε υπάρξει δωρεά στρωμάτων από τα κρουαζιερόπλοια.
Κύριο θέμα τριβής είναι το ζήτημα των κλιματιστικών στα κελιά που ζητούνται από πολλούς κρατουμένους. Τις περισσότερες φορές όμως απαγορεύονται, όχι μόνο γιατί μπορεί να μην "αντέχουν" οι ηλεκτρικοί σταθμοί των φυλακών ή επειδή θα αυξηθούν κατακόρυφα οι λογαριασμοί ρεύματος των σωφρονιστικών καταστημάτων κ.λπ. Πολλές φορές οι μονάδες των κλιματιστικών θεωρούνται χώρος απόκρυψης όπλων, ναρκωτικών ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων. Βεβαίως σε ορισμένους θαλάμους, όπως αυτοί στη Στ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, έχουν μπει κλιματιστικά».

Οι βόμβες στον διευθυντή
Από την άλλη πλευρά, στελέχη των φυλακών υπενθύμιζαν τις δύο επιθέσεις που είχε δεχθεί την περίοδο 2010-11 τότε διευθυντής των φυλακών Αυλώνα, ο οποίος τώρα έχει σημαντική θέση στο πλευρό του κ. Παρασκευόπουλου και συμμετέχει στο κέντρο αποφάσεων για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Στις 22 Οκτωβρίου 2010 το εν λόγω στέλεχος είχε δεχθεί επίθεση στην πιλοτή της πολυκατοικίας του στη Χαλκίδα από τρεις κουκουλοφόρους με ρόπαλα που του είχαν στήσει ενέδρα και του είχαν ρίξει σπρέι στο πρόσωπο για να τον ακινητοποιήσουν. Στις 12 Νοεμβρίου 2011 άγνωστοι δράστες - πιθανόν οι ίδιοι - ανατίναξαν το αυτοκίνητο του διευθυντή με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με φιτίλι. Η έκρηξη ήταν ισχυρή και κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο, ενώ άλλα δύο παρακείμενα οχήματα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Ζημιές προκλήθηκαν και στα γύρω κτίρια.
Από τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί τότε είχε διερευνηθεί αν η βομβιστική επίθεση προερχόταν από ποινικούς σε σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία υπηρετούσε προηγουμένως το θύμα των δύο επιθέσεων. Και αυτό διότι φέρεται ένας-δύο κρατούμενοι να είχαν στραφεί εναντίον του για «σκληρή στάση» του - όπως υποστήριζαν - σε θέματα συγχωνεύσεων ποινών και ενδεχόμενης αποφυλάκισής τους.
Το ίδιο διευθυντικό στέλεχος που βρέθηκε στο στόχαστρο των βομβιστών φέρεται να είχε εντοπίσει τότε «ατασθαλίες» στο κατάστημα του Αυλώνα από δύο υπαλλήλους. Η έρευνα όμως για τις επιθέσεις εναντίον του δεν είχαν αποδώσει οτιδήπότε.